Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem
Zkuste si upéct mazanec jinak než obvykle – z těsta na briošky, které obsahuje více vajec a másla. A zdaleka to nemusí být jen o Velikonocích, mazanec se skvěle hodí třeba jako nedělní moučník místo vánočky nebo bábovky.
I když mazanec patří mezi velikonoční pochoutky a pekl se tradičně na Bílou sobotu, aby si ho o Velikonoční neděli mohli vzít lidé s sebou do kostela a nechat si ho posvětit, je natolik „jedlý“, že by byla škoda péct ho pouze jednou za rok. „Pokud navíc vyzkoušíte variantu z takzvaného brioškového těsta, které je sice trochu dražší vzhledem k většímu obsahu másla a vajec, ale o to chuťově výraznější, lahodnější a voňavější, možná po vás bude rodina vyžadovat mazanec každou neděli…,“ říká Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.
Recept: Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem
Suroviny:
(na 2 menší mazance, každý cca 500 g)
500 g hladké mouky
20 g kvasnic
85 g cukru krupice
35 ml mléka
5 vajec
220 g másla
2 a ½ lžičky soli
100 g mandlových plátků
100 g kandované pomerančové kůry
Postup:
„Těsto si připravíme den předem. Pečeme druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12, nejvýše však 72 hodin,“ upozorňuje šéfkuchař Tomáš Kunovský ze Spa hotelu Lanterna.
- Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme. Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. „Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť,“ vysvětluje šéfkuchař.
- Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a pak rozdělíme na dva bochníky. které necháme vykynout při pokojové teplotě. „Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost,“ upozorňuje Tomáš Kunovský.
- Po vykynutí potřeme mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.
- Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.
Tip šéfkuchaře Tomáše Kunovského: Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou BIO citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.
Vitoňová
Zdroje: www.valachy.cz
Vydáno: 28.3.2021 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
#bobotrend: puntíkový vzor budete chtít nosit celé jaro
Puntíky letos zažívají velký comeback! A najdete je rozhodně na více doplňcích a oblečení než jen na šatech a botách. Skvěle vypadají v kombinaci s džínovinou i barvami. Na dovolené i pracovní schůzce. Skvěle v nich budete vypadat Vy![číst více]
-
Skvělé knihy o módě
Shocking Life – The Autobiography of Elsa Schiaparelli Jedna z nejvýznamnějších osobností módního designu v období mezi dvěma světovými válkami, rivalka Coco Chanel, studentka klášterní školy a milovnice Paříže vypráví svůj příběh o vzestupech a pádech. Od bytu zamořeném krysami,[číst více]
-
Street style: Lucie & boho výšivky
Budu upřímná a přiznám, že trendu výšivek a folk vzorů jsem se snažila vyhnout celé léto. Nemůžu říci, že by se mi nelíbily, ale přece jenom mám raději trošku elegantnější styl. Tak jako tak nakonec tato módní posedlost dostihla[číst více]