Pečené baby kuřátko se zeleninou
Baby kuřátko, také zvané kukuřičné, je výborná alternativa našeho obyčejného kuřete. Je o něco menší a má krásnou žlutou barvu, protože je živeno kukuřičnou směsí na výhradně francouzských farmách. A to se počítá!
Jeho cena je opravdu sice o něco vyšší, ale této investice určitě nebudete litovat, jednou ochutnáte a nebudete chtít jiné, protože je velmi křehké a šťavnaté.
Tento recept je snad nejjednodušší na světě, všechno naházíte do jednoho pekáčku a jen počkáte, až se všechno samo udělá! Takže dlouhé stání u plotny teď v létě opravdu nehrozí.
Ingredience:
1-2 baby kuřátka (pro dvě osoby ideální dva kousky)
100 g másla
2 dl bílého vína (pouze vaše oblíbené, které upíjejte u přípravy!)
Brambory
3 cibule
Mrkev
2 paličky česneku
Rajčata (keříčková nebo jedno velké)
Sušená šunka (jakákoli)
Tymián, bobkový list, pepř celý
Recept:
Celé kuře pomažte máslem, vydatně posolte a lehce opepřete.
Zeleninu není třeba nijak závratně čistit – brambory necháme ve slupce a vcelku, mrkev jen lehce odrhněte, klidně nechte i kousek zelené natě, vypadá to na talíři moc pěkně. Rajčatům také ponechte stopku. Cibuli nakrájejte na měsíčky, které použijte na podložení kuřete v pekáčku, aby se nepřipálilo. Zbylou jednu cibuli pouze překrojit na čtvrtky, česnek překrojíme pouze na polovic – takto upečený česnek je potom úplná delikatesa. Stačí ho jen lehce vymačkávat ze slupek a přikusovat k jídlu.
Na pekáček rozprostřete nakrájenou cibuli, na ní položte kuřátko a kolem rozházejte všechnu zeleninu, koření a zalijte tím skvělým bílým vínem! Ještě přidat okolo trochu másla a navrch kuřátka položte plátek sušené šunky (parmská, jamón..), která bude nakonec nádherně křupavá! Plátků šunky dejte raději podle počtu strávníků, nebo se poperete.
Nyní s kuřátkem do předehřáté trouby na 200 stupňů, kde pečte cca ½ hodiny pod alobalem. Po půl hodině alobal odeberte a pečte další ½ hodiny a jednou až dvakrát během pečení podlijte trochou vody (možná nebude třeba, ale musí být v pekáčku vždy tekutina, tato šťávička je poté na talíři nepostradatelná, nikdo nechce jíst suché kuře!). Pamatujte, doba pečení je závislá podle velikosti kuřátka, takže je nutný občasný dohled a znamením vám bude krásná zlatá barva.
Tip: máslem, cibulí, česnekem a bylinkami můžete kuřátko i trochu naplnit – chuť těchto přísad bude pak celkově intenzivnější.
Bon appétit!

MARKOVÁ
food blogerka
Zdroje: archiv
Vydáno: 20.8.2015 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Bulgari a Save The Children představují #MADEREAL
Každý sen začíná vizí – ale pouze s odhodláním, péčí a odvahou se sny stávají skutečností. Byly to právě sdílené hodnoty, které svedly značku Bulgari a organizaci Save the Children dohromady v roce 2009, zejména snaha pomáhat dětem prostřednictvím[číst více]
-
All About Cartier Diamonds
Pod motem „Diamanty jsou nejlepším přítelem žen“ společnost Cartier příští týden představí svůj All About Diamonds, nový film navazující na sérii L’Odyssee de Cartier, který byl prezentován v roce 2012 a Cartier Shape Your Time z roku 2014. Devadesátivteřinový šot režíroval[číst více]
-
6 make-upů, které schovají opravdu každou nedokonalost a vypadají naprosto úžasně na každé pleti
Přes zimu rozhodně s BB krémem nevystačím. Červené skvrny, rudý nos, různé nedokonalosti – to je moje běžná zimní rutina. Proto potřebuji dobrý základ a tím je pro mě make-up. Dlouho jsem hledala ten svůj a stejně tak se[číst více]