By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Boborecept: pečený lilek s čočkou

Lilek je úžasná zelenina, kterou stojí za to vyzkoušet! A třeba rovnou díky Zuzce v nezvyklé kombinaci s čočkou.

IMG_7510

Čočka má trochu neprávem špatnou pověst. Všichni si pamatujeme jen tu rozvařenou kaši s kyselou okurkou ze školní jídelny. Když jsem tuhle verzi do sebe pravidelně jednou měsíčně soukala, nikdy jsem si nemyslela, že čočka bude mým oblíbeným jídlem. Kromě toho, že jí existuje mnoho druhů a každá se hodí na něco jiného, je taky neuvěřitelně zdravá. Dá se použít jak do studeného salátu, tak na asijské curry, ale orientální způsob přípravy společně s tahini pastou a pečeným lilkem mi naprosto učaroval: je jednoduchý, sytý, přitom bez sacharidů, a dokonce veganský. Nejlépe se hodí černá čočka Beluga, která barvou i tvarem připomíná slavný kaviár, poslouží vám ale i běžnější hnědá nebo zelená.   

Ingredience:

2 menší lilky

300 g suché černé čočky

1 litr zeleninového vývaru

2 stonky řapíkatého celeru

4 menší mrkve

3 stroužky česneku

1 menší cibule

3 lžíce pasty tahini

šťáva z půlky citronu

2 lžíce virgin olivového oleje

špetka chilli

špetka římského kmínu

sůl a pepř podle chuti

Postup:

  • Čočku si nejdříve namočte alespoň hodinu před vařením
  • Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno
  • Rozehřejte si troubu na 180 stupňů
  • Lilek nakrájejte na plátky, posolte a nechte tzv. vypotit alespoň 15 minut
  • Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a míchejte, přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a celer
  • Čočku si pořádně propláchněte a přidejte do hrnce, zalijte vývarem a na mírném plamenu vařte cca 30 minut
  • Vypocený lilek osušte, pomažte olivovým olejem a dejte do trouby na 25 minut
  • U čočky hlídejte, jestli má dost vody, pokud ne, přilejte, dochuťte zbývajícím kořením
  • Když je čočka na zkus (ne rozvařená), vypněte sporák a vsypte směs do pánve nebo zapékací misky , poklaďte plátky lilku a přidejte tahini pastu a citronovou šťávu
  • Zapečte 10 minut v troubě, dokud lilek není pěkně měkký uvnitř a křupavý po okrajích

Dobrou chuť!

 

IMG_7512

IMG_7515

IMG_7514

IMG_7513

IMG_7511

 

ZUZANA
LATANÍKOVÁ

food blogerka
Zdroje: archiv

Vydáno: 8.4.2018 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • Značka adidas Originals si na letošní léto připravila další lahůdku pro všechny milovníky a milovnice stylových sneakers. A to v podobě nové boty adidas Originals P.O.D.SYSTEM, která kombinuje ikonické historické detaily s moderními technologiemi. Tuto novinku pak doplňuje minimalistická kolekce oblečení adidas[číst více]
  • lodičky Krásné boty jsou mojí vášní! Láskou! Posedlostí! Ten, kdo mě dobře zná, ví, že nebudu přehánět, když svůj botník přirovnám k menší umělecké sbírce. A klasické lodičky s jehlovým podpatkem v ní mají svoje čestné místo… nebo bych spíš měla[číst více]
  • Pečené hrušky s gorgonzolou Suroviny: 2 hrušky William nebo Kaiser • 4 lžíce medu • 150 g gorgonzoly dolce  • hrst vlašských ořechů • tymián • sůl  • pepř Příprava: Hrušky podélně rozpulte, vykrojte jádřinec a řez pokapejte trochou medu. Položte je[číst více]

 



Wishlist