Proč je pro nás tak důležitá bílkovina?

Proteinové drinky se na nás valí ze všech stran...

Proteinové drinky se na nás valí ze všech stran, najednou jako bychom bez nich nemohli existovat. Přitom ještě nedávno byly doménou sportovců, kteří si chtěli vytvořit svalovou hmotu. Jak to tedy je, proč bílkovinu potřebujeme?

Bílkoviny hrají důležitou roli v našem těle roli při transportu a uskladňování různých látek v těle, řídí také některé fyziologické funkce, spouštějí chemické reakce v těle a podílejí se na obranyschopnosti organismu.

Bílkovina je stavební prvek pro všechny “opravy a obnovy” těla: orgány, a kůže jsou tvořeny bílkovinou. DNA je z bílkoviny, je důležitá pro receptory, aby fungoval mozek a vytvářejí se z ní také (plus z tuků) hormony. Bílkovina je důležitá i pro tvorbu kolagenu, který je sám bílkovinou. Při nedostatku bílkoviny také není možné zdravě hubnout. Bílkovina vytváří svaly, které jak je známo, zrychlují metabolismus.

Bílkovina je důležitá také pro balanc těla, vyrovnání hladiny cukru v krvi a stabilní energii.

Proto se nyní staly trendem proteinové nápoje.

Dnes se lidé odklánějí od syrovátkových tedy živočišných proteinů, které byli velmi ochucené a vracíme se k „back to basics“ jednoduchým proteinům, ideálně veganským,“ říká výživová expertka Gabriela Peacock. Sama do svého portfolia doplňků GP Nutrition zařadila veganský protein Protein me nabitý tou nejkvalitnější bílkovinou naklíčené hnědé rýže, s vitamínem B, vlákninou a antioxidanty.

V našem životě pijeme přespříliš kravského mléka, které není moc  zdravé, způsobuje intolerance. Rostlinná bílkovina (luštěniny, ořechy, brokolice, hnědá rýže) dělá tělu dobře. Většina lidí ji nejí dostatek, proto svým klientům dávám proteinový shake Protein me, GP Nutrition,“ dodává Gabriela.

Málo bílkoviny – málo energie, ale i špatná nálada

Nejdůležitější je balanc a v každém jídle bílkovina, abychom se cítili dobře. Jakmile nám kolísá hladina cukru v krvi při špatném a nepravidelném jídelníčku, špatně spíme, kolísá energie, a to samozřejmě ovlivňuje i náladu.

Tajemství odpolední proteinové svačinky

Protein je jídlo, takže se může jíst kdykoli a vlastně pořád. Dá se jím nahradit strava anebo se může do všeho i přimíchat.

Já doporučuji si ho dát odpoledne (15.-16.) v čase svačinky. Je to kritický čas, kdy máte útlum, klesá cukr v krvi a když tomu předejdete, budete se cítit skvěle.

A navíc se později nevrhnete hladoví na nezdravé sacharidy, nebudete mít problém dát si k večeři lehký salát.

Rostlinný protein = krásné tělo

„Z mé praxe vidím, že z živočišného proteinu lidé nabobtnávají, buduje více hmotné svaly a ten rostlinný, který má jiné složky aminokyselin, vytváří hezká dlouhá svalová vlákna,“ říká Gabriela.

Protein me – vždy u sebe v kabelce

 Pokud nestíháte pravidelně a dobře jíst, mějte u sebe vždy pytlík Protein me od GP Nutrition, který je ochucen Raw cacao. Můžete ho přidat do jídla či pít samostatně. Protein me koupíte na www.gpnutrition.cz

Chuť na sladké? Nezapomínejte na bílkovinu

Pokud vás ovládá chuť na sladké, doporučuji sníst kostku sýra nebo nízkotučný bílý jogurt, než si sladkost dopřejete. Proč? Protože obsažená bílkovina vás zasytí a vy tak nebudete mít potřebu se sladkým přejíst. Je to jednoduchý trik, který funguje.

 

 

GABRIELA PEACOCK
nutriční specialistka
Zdroje:

Vydáno: 22.9.2020 | Všechny články autora