By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Slavnostní zeleninový koláč

Tradiční Vánoce bez těžkostí i těžkosti : )

Sladké cukroví, bramborový salát s majonézou, smažený kapr či vinná klobása. To je jen malý výčet pokrmů, které o Vánocích najdete na stole v každé domácnosti. Také každý rok po svátcích řešíte problém s knoflíkem u kalhot, který ne a ne zapnout? Vyhněte se těmto nepříjemnostem a užijte si sváteční čas naplno, a především bez pocitu těžkosti.

Pro vánoční období je typické kalorické jídlo servírované v příliš velkých porcích, které navíc konzumujeme příliš rychle. To je pro trávení vražedná kombinace. Jak na to, abyste uspokojili své chutě a zároveň se nehuntovali? Ač to může být překvapivé, není to zas tak nemožné a nemusíte se ani vzdávat tradičních jídel.
Zeleninová koláč_II

Grandparents with family at Christmas dinner.

Vychutnávejte si sváteční chvíle i pokrmy 

Základem je, dát si na všechno dost času. Jezte pomalu a jídlo si vychutnávejte. Klidně si mezi chody dopřejte i přestávku! Dáte tak žaludku prostor sdělit, zda už je plný, či nikoliv. To, že jste sytí, vám tělo signalizuje většinou až po 15 až 20 minutách. Myslete především na to, že důležité je jíst pravidelně, pomalu a v rozumném množství.

Odlehčujte

Pokud se chcete vyhnout extrémnímu příjmu cukrů a tuků, zkuste tradiční pokrmy trochu odlehčit. Majonézu nahraďte nízkokalorickou smetanou či jogurtem, do bramborového salátu dejte kvalitní šunku, cukroví oslaďte stévií a místo smažení připravujte jídla v troubě. Trávení díky obsahu hořkých látek podpoří rukola a čekanka, na pocit těžkosti pomůže čaj z heřmánku. Určitě je dobré nezapomínat na zeleninu. V zimě je nabídka čerstvé zeleniny omezená, nicméně i mražená zelenina je velice kvalitní. Je totiž sklízená v době úplné zralosti a pomocí vyspělých technologií do 5 hodin šetrně zamražena. Uchovává si velké množství vitamínů a minerálních látek, dokonce víc než dovážená zelenina sklízená před dozráním.

Nemusí pršet, stačí, když kape

Nedílnou součástí dobré kondice je také pohyb a pitný režim. Neznamená to, že je nutné každý den uběhnout desítky kilometrů. K podpoře trávení a krevního oběhu bohatě poslouží procházky na čerstvém vzduchu. Odborníci doporučují si během dne dopřát i odpočinek ve formě krátkého spánku. Pokud proti pocitu těžkosti bojujete skleničkou na slehnutí, buďte opatrní. Alkohol totiž proces trávení prodlužuje, a navíc oslabuje žaludeční svaly. Když už si budete potřebovat ulevit tímto způsobem, volte alespoň alkohol hořký.

Koloběh návštěv

Vánoce jsou svátky, kdy se setkává celá rodina. Připravte svým hostům překvapení a místo tučných chlebíčků naservírujte lahodný zeleninový koláč, který je skvělý teplý i studený. Jeho příprava vám navíc díky balení zeleniny Bonduelle Bon Menu Na pánev nezabere příliš času. Svátky byste přece neměli trávit u plotny!

Zeleninový koláč_I

Ingredience:

  • 2 balení Bonduelle Bon menu Na pánev Provencale (425 ml)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ středně velké cibule, nakrájené nadrobno
  • 225 g nakrájených hub
  • 3 středně velké cukety, nakrájené na kolečka
  • 225 g taveného sýru
  • 6 vajec
  • ¼ šálku 30% smetany
  • 2 šálky nastrouhaného sýra cheddar + na posypání
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného
  • 1 hrst bazalkových listů, jemně nakrájených
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky pepře
  • 1 hrst petrželky

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Okraje dortové formy potřete olejem, spodek vyložte pečícím papírem a rovněž zakápněte trochou oleje.
  2. Na pánvi rozpalte olej a na středním plamenu restujte zhruba 10 minut cibuli, houby a cuketu.
  3. Ve velké míse mezitím smíchejte tavený sýr, vejce, smetanu, česnek, bazalku, sůl a pepř.
  4. Do mísy opatrně přidejte restovanou zeleninu bez výpeku, nastrouhaný sýr, celé balení Bonduelle Bon menu Na pánev Provencale a promíchejte.
  5. Připravenou směs nalijte do dortové formy, zakryjte alobalem a pečte cca 1 hodinu. Poté alobal sundejte a pečte další 1 hodinu, dokud nebude mít koláč zlatavou krustu.
  6. Před podáváním nechte koláč 10 minut odpočinout. Poté posypte sýrem, ozdobte pokrájenou petrželkou a nakrájejte.

 

 

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 16.12.2018 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • girlboss uvodni 2 Nic nás neinspiruje víc než žena, která je úspěšná ve svém povolání. Zeptali jsme se několika hvězd ve svém oboru a požádali je o jejich rady. Pokud máte pocit, že přišel čas na změnu vašeho pracovního života, rozhodně dejte na[číst více]
  •   Oáza klidu a nápadů, která myslí na dobro návštěvníků i planety – taková je idea H&M BLOCKu od začátku. Každý rok navíc tahle zóna přináší hudebním fanouškům na Colours of Ostrava něco nového. Letos to byla kovová brčka a[číst více]
  •   Máte doma kočku? Nebo psa? Pak si tuhle kolekci zamilujete stejně jako my. Vznikla z přátelství módní ikony Grace Coddington a návrháře Nicolase Ghesquiera a jako inspirace tentokrát posloužili právě jejich domácí mazlíčci. Konkrétně Graciny dvě kočky (Pumpkin a[číst více]

 



Wishlist