By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Studené polévky

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

Příprava polévek za studena se těší veliké oblibě především v místech, kde vyšší teploty převládají celoročně. Avšak během parných dnů, kdy příroda rozdává bohatou úrodu zeleniny a ovoce, určitě stojí za to si je dopřát i u nás, nejlépe z lokálních surovin! K dostání je nepřeberné množství čerstvé a voňavé zeleniny, stačí jen sáhnout po té nejoblíbenější.

Aby byl výsledný pokrm opravdu dokonalý, při nákupu surovin se zaměřte na tu nejvyšší kvalitu a dejte přednost těm z ekologického zemědělství. To podléhá přísné evropské i národní legislativě, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont. Biopotraviny poznáte podle označení logy biolistu nebo biozebry a v případě nebalených potravin můžete prodejce požádat o certifikát. Pro více informací o ekologickém způsobu hospodaření navštivte stránky myjsmebio.cz.

 

Studená polévka z červené řepy se zakysanou smetanou

  • 500 g bio červené řepy
  • bio cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • čerstvý bio zázvor
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl, bio pepř

Cibuli a červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce nalijte vodu, přidejte nakrájenou zeleninu, zázvor a podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte minimálně 20 minut. Z hrnce pak zázvor vyjměte, polévku rozmixujte a nechte ji pořádně vychladit. Dozdobte zakysanou smetanou, lístečky červené řepy a podávejte.

 

 

 

 

 

Studená cuketová polévka s mátou

  • 600 g bio cuket
  • 400 ml bio kuřecího vývaru
  • bio cibule
  • hrst lístků bio máty
  • stroužek bio česneku
  • 150 ml bio smetany
  • sůl, bio pepř

Cukety omyjte, zbavte konců a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve větším hrnci nechte rozehřát olivový olej, přidejte cibuli a smažte dozlatova. Poté přidejte cukety, česnek, mátu a za občasného míchání restujte 5 minut. Přilijte vývar, dle chuti osolte a opepřete a vařte asi 15 minut. Hotovou směs rozmixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence. Polévku nechte vychladnout, přidejte smetanu, dozdobte mátou a podávejte.

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 22.6.2022 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • Pečené hrušky s gorgonzolou Suroviny: 2 hrušky William nebo Kaiser • 4 lžíce medu • 150 g gorgonzoly dolce  • hrst vlašských ořechů • tymián • sůl  • pepř Příprava: Hrušky podélně rozpulte, vykrojte jádřinec a řez pokapejte trochou medu. Položte je[číst více]
  •   1.   SNÍDANĚ Velká, zdravá snídaně nastartuje metabolismus na zbytek dne a zamezí výkyvům krevního cukru, které způsobují chutě na svačinky už v polovině dopoledne. Krevní cukr nejlépe vyrovnáte kombinací bílkoviny a sacharidů. Snažte se jíst do hodiny po probuzení.[číst více]
  • street style gucci nahledova uvodni Když jsem je poprvé viděla na přehlídce Gucci během milánského fashion weeku (a věřte mi, že je umění zahlédnout boty, když sedíte v páté řadě), zamilovala jsem se na první pohled! Byl to první rok, kdy svoji vlastní autorskou kolekci[číst více]

 



Wishlist