By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Zdravé zamlsání? Vsaďte na pohanku.

Co zkusit trochu jiný dezert?

Pohanka odjakživa patřila mezi základní suroviny jídel lidí na Valašsku. Dnes je velkou inspirací pro všechny, kdo chtějí jíst zdravě. Pohanku na mnoho způsobů můžete ochutnat v novém sezónním menu Spa hotelu Lanterna, jejíž šéfkuchař Josef Tydlačka přidává recept na pohankový dezert, který je nejen velmi zdravý, ale také chutný a kaloricky příznivý.

chcete_si_zdrave_zamlsat_vsadte_na_pohanku_01_WEBSIZE

Pohanka nejenže může skvěle chutnat a má v kuchyni řadu využití, ale je lidskému organismu také velice prospěšná, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek, ale především rutinu, který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě působí na cévní systém.

Pokud si tedy chcete připravit zdravou dobrotu, Josef Tydlačka přidává osvědčený recept:

Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem

Na 6 porcí potřebujeme:

200 g pohanky, 200 g cukru krystal, 1 dcl bílého vína, 2 kousky badyánu, 4 hřebíčky

 chcete_si_zdrave_zamlsat_vsadte_na_pohanku_02_WEBSIZE

Postup:

– Uvaříme pohanku: 200 g přidáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.

– V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme svařit do sladkého nálevu. Pak koření vyjmeme.

– Do nálevu přidáme uvařenou pohanku, mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápneme medem a pomerančovým přelivem, případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie.

 

Tip šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: Pohanka je v této úpravě dostatečně sladká, ovoce proto doporučuji přidat takové, které je lehce kyselé (kromě hrušky třeba jablko, borůvky, rybíz).

 

 

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: lanterna

Vydáno: 25.5.2019 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist