Podzimní kávové tipy: recpety od Fabešové
Snoubení chutí kávy a dezertu si rádi užíváme všichni, vedle sebe fungují perfektně. Káva má ale své místo i při přípravě zákusků. V cukrařině se dá použít do korpusů i do krémů nebo polev. Zajímavým zpestřením jsou také zrnka kávy namočená v čokoládě, která zákusek krásně dozdobí. Oblíbená je i kávová zmrzlina nebo kávová šlehačka.
Jsou dezerty, kde se bez kávy neobejdeme. Příkladem za všechny je tiramisu. Káva však pozvedne i další dobroty, u nichž nás spojení s kávou hned nenapadne. Takové kávové crème brûlée je velkým překvapením pro každého mlsouna i milovníka kávy. Vyzkoušejte kávové brownies, přidejte ji do čokoládového dortu, fantazii se meze nekladou a podzim je ideálním obdobím pro vyzkoušení všech možných kávových lahůdek. Pokud chcete, aby byl váš dezert opravdu dokonalý, vždy je třeba zvolit prvotřídní ingredience. A to se týká i kávy samotné.
Jak pracovat s kávou v kuchyni
Jak využít kávu v kuchyni, když chystáme lahodný dezert? Zeptali jsme se cukrářky Ivety Fabešové, která je ambasadorkou kávy L´OR, na její doporučení:
TIP Ivety Fabešové:
Kávová infuze
„Ráda do kávových dezertů používám kávovou infuzi. Její příprava je velice snadná: 80 g kávových zrn vložím do misky se 190 g smetany ke šlehání (s obsahem 33 % tuku) a nechám přes noc odležet. Dobrá infuze potřebuje čas, díky němuž se pak ingredience dokonale smísí a všechny vůně se krásně projeví.“ radí Iveta Fabešová, ambasadorka kávy L´OR.
Vyzkoušejte kávové crème brûlée podle Ivety Fabešové
Suroviny (na 5 zapékacích misek):
70 g vaječných žloutků
30 g cukru krupice
80 g čerstvě uvařené kávy L´OR
160 g smetany ke šlehání (s minimálně 33% tuku)
třtinový cukr na karamelizaci
Postup: V míse smíchejte žloutky s cukrem. Kávu se smetanou vlijte do rendlíku a přiveďte k varu. Poté přilijte k žloutkům s cukrem a promíchejte. Směs naplňte rovnoměrně do zapékacích misek.
Do plechu nebo formy s vyššími okraji vlijte vařící vodu a vyskládejte do ní naplněné misky. Vodní lázeň by měla dosahovat do ¾ výšky zapékacích misek. Vložte do trouby předehřáté na 120° C a pečte asi 30 minut. Dejte vychladit alespoň na dvě hodiny do lednice. Před servírováním posypte třtinovým cukrem. Pomocí flambovací pistole zahřívejte cukr, doku na povrchu nezkaramelizuje a nevytvoří krustu zbarvenou dohněda.
Kávu lze použít i do skvělého drinku, nechte se inspirovat následujícím receptem:
Suroviny na jeden nápoj:
20 ml Kahluy
20 ml třtinového rumu
dvojité espresso
mléko na mléčnou pěnu
kávová zrnka na ozdobu
Postup: Dvojité espresso spaříme společně s třtinovým rumem, aby se vypařil základní alkohol. Připravíme si mléčnou pěnu a necháme ji odstát. Následně do skleničky nalijeme Kahluu, přidáme espresso s rumem a smícháme. Poté přijde na řadu mléčná pěna, kterou opatrně nalijeme do skleničky, aby zůstala na povrchu a vytvořila dvoubarevný efekt drinku. Na závěr drink ozdobíme kávovými zrnky a můžeme podávat.

JASANOVSKÁ
zakladatelka Bobovibe
Zdroje:
Vydáno: 4.10.2021 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Moderní rodičovství v podání Bobovibe a hlavně vás!
Před necelým měsícem jsme zde vyhlásili soutěž o úžasný kočárek Bugaboo Fox. Dnes na instagramu po 12té hodině vyhlásíme výherce. Odpovídaly jste nám na otázku, co pro vás znamená moderní rodičovství. Je fajn vidět, že se naše čtenářky vlastně shodují.[číst více]
-
Pozor! Tohle je 5 velkých trendů v barvách na vlasy, které ovládly instagram
Změna je život. A kde jinde hledat inspiraci než na sociálních sítích. Pokud máte stejně jako my touhu vyzkoušet něco nového, daly jsme si tu práci a na instagramu našly pět největších módních trendů pro vaši ‚korunu krásy‘. Rozhodně stojí[číst více]
-
7 zásad správné péče o oční okolí
Hodiny strávené u počítače, prohýřená noc, grimasy, ale i choroby ledvin nebo jater. To vše se dá vyčíst z očního okolí. Kůže je tu totiž několikanásobně tenčí než jinde na obličeji, navíc snadno přijímá vodu. Chcete-li se do budoucna vyhnout otokům,[číst více]