Studené polévky
Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!
Příprava polévek za studena se těší veliké oblibě především v místech, kde vyšší teploty převládají celoročně. Avšak během parných dnů, kdy příroda rozdává bohatou úrodu zeleniny a ovoce, určitě stojí za to si je dopřát i u nás, nejlépe z lokálních surovin! K dostání je nepřeberné množství čerstvé a voňavé zeleniny, stačí jen sáhnout po té nejoblíbenější.
Aby byl výsledný pokrm opravdu dokonalý, při nákupu surovin se zaměřte na tu nejvyšší kvalitu a dejte přednost těm z ekologického zemědělství. To podléhá přísné evropské i národní legislativě, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont. Biopotraviny poznáte podle označení logy biolistu nebo biozebry a v případě nebalených potravin můžete prodejce požádat o certifikát. Pro více informací o ekologickém způsobu hospodaření navštivte stránky myjsmebio.cz.
Studená polévka z červené řepy se zakysanou smetanou
- 500 g bio červené řepy
- bio cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- čerstvý bio zázvor
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl, bio pepř
Cibuli a červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce nalijte vodu, přidejte nakrájenou zeleninu, zázvor a podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte minimálně 20 minut. Z hrnce pak zázvor vyjměte, polévku rozmixujte a nechte ji pořádně vychladit. Dozdobte zakysanou smetanou, lístečky červené řepy a podávejte.
Studená cuketová polévka s mátou
- 600 g bio cuket
- 400 ml bio kuřecího vývaru
- bio cibule
- hrst lístků bio máty
- stroužek bio česneku
- 150 ml bio smetany
- sůl, bio pepř
Cukety omyjte, zbavte konců a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve větším hrnci nechte rozehřát olivový olej, přidejte cibuli a smažte dozlatova. Poté přidejte cukety, česnek, mátu a za občasného míchání restujte 5 minut. Přilijte vývar, dle chuti osolte a opepřete a vařte asi 15 minut. Hotovou směs rozmixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence. Polévku nechte vychladnout, přidejte smetanu, dozdobte mátou a podávejte.

JASANOVSKÁ
zakladatelka Bobovibe
Zdroje:
Vydáno: 22.6.2022 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Kenzo x H&M: představuje nový svět kreativity hravé energie a lásky k módě
Tento týden H&M s hrdostí oznámilo světu, že dalším partnerem návrhářské spolupráce pro nadcházející podzim bude hravá pařížská značka Kenzo. Ta je známá pro svůj nezaměnitelný styl překypující energií a mládím. Kreativní ředitelé Carol Lim a Humberto Leon vnesou[číst více]
-
11 rad pro pozitivnější a kvalitnější rok 2017 podle Katky
Je tu začátek roku. Bilancování, co se povedlo, co nepovedlo a co udělat lépe, snad již máme za sebou. Já bych teď ráda připomenula pár základních věcí, aby byl rok 2017 pozitivnější a kvalitnější. Kvalitní spánek, životospráva a pohyb[číst více]
-
Jak nosit “belt bags” neboli ledvinky?
Já osobně se ke každému trendu snažím být maximálně pozitivní a otevřená… Dokonce i “ugly shoes” jsem dala šanci a přesto, že třeba ty od značky Balenciaga mi opravdu přijdou strašně ošklivé, ty od Louis Vuitton nebo Pumy jsem[číst více]