By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

nejen na velikonoce....

Zkuste si upéct mazanec jinak než obvykle – z těsta na briošky, které obsahuje více vajec a másla. A zdaleka to nemusí být jen o Velikonocích, mazanec se skvěle hodí třeba jako nedělní moučník místo vánočky nebo bábovky.

 

I když mazanec patří mezi velikonoční pochoutky a pekl se tradičně na Bílou sobotu, aby si ho o Velikonoční neděli mohli vzít lidé s sebou do kostela a nechat si ho posvětit, je natolik „jedlý“, že by byla škoda péct ho pouze jednou za rok. „Pokud navíc vyzkoušíte variantu z takzvaného brioškového těsta, které je sice trochu dražší vzhledem k většímu obsahu másla a vajec, ale o to chuťově výraznější, lahodnější a voňavější, možná po vás bude rodina vyžadovat mazanec každou neděli…,“ říká Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

 

Recept: Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem  

Suroviny:

(na 2 menší mazance, každý cca 500 g)

500 g hladké mouky

20 g kvasnic

85 g cukru krupice

35 ml mléka

5 vajec

220 g másla

2 a ½ lžičky soli

100 g mandlových plátků

100 g kandované pomerančové kůry

 

Postup:

„Těsto si připravíme den předem. Pečeme druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12, nejvýše však 72 hodin,“ upozorňuje šéfkuchař Tomáš Kunovský ze Spa hotelu Lanterna.

  1. Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme. Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. „Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť,“ vysvětluje šéfkuchař.
  2. Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a pak rozdělíme na dva bochníky. které necháme vykynout při pokojové teplotě. „Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost,“ upozorňuje Tomáš Kunovský.
  3. Po vykynutí potřeme mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.
  4. Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip šéfkuchaře Tomáše Kunovského: Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou BIO citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.

 

Petra
Vitoňová


Zdroje: www.valachy.cz

Vydáno: 28.3.2021 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  •   Mezinárodní společnost H&M Group byla vyhlášena jedničkou z 250 módních značek v nejnovějším Indexu transparentnosti módy. Ten řadí společnosti podle toho, kolik informací zveřejňují o dodavatelích, politice a postupech dodavatelského řetězce či jejich sociálním a environmentálním dopadu. Módní průmysl[číst více]
  • veronika kultura Veronika Drahotová, vizuální umělkyně Milí osvícení čtenáři (ženy/muži), zdravím Vás v novém roce! Okurková vánoční sezóna je už pomalu za námi, a vše se začíná dostávat zpět do normálu. (Ať už ten normál představuje cokoli a to cokoli podmíněno subjektivní[číst více]
  •   Nevím, jestli to máte stejně, ale moje nejčastější otázka na oblečení v zimě je tato: “Jak být stylová a přitom v teple?” Odpověď světových influencerů ale zní: “Jde to!” Proto jsem na instagramu brousila po inspiraci a našla ji[číst více]

 



Wishlist