By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Pečené baby kuřátko se zeleninou

Vůně francouzské kuchyně může provonět i tu vaši!

Pečené baby kuřátko se zeleninou na bílém víně

 

Baby kuřátko, také zvané kukuřičné, je výborná alternativa našeho obyčejného kuřete. Je o něco menší a má krásnou žlutou barvu, protože je živeno kukuřičnou směsí na výhradně francouzských farmách. A to se počítá!

Jeho cena je opravdu sice o něco vyšší, ale této investice určitě nebudete litovat, jednou ochutnáte a nebudete chtít jiné, protože je velmi křehké a šťavnaté.

Tento recept je snad nejjednodušší na světě, všechno naházíte do jednoho pekáčku a jen počkáte, až se všechno samo udělá! Takže dlouhé stání u plotny teď v létě opravdu nehrozí.

Ingredience:

1-2 baby kuřátka (pro dvě osoby ideální dva kousky)

100 g másla

2 dl bílého vína (pouze vaše oblíbené, které upíjejte u přípravy!)

Brambory

3  cibule

Mrkev

2 paličky česneku

Rajčata (keříčková nebo jedno velké)

Sušená šunka (jakákoli)

Tymián, bobkový list, pepř celý

Recept:

Celé kuře pomažte máslem, vydatně posolte a lehce opepřete.

Zeleninu není třeba nijak závratně čistit – brambory necháme ve slupce a vcelku, mrkev jen lehce odrhněte, klidně nechte i kousek zelené natě, vypadá to na talíři moc pěkně. Rajčatům také ponechte stopku. Cibuli nakrájejte na měsíčky, které použijte na podložení kuřete v pekáčku, aby se nepřipálilo. Zbylou jednu cibuli pouze překrojit na čtvrtky, česnek překrojíme pouze na polovic – takto upečený česnek je potom úplná delikatesa. Stačí ho jen lehce vymačkávat ze slupek a přikusovat k jídlu.

Na pekáček rozprostřete nakrájenou cibuli, na ní položte kuřátko a kolem rozházejte všechnu zeleninu, koření a zalijte tím skvělým bílým vínem! Ještě přidat okolo trochu másla a navrch kuřátka položte plátek sušené šunky (parmská, jamón..), která bude nakonec nádherně křupavá! Plátků šunky dejte raději podle počtu strávníků, nebo se poperete. 

Nyní s kuřátkem do předehřáté trouby na 200 stupňů, kde pečte cca ½ hodiny pod alobalem. Po půl hodině alobal odeberte a pečte další ½ hodiny a jednou až dvakrát během pečení podlijte trochou vody (možná nebude třeba, ale musí být v pekáčku vždy tekutina, tato šťávička je poté na talíři nepostradatelná, nikdo nechce jíst suché kuře!). Pamatujte, doba pečení je závislá podle velikosti kuřátka, takže je nutný občasný dohled a znamením vám bude krásná zlatá barva.

Tip: máslem, cibulí, česnekem a bylinkami můžete kuřátko i trochu naplnit – chuť těchto přísad bude pak celkově intenzivnější.

Bon appétit!

 

Pečené baby kuřátko se zeleninou na bílém víně

 

EVA
MARKOVÁ

food blogerka
Zdroje: archiv

Vydáno: 20.8.2015 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist