Boborecept: pečený lilek s čočkou
Čočka má trochu neprávem špatnou pověst. Všichni si pamatujeme jen tu rozvařenou kaši s kyselou okurkou ze školní jídelny. Když jsem tuhle verzi do sebe pravidelně jednou měsíčně soukala, nikdy jsem si nemyslela, že čočka bude mým oblíbeným jídlem. Kromě toho, že jí existuje mnoho druhů a každá se hodí na něco jiného, je taky neuvěřitelně zdravá. Dá se použít jak do studeného salátu, tak na asijské curry, ale orientální způsob přípravy společně s tahini pastou a pečeným lilkem mi naprosto učaroval: je jednoduchý, sytý, přitom bez sacharidů, a dokonce veganský. Nejlépe se hodí černá čočka Beluga, která barvou i tvarem připomíná slavný kaviár, poslouží vám ale i běžnější hnědá nebo zelená.
Ingredience:
2 menší lilky
300 g suché černé čočky
1 litr zeleninového vývaru
2 stonky řapíkatého celeru
4 menší mrkve
3 stroužky česneku
1 menší cibule
3 lžíce pasty tahini
šťáva z půlky citronu
2 lžíce virgin olivového oleje
špetka chilli
špetka římského kmínu
sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Čočku si nejdříve namočte alespoň hodinu před vařením
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno
- Rozehřejte si troubu na 180 stupňů
- Lilek nakrájejte na plátky, posolte a nechte tzv. vypotit alespoň 15 minut
- Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a míchejte, přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a celer
- Čočku si pořádně propláchněte a přidejte do hrnce, zalijte vývarem a na mírném plamenu vařte cca 30 minut
- Vypocený lilek osušte, pomažte olivovým olejem a dejte do trouby na 25 minut
- U čočky hlídejte, jestli má dost vody, pokud ne, přilejte, dochuťte zbývajícím kořením
- Když je čočka na zkus (ne rozvařená), vypněte sporák a vsypte směs do pánve nebo zapékací misky , poklaďte plátky lilku a přidejte tahini pastu a citronovou šťávu
- Zapečte 10 minut v troubě, dokud lilek není pěkně měkký uvnitř a křupavý po okrajích
Dobrou chuť!
LATANÍKOVÁ
food blogerka
Zdroje: archiv
Vydáno: 8.4.2018 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Onest: nová česká značka, kterou si zamilujete!
S Ondřejem Elsnerem pracuji na stejném patře. Jsme kolegové. Kamarádi. Parťáci na většině tiskových konferencí. 🙂 Když mi proto poprvé vyprávěl o svém koníčku, nevěřila jsem vlastním uším. Na něco takového bych ani jeho, ani jeho přítele Honzu Sippla[číst více]
-
LOVE dárky: valentýnská inspirace pro vás i pro něho
Ať už svátek sv. Valentýna milujete, nebo nesnášíte, pointa koupit si něco nového na sebe se vám bude líbit 🙂 Stejně jako mně! Proto jsem pro vás připravila seznam dárků, které udělají radost vám i jemu. Intimissimi, 1[číst více]
-
Akvamarín, citrín, růženín i další magické kameny a mantry v originálních špercích
Novinkou v Kitchenette shopu Markéty Pavleje je kolekce originálních šperků Ananda Soul, ručně vyráběných na Bali. Každý šperk je oslavou ženskosti, něžnosti a jedinečnosti, a navíc je požehnaný balijským rituálem, který vnáší do života hojnost na všech úrovních bytí. Náhrdelník[číst více]