By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Podzimní kávové tipy: recpety od Fabešové

Káva jako součást moderní kuchyně

Snoubení chutí kávy a dezertu si rádi užíváme všichni, vedle sebe fungují perfektně. Káva má ale své místo i při přípravě zákusků. V cukrařině se dá použít do korpusů i do krémů nebo polev. Zajímavým zpestřením jsou také zrnka kávy namočená v čokoládě, která zákusek krásně dozdobí. Oblíbená je i kávová zmrzlina nebo kávová šlehačka.

 

Jsou dezerty, kde se bez kávy neobejdeme. Příkladem za všechny je tiramisu. Káva však pozvedne i další dobroty, u nichž nás spojení s kávou hned nenapadne. Takové kávové crème brûlée je velkým překvapením pro každého mlsouna i milovníka kávy. Vyzkoušejte kávové brownies, přidejte ji do čokoládového dortu, fantazii se meze nekladou a podzim je ideálním obdobím pro vyzkoušení všech možných kávových lahůdek. Pokud chcete, aby byl váš dezert opravdu dokonalý, vždy je třeba zvolit prvotřídní ingredience. A to se týká i kávy samotné.

 

Jak pracovat s kávou v kuchyni

Jak využít kávu v kuchyni, když chystáme lahodný dezert? Zeptali jsme se cukrářky Ivety Fabešové, která je ambasadorkou kávy L´OR, na její doporučení:

 

TIP Ivety Fabešové:

Kávová infuze

„Ráda do kávových dezertů používám kávovou infuzi. Její příprava je velice snadná: 80 g kávových zrn vložím do misky se 190 g smetany ke šlehání (s obsahem 33 % tuku) a nechám přes noc odležet. Dobrá infuze potřebuje čas, díky němuž se pak ingredience dokonale smísí a všechny vůně se krásně projeví.“ radí Iveta Fabešová, ambasadorka kávy L´OR.

 

 

 

Vyzkoušejte kávové crème brûlée podle Ivety Fabešové

 

Suroviny (na 5 zapékacích misek):

 

70 g vaječných žloutků

30 g cukru krupice

80 g čerstvě uvařené kávy L´OR

160 g smetany ke šlehání (s minimálně 33% tuku)

třtinový cukr na karamelizaci

 

 

 

Postup: V míse smíchejte žloutky s cukrem. Kávu se smetanou vlijte do rendlíku a přiveďte k varu. Poté přilijte k žloutkům s cukrem a promíchejte. Směs naplňte rovnoměrně do zapékacích misek.

Do plechu nebo formy s vyššími okraji vlijte vařící vodu a vyskládejte do ní naplněné misky. Vodní lázeň by měla dosahovat do ¾ výšky zapékacích misek. Vložte do trouby předehřáté na 120° C a pečte asi 30 minut. Dejte vychladit alespoň na dvě hodiny do lednice. Před servírováním posypte třtinovým cukrem. Pomocí flambovací pistole zahřívejte cukr, doku na povrchu nezkaramelizuje a nevytvoří krustu zbarvenou dohněda.

 

Kávu lze použít i do skvělého drinku, nechte se inspirovat následujícím receptem:

 

Suroviny na jeden nápoj:

20 ml Kahluy

20 ml třtinového rumu

dvojité espresso

mléko na mléčnou pěnu

kávová zrnka na ozdobu

 

 

 

 

Postup: Dvojité espresso spaříme společně s třtinovým rumem, aby se vypařil základní alkohol. Připravíme si mléčnou pěnu a necháme ji odstát. Následně do skleničky nalijeme Kahluu, přidáme espresso s rumem a smícháme. Poté přijde na řadu mléčná pěna, kterou opatrně nalijeme do skleničky, aby zůstala na povrchu a vytvořila dvoubarevný efekt drinku.  Na závěr drink ozdobíme kávovými zrnky a můžeme podávat.

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 4.10.2021 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • Jsem z duše líná osoba! I když to tak možná nevypadá, ke každému pohybu se musím opravdu nutit. (Dobře… přiznám, že jedinou mojí výjimkou je pilates, ale to mi mnohdy spíš přijde jako relaxace než otravný trénink!) Kdybych mohla, raději[číst více]
  •     Všichni si hráli s autíčkama, žádný muž si ho nenechá jen tak sebrat a každému udělá radost i to velké:-) Jízda cabriem už není nedostupná záležitost. Dnes ho zapůjčíte už za takových 2 000 za den. Půjčit vůz pod[číst více]
  •   Cesta k mému finálnímu bobo výběru byla rozhodně hodně trnitá. Nebudeme si nic nalhávat…. moje „štětcové začátky” rozhodně nestartovaly u profi verzí, ale vlastně právě naopak. Prostě jsem si říkala, že to, co umí moje prsty, určitě bude umět nějaký[číst více]

 



Wishlist