Recept a triky pro ten nej domácí chléb
„K dobrému chlebu se člověk musí propéct“. To je svatá pravda! Pokud ale máte recept, který vyjde vždycky na jedničku, máte po starostech ? Receptů na domácí chleba je spousta, není divu – je to lahůdka. Problém je v tom, že většina pro nezkušeného pekaře nedává hlavu ani patu a postup je napsaný přes dvě strany. Naštěstí pro vás, já jsem se mnoha recepty propekla a vytvořila tento jednoduchý návod, podle kterého peču 2x týdně. Vy už tak hledat nemusíte. Nemáte zač ?
Voda a mouka jsou pilířem každého správného chleba. Protože nechceme placku tvrdou jako beton, přidáváme droždí, které nám pomůže k nadýchanému a měkkému polštářku, pro chuť přidáme sůl. A jak na zlatavě hnědou kůrčičku? Lžičkou medu. Těchto pět základních surovin vám vystačí. Vypadá to jednoduše, že? A taky že je! Jediné, na co si musíte dat pozor, je správný poměr surovin a doba přípravy. Tento, jak já říkám „rychlý večerní chleba“ je za pár hodin hotový a příprava vám zabere jen 5 minut. Já ho tradičně dělám večer a ráno máme k snídani čerstvý pecen na stole. To se pak ty avokádové tousty mažou samy! ?
Raději než bílou mouku používám špaldovou, špalda je lépe stravitelná a mně z ní chleba více chutná. V obchodě se dá dnes už jednoduše koupit, ale pokud ji doma zrovna nemáte, s celozrnnou nebo chlebovou určitě neuděláte krok vedle. Tento recept je velmi univerzální a pokud si přípravu dobře osaháte, můžete pomalu začít experimentovat s typem mouky, náplní či kořením. I do těsta se dají přimíchat různé druhy ořechů, sušená rajčata či olivy.
Jednu věc vám ale slibuji, pokud se do pečení domácího chleba zamilujete tak jako já, už si nikdy ten z obchodu nekoupíte. Nic nenahradí vůni a chuť domácího, čerstvého pecnu, a i když budete chtít zakrojit hned po vytažení, nechte ho vychladnout. Přeji krásné pečení a dejte vědět, jak vyšel!
Dobrou chuť
Zuzka
Ingredience
500 g špaldové mouky
400 ml teplé vody (tzv. na prst, příliš horká by vám zabila kvasnice)
5 g sušeného droždí
12 g soli
1 lžička medu
hrst semínek (nemusí být)
Postup
- Mouku vsypte do velké mísy (nejlépe rovnou do té od kuchyňského robota)
- Na jednu stranu vsypte droždí a na druhou sůl (nesmí se přímo dotýkat)
- Přidejte semínka a lžičku medu
- Do mísy pomalu vlijte teplou vodu
- Mísu dejte do kuchyňského robota a s pomocí hnětacího háku hněťte nedříve 2 minuty na pomalou rychlost, potom zvyšte výkon na rychlý, a hněťte 6 minut
- Jakmile se těsto začne odlepovat samo od stěn a vytvoří hladkou kompaktní hmotu, přidejte ještě 2 minuty – a je hotovo
- Těsto dejte do velké mísy a nechte 1 hodinu pod utěrkou vykynout (vůbec si ho nevšímejte)
- Po hodině by těsto mělo mít dvojnásobek svého objemu, stlačte jej dlaní dolů a nechte opět hodinu vykynout
- Za další hodinu (těsto kyne už 2 hodiny) těsto opět stlačte a pomalu tvarujte rukama do formy bochánku, přikryjte a nechte ještě odpočívat
- Troubu zapněte na 300 stupňů
- Po 20 minutách dejte do trouby nádobu s dvěma hrnky studené vody
- Za 20 minut vyjměte těsto z mísy a rukama vytvarujte bochánek.
- Technika tvarovaní spočívá v natažení těsta a zabaleni těsta směrem doprostřed bochánku, budete trochu rolovat, asi jako ručníky ?, za chvilku ucítíte, že se těsto zpevňuje a stává se z něho kompaktní malý bochánek
- Bochánek přendejte na plech s pečicím papírem a nechte 10 minut odpočívat
- Trouba by už měla být dostatečně rozpálená, naříznete bochánek několika zářezy ostrým nožem a vložte do trouby
- Po 10 minutách otevřete troubu, snižte teplotu na 200 stupňů, troubu zavřete a pečte dalších 20 minut
- Pokud se vám zdá, že vám chleba na povrchu moc hnědne, snižte teplotu
- Hotový chleba vytáhněte z trouby a nechte vychladnout na mřížce
Tipy
- Těsto by se nemělo příliš lepit, pokud bude, hněťte robotem delší dobu, stěny mísy musí být úplně čisté
- Když přendáte těsto na plech, trochu se vám rozteče do stran, to ale vůbec nevadí, v troubě se hezky zvedne
- Vodu do trouby přidáváme kvůli křupavé kůrčičce
- Troubu je opravdu důležité velmi rozpálit, zaleží na troubě, mně to trvá cca 45 minut
- Pokud máte chladnější byt, dejte těsto kynout někam do tepla, pozor, ne však na topení nebo do trouby, přílišné teplo kvasnicím nesvědčí a může ovlivnit kvalitu
- Pokud vám chleba nekyne, zkontrolujte datum spotřeby na balíčku s droždím
- Můžete použít i droždí čerstvé

LATANÍKOVÁ
food blogerka
Zdroje: zuzka
Vydáno: 12.11.2017 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Nové hvězdy českého a slovenského modelingu odhaleny!
Kdybychom měly vybrat nejdůležitější akci letní sezony, pak to určitě bude Elite! Neboli finále Schwarzkopf Elite Model Look 2018. Kdo tam není, jako by snad ani v módním světě neexistoval. Proto kromě nádherných modelek, fotografů, stylistů a stylistek, PR[číst více]
-
Lehké saláty s tuňákem
Ryby jsou ideálním jídlem pro všechny z nás, kteří se snaží jíst zdravě anebo shodit nějaké to kilo do plavek. S letním slunečným obdobím je vaření mnohem zábavnější, protože na zahrádkách rostou nejrůznější bylinky a dozrává zelenina. Všechny tyto ingredience[číst více]
-
Boborecept: lanýžové fettuccine s černými lanýži
Kdysi mi někdo říkal, že k lásce k lanýžům se člověk musí „projíst”. A měl naprostou pravdu! Mně se to povedlo v Itálii, kde jsme si objednali pětichodové degustační lanýžové menu. První tři chody jsem trpěla jako zvíře. Byla[číst více]