By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Podzimní kávové tipy: recpety od Fabešové

Káva jako součást moderní kuchyně

Snoubení chutí kávy a dezertu si rádi užíváme všichni, vedle sebe fungují perfektně. Káva má ale své místo i při přípravě zákusků. V cukrařině se dá použít do korpusů i do krémů nebo polev. Zajímavým zpestřením jsou také zrnka kávy namočená v čokoládě, která zákusek krásně dozdobí. Oblíbená je i kávová zmrzlina nebo kávová šlehačka.

 

Jsou dezerty, kde se bez kávy neobejdeme. Příkladem za všechny je tiramisu. Káva však pozvedne i další dobroty, u nichž nás spojení s kávou hned nenapadne. Takové kávové crème brûlée je velkým překvapením pro každého mlsouna i milovníka kávy. Vyzkoušejte kávové brownies, přidejte ji do čokoládového dortu, fantazii se meze nekladou a podzim je ideálním obdobím pro vyzkoušení všech možných kávových lahůdek. Pokud chcete, aby byl váš dezert opravdu dokonalý, vždy je třeba zvolit prvotřídní ingredience. A to se týká i kávy samotné.

 

Jak pracovat s kávou v kuchyni

Jak využít kávu v kuchyni, když chystáme lahodný dezert? Zeptali jsme se cukrářky Ivety Fabešové, která je ambasadorkou kávy L´OR, na její doporučení:

 

TIP Ivety Fabešové:

Kávová infuze

„Ráda do kávových dezertů používám kávovou infuzi. Její příprava je velice snadná: 80 g kávových zrn vložím do misky se 190 g smetany ke šlehání (s obsahem 33 % tuku) a nechám přes noc odležet. Dobrá infuze potřebuje čas, díky němuž se pak ingredience dokonale smísí a všechny vůně se krásně projeví.“ radí Iveta Fabešová, ambasadorka kávy L´OR.

 

 

 

Vyzkoušejte kávové crème brûlée podle Ivety Fabešové

 

Suroviny (na 5 zapékacích misek):

 

70 g vaječných žloutků

30 g cukru krupice

80 g čerstvě uvařené kávy L´OR

160 g smetany ke šlehání (s minimálně 33% tuku)

třtinový cukr na karamelizaci

 

 

 

Postup: V míse smíchejte žloutky s cukrem. Kávu se smetanou vlijte do rendlíku a přiveďte k varu. Poté přilijte k žloutkům s cukrem a promíchejte. Směs naplňte rovnoměrně do zapékacích misek.

Do plechu nebo formy s vyššími okraji vlijte vařící vodu a vyskládejte do ní naplněné misky. Vodní lázeň by měla dosahovat do ¾ výšky zapékacích misek. Vložte do trouby předehřáté na 120° C a pečte asi 30 minut. Dejte vychladit alespoň na dvě hodiny do lednice. Před servírováním posypte třtinovým cukrem. Pomocí flambovací pistole zahřívejte cukr, doku na povrchu nezkaramelizuje a nevytvoří krustu zbarvenou dohněda.

 

Kávu lze použít i do skvělého drinku, nechte se inspirovat následujícím receptem:

 

Suroviny na jeden nápoj:

20 ml Kahluy

20 ml třtinového rumu

dvojité espresso

mléko na mléčnou pěnu

kávová zrnka na ozdobu

 

 

 

 

Postup: Dvojité espresso spaříme společně s třtinovým rumem, aby se vypařil základní alkohol. Připravíme si mléčnou pěnu a necháme ji odstát. Následně do skleničky nalijeme Kahluu, přidáme espresso s rumem a smícháme. Poté přijde na řadu mléčná pěna, kterou opatrně nalijeme do skleničky, aby zůstala na povrchu a vytvořila dvoubarevný efekt drinku.  Na závěr drink ozdobíme kávovými zrnky a můžeme podávat.

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 4.10.2021 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist