By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Rizoto s medvědím česnekem a smrži

Objevte spolu s Evou Markovou nové suroviny na vaření v dalším ze skvělých BoBo receptů.

recept rizoto

 

Přiznávám závislost na medvědím česneku, který jsem ještě před dvěma lety vůbec neznala. Myslím, že tohle šílenství přesně v tu dobu začalo a medvědí česnek začne být za rok pravděpodobně chráněná rostlina 😀 Takže máte ještě tak měsíc na to zkusit tohle parádní  rizoto. Je na způsob italského, takže tekuté. Nemám nic prosti našemu „rizotu“ – klasiku s hráškem, mrkví, kukuřicí a kousky kuřecího – naopak, ale to prostě teď nefrčí 😀 A se smrži, které rostou taky teď na jaře, je to naprostá lahůdka!

Ingredience:

hrnek rýže na rizoto (Carnaroli, Arborio)

750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (já použila mix obou)

100 g najemno nastrouhaného parmezánu

1 menší cibuli/šalotku

3 svazky medvědího česneku (raději větší, než menší)

2 dcl suchého bílého vína

50 g másla

několik smržů (Můžete nahradit hlívou, hodí se k tomuto receptu stejně dobře, jen není tolik výrazná. Se smrži je recept prostě nejlepší! Seženete je buď v lese nebo v holešovické tržnici v hale 22. Smrže velmi dobře omyjte, pokud nechcete rizoto ozvláštnit nějakým broukem, hlínou nebo jehličím.)

olivový olej

sůl a pepř

Recept: 

  1. První a zásadní věc je domácí vývar. Zeleninový máte hotový za hodinku, kuřecí za dvě. S vodou tento recept totiž nefunguje, natož, proboha, s kostkou. Postup je jednoduchý: do hrnce se studenou vodou naházíte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, bobkový list, nové koření, pepř a případně kuřecí skelety. Přiveďte k varu, stáhněte plamen. Když je vývar dostatečně silný (tzn. že jako polívku už byste si ho nedali), osolte, sceďte a papírovou utěrkou nasákněte tuk, který se drží nahoře.
  2. V dalším hrnci si na polovině másla zesklovatíte nadrobno nasekanou cibuli a jeden svazek najemno nasekaného medvědího česneku. Restujte cca 2 minuty. Přidejte rýži, také restujte, než zesklovatí. Je důležité často promíchat, aby se rýže nespálila. Potom zalijte vínem a polovinou horkého/ohřátého vývaru. Rizoto promíchejte, stáhněte plamen, aby jen probublávalo a nechte vařit. Občas zkontrolujte a promíchejte ode dna, ale maximálně 3x za celou dobu vaření.
  3. Mezitím si připravíte velmi jednoduché pesto ze zbylého medvědího česneku. V mixéru ho rozmixujte na kaši spolu s olivovým olejem. Nesolte. Mělo by mít řidší konzistenci.
  4. Po cca 15 minutách by mělo být rizoto téměř hotové (hodně na skus), přilejte druhou část vývaru, zamíchejte, přisypte najemno nastrouhaný parmazán, zbytek másla, dvě třetiny pesta, zamíchejte.
  5. Přisolte, pokud je potřeba. Odstavte z ohně, přikryjte pokličkou a nechte pár minut dojít. Rizoto by mělo být tekuté a rýže na skus.
  6. Na pánvi si rozpusťte máslo, malou lžičku velmi jemně nasekané šalotky a podélně přeříznuté smrže (nebo natrhanou hlívu – pouze klobouky, ne nohy, u smržů nohy nevadí, když jsou pěkné), lehce osolte, aby se z hub pustila trochu voda a spolu s máslem vznikla emulze, ve které se pak houby restují a dusí zároveň. Až se emulze vypaří a houby jsou dozlatova, je hotovo. Trvá to cca 4 minuty.
  7. Na talíř „rozlejte“ rizoto a lehce vmíchejte na povrch zbytek pesta, ozdobte smrži. Pokud máte u medvědího česneku už květy, klidně je také použijte jako ozdobu, jsou sice celkem česnekově výrazné, ale sousto s rýží, smržem, pestem a tímhle květem… pohádka o jaru!:)

Dobrou chuť!

Eva

 

rizoto eva

rizoto eva

rizoto eva

 

 

EVA
MARKOVÁ

food blogerka
Zdroje: archiv

Vydáno: 8.5.2016 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • Pět dní v týdnu jezte, co jen chcete, a váš příjem kalorií hlídejte dva. Dieta 5:2 je způsob stravování stále umožňující jíst vaše oblíbená jídla. Zní to příliš skvěle, než aby to byla pravda?     Zvyk postění se skutečně není[číst více]
  • Miluji reklamy v módních magazínech, které jsou většinou výsledkem práce špičkových fotografů, designerů, stylistů, umělců. Jsou pro mě stejně inspirativní jako třeba módní editorialy. Tentokrát jsem si zamilovala novou „BELIEVE IN LOVE“, kampaň Tiffany & Co. Šperkařská značka oslavuje moderní pojetí lásky.[číst více]
  • milano foto uvodni nahledova Sezona fashion weeku je v plném proudu! A já mám obrovské štěstí, že se tohoto „módního cirkusu“ díky své práci v magazínu Harper’s Bazaar mohu zúčastnit. Po tom českém Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku přišla řada na Miláno a nejnovější kolekce[číst více]

 



Wishlist