By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Recepty s bylinkami

Není nad česrtvé bylinky!

Váleček s pažitkou a oříšky

Smíchejte 400 g sýru stracchino a 200 g ricotty. Přidejte asi deset nasekaných snítek pažitky, 30 g nasekaných oříšků, dvě sušená rajčátka nakrájená na kousky a dochuťte solí a pepřem. Sýrový krém naneste na pečicí papír a zarolujte do válečku. Dejte na půl hodiny do lednice a poté váleček obalte v nasekaných oříškách, nakrájejte na asi 3 cm silné plátky a servírujte ozdobené několika snítkami pažitky.

Šalvějové smaženky s Gran Moravia

V míse smíchejte 100 g mouky, lžíci oleje a špetku soli. Přilijte postupně 100 ml piva a metličkou rozmíchejte do kompaktního těstíčka, zakryjte fólií a dejte na 30 minut do ledničky. Mezitím omyjte 100 g širších šalvějových lístků a pečlivě osušte. Vyšlehejte sníh z jednoho bílku a přidejte ho k těstíčku. Vezměte polovinu šalvějových lístků a na každý z nich naneste lžičku nastrouhaného sýru Gran Moravia. Přiklopte druhým lístkem, poprašte moukou a ponořte do těstíčka. Obalené listy smažte v pánvi v dostatečném množství oleje. Nechte okapat, osolte a podávejte horké.

Cheesecake s mátou a čokoládou

Nejprve dejte asi na půl hodiny do ledničky 250 g sušenek Moresko (k zakoupení například v řetězci italských specialit La Formaggeria Gran Moravia), a pak je rozmixujte. Přidejte 100 g změklého čerstvého másla a mixujte, až získáte kompaktní směs, která bude tvořit základ cheesecaku. Dortovou formu o průměru asi 24 cm vystelte namočeným a dobře vyždímaným pečicím papírem a směs do ní naneste. Dejte do lednice a mezitím připravte krém: ve studené vodě nechte změknout 12 g želatinových plátků, vyždímejte je a za stálého míchání na mírném žáru rozpusťte v kastrůlku společně se 100 ml čerstvé smetany. Smíchejte dvě lžíce mátového sirupu s 350 g ricotty nebo mascarpone a stejným množstvím bílého jogurtu, přidejte 120 g cukru, a nakonec smetanu s želatinou. Přidejte několik natrhaných lístků máty a 50 g nastrouhané hořké čokolády. Krém nalijte do dortové formy na korpus a dobře uhlaďte, poté vložte na 5 hodin do lednice. Před servírováním ozdobte lístky máty a hoblinkami čokolády.

 

Bylinková sůl

Bylinková sůl je dokonalá k ochucení prvních chodů, masa, ryb, omelet a dalších chodů dle fantazie. Představuje skvělý způsob, jak mít stále po ruce ingredienci, jež dodá každému receptu šmrnc. Skladujte ji na suchém a tmavém místě, aby světlo neuškodilo bylinkám.

Boloňská sůl

Nasekejte 50 g rozmarýnových jehliček a 25 g šalvějových lístků se šesti stroužky česneku. Přidejte 20 roztlučených kuliček pepře a 500 g hrubé soli. Skladujte ve skleničkách. Boloňská sůl se hodí na bílé maso, jehněčí, pečeně, zapečené brambory, vejce a restovanou zeleninu.

Horská sůl

V hmoždíři roztlučte 120 g černého pepře a 120 g hrubé soli, stranou nasekejte 2 stroužky česneku a přidejte 20 g tymiánu a 25 nadrcených kuliček jalovce. Zakapejte pár kapkami grappy nebo červeného vína. Smíchejte se solí a před použitím nechte týden uležet v hermeticky uzavřené skleněné dóze. Pozor: Tato sůl musí zůstat stále vlhká! Pokud by se vysoušela, opět přidejte pár kapek grappy nebo červeného vína.

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: gran moravia

Vydáno: 27.8.2020 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist