By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Sladký dýňový dezert bez lepku

Sezona dýní je tu! Upotřebte, co vám vyrostlo na zahrádce, nejen na polévky, ale také při výrobě dezertů.

dynovy kolac

 

Je krásně oranžový, lehký a skvěle chutná! Dýňový flan je původně španělsko-portugalský dezert, který je dnes ale také velmi oblíbený ve Francii. Zjednodušeně řečeno, jedná se o speciálně upečený pudink a my jsme jeho dýňovou podobu objevili v Kašperských Horách v restauraci Nebespán, kde ho připravuje francouzský šéfkuchař, Francois Thuille. Tady je speciálně pro čtenáře Bobovibe jeho recept…

Suroviny (na 1 flan o průměru 28 cm)

1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g

75 g třtinového cukru

50 g medu

4 celá vejce

2 bílky

1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena)

25 cl rumu

kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu

0,5 dcl pomerančové šťávy

350 ml smetany na šlehání (30%)

máslo na vymazání formy

Postup:

1. V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.

2. Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob.

3. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

4. Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.

5. Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut.

6. Před vyndáním z formy nechte flan vychladnout a poté uchovávejte v lednici. Takto vydrží asi 3 dny.

Tip Nebespánu: Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!

Kam za gastrozážitky: Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

 

websize_sladky_dynovy_dezert_bez_lepku_02

websize_sladky_dynovy_dezert_bez_lepku_03

 

 

 

LUCIE
JANOTOVÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: www.nebespan.cz

Vydáno: 15.9.2019 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • uvodni   Vybraly jsme úchvatné publikace z našeho oblíbeného nakladatelství Svojtka & Co. – tentokrát zaměřené na holčičky všech druhů a věků. Protože čtení pomáhá dětem s rozvojem slovní zásoby a k lepšímu vyjadřování slovem i písmem. Těm úplně nejmenším zase[číst více]
  • it bag nahledova uvodni Čas od času. Každý týden. A nakonec každý den. Víte, co máme na mysli… Přesně ten stav, když bez ohledu na stav vašeho konta, dlouhodobou ekonomickou situaci i plánované výdaje za zimní dovolenou v tropech, ji stále nemůžete dostat z hlavy![číst více]
  • interierove vune Vyzkoušejte novinky v interiérových vůních ve formě difusérů, jejichž intenzitu si sami určujete počtem tyčinek a také tím, jak často je v difuséru otáčíte, sprej české značky Kantu, který kromě toho, že krásně voní, má antivirový a antibakteriální účinek a[číst více]

 



Wishlist