By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Všechny svátky máme spojené tak nějak s jídlem....

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

BM Na pánev Delicate_Nádivka Delicate_B_M

Velikonoce nejsou jen křesťanským svátkem, ale i oslavou začátku jara a rovnodennosti. Není proto překvapením, že součástí nádivky jsou čerstvé mladé byliny, které symbolizují příchod jara. Hlavní chuť jí ovšem dává maso. Tradičně se přidávalo maso bílé, na což odkazuje již zmíněný lidový název hlavička, odvozený od toho, že součástí pokrmu bylo maso z telecí hlavy. Dnes se ale chuti meze nekladou, a tak je tu velký prostor pro kreativitu.

Tradice v moderním kabátu

Nebojte se do velikonoční nádivky dát větší porci masa a celkově přidat více surovin. Tento pokrm by měl být bohatý a vydatný, vždyť to dříve bylo první masité jídlo, které se na Bílou sobotu servírovalo po dlouhém čtyřicetidenním půstu. Zkuste letos obohatit klasickou nádivku o zeleninovou složku. Pokrmu tak dodáte vitamíny a minerální látky, které vaše tělo ocení. Že vám při přípravách na návštěvy blízkých nezbývá čas na další úkony? Nevěste hlavu a zkuste přidat zeleninovou směs Bonduelle Bon menu Na pánev Delicate. Jedno balení obsahuje hrášek, žampiony, mrkev a cibuli sklizené v nejvyšším bodu jejich zralosti, které doplňuje koření a zjemňuje smetana. Vyzkoušejte delikátní nádivku a vychutnejte si společné chvíle s vašimi blízkými.

Nádivka Delicate

Ingredience

  • 2 balení Bonduelle Bon menu Na pánev Delicate (425 ml)
  • 10 rohlíků nakrájených nadrobno
  • 7 vajec
  • 200 ml polotučného mléka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 500 g uzeného bůčku
  • 1–2 polévkové lžíce sádla
  • 1–2 hrsti mladých kopřiv, nasekaných a propláchnutých
  • 1 polévkovou lžíci nasekané pažitky
  • 1 polévkovou lžíci nasekané petrželky
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 větší polévková lžíce másla

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Rohlíky nasypte do větší mísy.
  3. Vajíčka důkladně našlehejte v mléce, přidejte k nim sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
  4. Směs nalijte na rohlíky a nechte je ji nasát. Vzniklá hmota by neměla být řídká, ale ani hustá.
  5. Bůček povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky.
  6. V pánvi rozpalte sádlo a bůček na něm opečte. Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům a vajíčkům. Promíchejte, přisypte Bonduelle Bon menu Na pánev Delicate, kopřivy, pažitku a petrželku. Ochutnejte a dle chuti dosolte.
  7. Vmíchejte prášek do pečiva.
  8. V plechu, větším pekáčku nebo naopak malých mističkách rozpusťte máslo, rozetřete ho po dně i po stěnách a pak rozprostřete nádivku. Pečte dozlatova.

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 20.4.2019 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • superpotraviny uvodni   Artyčok Především díky obrovskému zdroji želena jsou artyčoky vhodné nejen pro vegetariány, ale i pro těhotné, děti či starší ročníky. Jsou zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu A, kyseliny listové, vápníku, horčíku, fosforu, draslíku a flavonoidů. Jsou navíc výbornou dietetickou[číst více]
  • @karliekloss   Budu upřímná a přiznám, že nebýt kamarádek vizážistek, tenhle poklad by mi zůstal skryt. Naštěstí tomu tak není a já ho teď hrdě používám, kudy chodím. Dokonce když potřebuji opravdu jen rychle vykouzlit „přijatelnější výraz tváře“ vystačím si[číst více]
  • Dobré saláty miluju! Co si budeme nalhávat, spíš si je ale objednávám v restauraci. Moje kuchařské dovednosti totiž disponují poměrně omezeným repertoárem. Dobré inspirace pro lehké a hlavně dobré saláty tak není nikdy dost! Takže tady jsou tři nové recepty,[číst více]

 



Wishlist