By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Vitamín D – vaše zázračná dávka sluneční energie

Nenechte se zaskočit prvními pronikavými paprsky. Nutriční expertka Gabriela Peacock vám prozradí, jak je využít ve svůj prospěch.

gabina vitamin D

 

Na začátku léta jsem se rozhodla tento článek věnovat vitamínu D. Ten je považován za zázračný vitamín (tzv. „wondervit“) a média i vědci se mu proto náležitě věnují. Podle národního průzkumu pro dietu a výživu má 90% populace ‚nedostatečné‘ množství vitamínu D cirkulujícího v séru.

 

Tento životně důležitý vitamín (který je ve skutečnosti steroidním hormonem) dokáže podpořit imunitu, zdravé kosti a zuby, bojovat proti zánětu a vyrovnávat hladiny hormonů. Jeho nízké hladiny jsou spojeny s celou řadou zdravotních problémů, od osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění až po kognitivní poruchy a autoimunitní obtíže.

 

Sluneční vitamín

Primárním zdrojem této úžasné živiny jsou sluneční paprsky UVB, které si v kůži přeměňujeme na vitamín D. Problémem je, že my, kteří žijeme na severní polokouli, kde během zimních měsíců slunce téměř nesvítí, si ho nevyrobíme dostatečné množství. Paprsky UVB jsou blokovány sklem, oblečením, krémy s UV filtrem!!, mraky i smogem. Kvůli tomu se musíme spoléhat na zásoby v tkáních, potravinové zdroje a suplementy.

 

Co můžu udělat?

  • Snažte se slunci vystavit jednu třetinu těla po dobu necelých patnácti minut denně, a to bez opalovacího krému, a snažte se nespálit! Abyste si byli jistí, že získáváte dostatek paprsků UVB, využijte pro své doplnění vitamínu D co nejvíc poledního slunce.
  • Když si vytvoříme dostatečné zásoby vitamínu D během letních měsíců, možná budeme schopni udržet jeho hladiny na uspokojivé úrovni po zbytek roku.

 

Zdroje vitamínu D

Potravinové zdroje nám zajistí jen mírné dávky, nejlepší volbou jsou:

  • Ryby – losos, makrela, sardinky, sleď a pstruh
  • Vejce – speciálně žloutek
  • Obohacené mléko
  • Houby
  • Obohacené potraviny jako margarín, některé ranní cereálie, některé sýry a jogurty, množství je ale zanedbatelné.

Mastné ryby jsou nejlepším zdrojem vitamínu D, ale jeho množství se liší v závislosti na druhu, prostředí a tepelné úpravě – jestli je ryba syrová, vařená nebo v plechovce; divoký losos nám poskytne 500­ 1000iu vitamínu D na 100g. Hrnek žampiónů (syrových i smažených) nám poskytne zhruba 2.6iu vitamínu D a vejce přibližně jeho dvojnásobek.

 

Suplementy: Slunce v pilulce?

Někdo považuje suplementy za nejbezpečnější a nejefektivnější metodu udržování optimální hladiny vitamínu D. Pokud vybíráte suplement, měli byste zkonzultovat s výživovým poradcem, jaký je jeho nejvhodnější zdroj a dávka určená právě pro vás. Suplement by měl obsahovat vitamín D ve formě D3 (cholekalciferol), protože právě ten přirozeně produkuje kůže. Suplementy vitamínu D můžou být vhodnější během zimních měsíců a pro ty ohroženy jeho deficitem, jako jsou starší lidé, těhotné ženy nebo ti, kteří si kůži zakrývají z kulturního vyznání.

 

Kolik potřebuji?

  • Současní doporučená denní dávka vitamínu D je 200iu, ačkoliv mnozí se přou o dávku mnohem vyšší a to až 5­10 krát.
  • Těhotné ženy a starší lidé potřebují více, než je DDD.

 

Vitamín D & těhotenství

Užívání vitamínu D během těhotenství potvrdilo jeho zdraví prospěšné účinky, včetně snížení rizika pre­eklampsie (bílkovina v moči a vysoký krevní tlak v těhotenství), inzulínové rezistence a gestačního diabetu.

  • Zásadní je také pro vývoj plodu a imunitu

 

Přeji nám všem léto plné vitamínu D!

Gabriela

 

 

 

 

 

 

 

GABRIELA
PEACOCK

nutriční specialistka
Zdroje:

Vydáno: 24.6.2016 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist