By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

#GIRLBOSS (2. část)

Aneb… nechte si poradit ve své kariéře od těch nejpovolanějších! Tady je druhý díl.

Nic nás neinspiruje víc než žena, která je úspěšná ve svém povolání. Zeptali jsme se několika hvězd ve svém oboru a požádali je o jejich rady. Pokud máte pocit, že přišel čas na změnu vašeho pracovního života, rozhodně dejte na jejich doporučení. Nikdy nevíte, jestli to jednou nebudou právě vaše šéfky 🙂

girlboss karolina

Jak probíhal Váš profesní vývoj?

Svoji kariéru jsem začala v hotelovém odvětví, kde jsem pracovala jako programová manažerka hotelu Hilton ještě při studiu na VŠ a měla jsem na starosti tým lidí, který podporoval prodej formou telefonického kontaktu se zákazníky. Prvním impulsem ke změně bylo setkání s majitelem AAA AUTO panem A. J. Dennym. Toho zaujal projekt call centra jako takový, a protože v té době jeho společnost začala expandovat, tak v rámci rozrůstání firmy byl základní kontakt mezi zákazníkem a firmou elementární. Dohodli jsme se na projektu vytvoření call centra. Netřeba dodávat, že to pro mě osobně byla velká profesionální výzva. Posledních 17 let jsem v podstatě nedělala nic jiného, než tvrdě pracovala a trávila v práci i svůj veškerý volný čas. To se mi ale vyplatilo, protože bez nadšení a odhodlání pro práci bych pravděpodobně to, co mám za sebou, nedokázala. Během těchto let jsem postoupila z pozice manažerky call centra na HR ředitelku, viceprezidentku a provozní ředitelku společnosti a poslední tři roky jsem generální ředitelkou.

Nejlepší rada, kterou jste dostala?

Bylo jich mnoho a jsem za ně opravdu vděčná, nejlepší asi byla tato: nežeň se vždycky jenom dopředu, musíš se umět zastavit a udělat třeba i krok stranou. Proto jsem nikdy nešla tzv. „přes mrtvoly“, ale snažím se dělat kompromisy a hledět na věci s odstupem.

Nejlepší rada, kterou jste dala?

Necítím se být zcela „zralá“ na rozdávání rad, snažím se jít příkladem, ale když mě někdo požádá o názor, ráda se o něj podělím.

Teď, když se nad radou, kterou bych dala, zamyslím, zněla by asi takto: zachovejte si pokoru ať už jste na jakémkoliv stupni vaší životní či profesní dráhy.

Co na své práci milujete:

Když se nevzdávám nad projektem, kterému málokdo věří, a i přesto ho dotáhnu do konce a on uspěje, to je pak skvělá satisfakce.

Oblíbená část mého pracovního dne:

Meetingy s lidmi, které ráda vidím a inspirují mne, což je většina mého týmu a zároveň většina mého pracovního dne.

Oblíbený pracovní rituál:

Přečtu si výstupy z hodnocení spokojenosti zákazníků našich služeb a dám si dobré kafe.

Nemůžu pracovat bez:

Svých kolegů, kteří jsou velcí profesionálové a často se i od srdce zasmějeme.

Moje pracovní motto je:

Mít úctu k těm, od kterých se učíme, a respekt k těm, které vedeme.

Co byste si na blogu BoBo Vibe ráda přečetla? 

Mojí největší módní vášní jsou hodinky. Zajímavé je obecně téma doplňků, ať už jde o kabelky, hodinky, boty nebo automobil.

girlboss tereza

Jak probíhal Váš profesní vývoj?

Ne úplně klasicky. Měla jsem štěstí a začínala v době, kdy nic nebylo nemožné. Tj. nezačala jsem na asistentské pozici, pak se nepřesunula na referentskou atd. Díky studiu v zahraničí, jazykové vybavenosti a mnoha vybudovaným, pečlivě nasbíraným a udržovaným kontaktům jsem se dostala k zajímavým příležitostem.

Rovnou po škole (vlastně několika vysokých školách) jsem začala pracovat pro tehdy veleúspěšného a populárního senátora V. Fischera v Senátu. Za dva roky jsem poskočila rovnou do představenstva firmy s obrovským obratem a tehdy také významem – Cestovní kanceláře Fischer. Dostala jsem se k různým i nepříjemným obchodním praktikám konkurence, ale všechno beru tak, že to byla pro mne veliká škola. A nabyté zkušenosti doteď zúročuji, i z neúspěchů se má člověk poučit a hlavně stejné chyby neopakovat.

Nejlepší rada, kterou jste dostala?

Abychom mohli hýbat světem, musíme nejprve hýbnout sami sebou.

A taky méně formální rada – babička vždycky pravila: „Teruško, když nejde o život, jde o ho*no.“

Nejlepší rada, kterou jste dala?

Vůbec to neřeš a jdi do toho.

Jednu šikovnou dívku tahle rada vysloveně nakopla a když vidím, kde je teď, mám velikou radost. Tak si tuto radu občas opakuji i sama pro sebe.

Co na své práci milujete:

Miluju marketing obecně. Kreativita je skvělá a baví mě práce, fungující reklamní „triky“, které i těžko uchopitelný produkt umí velmi šikovně lidem přiblížit a prodat. Také mám moc ráda další obor, který mě živí – public relations. Ale tady už je trochu na hraně, co dokáže síla slova a jedno špatně přeložené či překroucené slovo.

Oblíbená část mého pracovního dne:

V podvečer, když všichni odejdou, jsem sama v kanceláři a napíšu všechny maily, které jsem přes den nestačila vyřídit. Když tohle udělám, hodně se mi uleví a jdu radostněji domů.

Oblíbený pracovní rituál:

Pravidelná středeční porada s mým týmem. Všichni se dozví, co všechno mají na agendě ostatní kolegové a často vymyslíme věci, které člověka napadají až v kontextu úkolů všech ostatních členů týmu. Často bývá také legrace.

No a samozřejmě také prolítnu online monitoring a ráda čtu Marketing & Media, MarketingSalesMedia či Strategii.

Nemůžu pracovat bez:

Pocitu důvěry a bez nadšení. Jak důvěry v můj tým, tak ale i důvěry ze strany mého šéfa, že děláme správná rozhodnutí, a v neposlední řadě nejde absolutně pracovat bez důvěry v to, že to, co vytváříme, má smysl. A k tomu nadšení – totiž každá práce dělaná s chutí je štěstí.

Moje pracovní motto je:

Tam, kde ostatní končí, ty začni. Úspěch není žádná věda, je to v tobě, co chceš dosáhnout a co pro to jsi schopen udělat.

Co byste si na blogu BoBo Vibe ráda přečetla? 

Těším se na kulturní a gastronomické tipy, trochu drbů a třeba i na příběhy inspirativních lidí.

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: archiv

Vydáno: 5.10.2015 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • bobo recept uvodni   Ingredience: 1 lžíce olivového oleje 1/2 cibule 1 stroužek česneku 500 ml zeleninového vývaru 100 ml smetany s nízkým obsahem laktózy 300 g hrášku máta sůl pepř Postup: Cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme ji na olivovém oleji. Přidáme pokrájený[číst více]
  •   Můžete se jim vyhýbat jak chcete, ale stejně si cestu do vaší domácnosti najdou. A děti je prostě milují! Moje ranní instastories (@lujanotova), ve kterých Ben střídá hudbu z dětského tabletu, robota a hrací knížky, jsou toho důkazem 🙂[číst více]
  • Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů[číst více]

 



Wishlist