By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Slané recepty z přirozeně bezlepkových mouk

nejen pro celiaky...

Kukuřičné tortilly

 

Suroviny

Na tortilly:

450 g Kukuřičné hladké mouky Labeta, 340 g vody, 1 lžička soli, dle chuti čerstvé či sušené bylinky

Náplň:

Kuřecí maso (prsa či stehenní řízky), 1 lžíce Sójové omáčky bez lepku Labeta, sůl, pepř, uzená sladká paprika, sušený česnek, dle chuti čerstvé bylinky

Salsa:

Rajčata, sůl, pepř, šalotka nebo jarní cibulka, čerstvá bazalka

Dip:

bílý jogurt, pažitka, sůl, pepř

Postup

Do vlažné vody přimíchejte kukuřičnou mouku, sůl, případně bylinky. Vše zamíchejte a nechte 20 minut odstát. Poté nahřejte pánev s nepřilnavým povrchem, můžete lehce pomašlovat přepuštěným máslem či olivovým olejem. Z vytvořeného těsta si vytvarujte menší kuličky a rozválejte mezi dvěma pečícími papíry na placku (pokud by se těsto příliš lepilo, také pečící papír trochu potřete olivovým olejem). Neválejte placky příliš na tenko, lámaly by se, doporučujeme dělat spíše menší tortilly než v klasické velikosti. Tortilly ihned konzumujte, popř. je udržujte v teple a vlhku, aby neztvrdly. Náplň je zvolena klasická, vidíte tak, že i doma se dá jednoduše připravit fastfood. Maso naložte do směsi koření a nechte zhruba hodinku odpočinout. Následně ho opečte na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje či ghí, nebo pro křupavější variantu lze obalit v kukuřičné mouce a péct v troubě či smažit na pánvi na ghí (oleji). K tortillám patří také salsy, a to nejen quacamole, ale dokonalá a svěží salsa z rajčat. Rajčata si pokrájíme na menší kousky, přidáme sůl a pepř, šalotku či jarní cibulku, a čerstvou bazalku. Dip vyrobíme smícháním klasického bílého jogurtu, pažitky, soli a pepře. Krásně doladí chuť zeleniny a masa a krásně všechny chutě spojí. Poté stačí vše jen zkompletovat s další zeleninou jako je například mix salátů, paprikou a okurkou a dobrota je na světě.

Náš tip:

Vyzkoušejte také snídaňovou variantu, kdy k zelenině přidáte míchaná vejce.

 

Pohankové muffiny Caprese

 

Suroviny na 12 muffinů

2 vejce, 250 ml mléka, 4 lžíce olivového oleje, 250 g Pohankové hladké mouky Labeta, 4 lžičky Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta, ½ lžičky soli, pepř, 100 g mozzarelly, 2 lžíce naložených rajčat v oleji, hrst oliv, snítka čerstvé bazalky

Postup

Pečicí papír nastříhejte na čtverce 15×15 cm a vyložte s nimi formičky na muffiny.

Mozzarellu nakrájejte na kousky, olivy na kolečka a bazalku nasekejte nahrubo. Vejce vyšlehejte do pěny, přidejte olej a mléko, a nakonec všechny sypké suroviny. Vše dobře promíchejte a naplňte směsí košíčky do ⅓ výšky. Do každého košíčku vložte část naložených rajčat, mozzarelly, oliv a nasekané bazalky. Zalijte rovnoměrně zbytkem těsta a navrch muffinů dejte zbytek nakrájených surovin, případně ozdobte čerstvými cherry rajčátky. Pečeme na horkovzduch na 165 °C 16―18 minut.

 

Krekry z rýžové mouky

 

Suroviny

150 g Rýžové hladké mouky Labeta, 120 g vody, 10 g olivového oleje, sůl dle chuti, koření dle chuti

Postup

Nejprve smícháme mouku a špetku soli. Opatrně a postupně vmícháváme vodu a olivový olej. Vytvoříme nelepivé těsto, které si můžeme rozdělit na díly, podle toho, jaké chceme příchutě (např. mletá paprika, oregano, sezamová semínka…) Koření do těsta znovu zapracujeme a rozválíme. Z těsta si vykrojíme čtverečky a propícháme vidličkou. Pečeme v troubě na pečícím papíru na 200 stupňů, cca 20 minut.

Ideální jsou jako jedlá lžička k pomazánkám či dipům, nebo slanému talíři.

 

Slané palačinky z cizrnové mouky

Suroviny

100 g Cizrnové hladké mouky Labeta,1 x vejce, 10 g olivového oleje, 1 lžička soli, 125 ml vody

Postup:

Všechny suroviny ručně smícháme a těsto necháme 20 minut odstát. Potom vše ještě jednou promícháme a smažíme na olivovém oleji, jako klasické palačinky. Placky se dají použít i jako wrapy, pokud se podaří připravit je tenoučké. Výborné jsou například jako doplněk anglické snídaně.

 

Gnocchi z jáhlové mouky

Suroviny

175 g Jáhlové hladké mouky Labeta, 500 g moučných brambor, 1 vejce, špetka soli, krupička na pomoučnění

Postup

Nejprve oloupeme 500 g moučných brambor a dáme je vařit v osolené vody do měkka. Necháme je úplně vychladnout a potom je rozmačkáme vidličkou. Na vál si vysypeme 175 g Jáhlové mouky Labeta a do ní dáme brambory, přidáme 1 rozšlehané vejce a vše zpracujeme v hladké těsto. Těsto by se nemělo hnětat moc dlouho, aby zůstalo vláčné a nadýchané. Z těsta vyválíme válečky, které neřežeme na cca 1,5 cm široké špalíčky. Ty posypeme krupičkou a vidličkou je lehce stlačíme. Připravené gnocchi necháme chvilku proschnout na utěrce a následně je vložíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, ihned je vyndáváme z vody. Můžeme servírovat na slano, ale výborné jsou rovněž na sladko například s jahodovým přelivem.

 

 

 

Nadýchaný domácí chlebík bez lepku

 

Suroviny

1-2 lžíce psyllia, 400 ml vody na namočení psyllia, 50 g Pohankové mouky hladké Labeta, 450 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 1 lžička Kypřicího prášku bez lepku Labeta, špetka soli, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce oleje, 15 g čerstvého droždí, 1 lžíce cukru do kvásku, 100-150 ml vody do kvásku

Postup

Jak na pečení v domácí pekárně

Nejdříve si uděláme kvásek ze 100-150 ml vody, cukru a droždí. Poté do jiné misky nalijeme 400 ml vody a nasypeme psyllium, to necháme odležet tak dlouho, aby dostatečně nasáklo vodu (alespoň cca na 10 min.) Do nasáklého psyllia s vodou přidáme ostatní ingredience a dáme do pekárny na program „bez lepku“ s hnětením, kynutím a pečením (kynutí s hnětením trvá 1 hod. a samotné pečení také cca 1 hod). Záleží však ale na vaší pekárně, jak dlouhé programy nabízí.

V průběhu pečení chleba alespoň 2x postříkáme vodou, aby horní kůrka nebyla moc tvrdá. Hotový chleba pak necháme vychladnout na mřížce a máme hotovo.

 

Jak na pečení v troubě
Nejdříve si uděláme kvásek ze 100-150 ml vody, cukru a droždí. Poté do jiné misky nalijeme 400 ml vody a nasypeme psyllium, to necháme odležet tak dlouho, aby dostatečně nasáklo vodu (alespoň cca na 10 min.) Do nasáklého psyllia s vodou přidáme ostatní ingredience a uhněteme těsto. To bude dost lepkavé, tak se nelekněte. Těsto přesuneme do libovolné formy na chleba a dáme kynout do trouby na 40 min (teplotu nastavte maximálně na 50 °C). Po vykynutí teplotu zvýšíme na 230 °C a začneme péct. Po deseti minutách snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 30-40 min, než se chleba upeče. V průběhu pečení alespoň 2x postříkáme vodou, aby kůrka nebyla moc tvrdá. Hotový chleba pak necháme vychladnout na mřížce a máme hotovo.

 

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 20.1.2022 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist