By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

 Ovocné tvarohové knedlíky

Kdo by je nemiloval?!

Kdo by se chtěl o prázdninách dlouho zdržovat u sporáku? Knedlíky z tvarohového těsta patří k těm nejrychlejším a zároveň nejoblíbenějším letním jídlům. A je jen na vás, jaké ovoce do nich ukryjete.

Mezi tradiční česká jídla patří tvarohové knedlíky plněné jablky, sypané cukrem se skořicí a polité přepuštěným máslem. Ovšem tento pokrm se dá připravovat po celý rok téměř s jakýmkoli ovocem. U dětí vítězí hlavně jahodová a borůvková varianta, skvělé jsou meruňkové, švestkové i třešňové.

Recept

Tvarohové knedlíky plněné lesním ovocem

Suroviny na těsto: 2 měkké tvarohy (polotučné a balené v alobalu, ne ve vaničce – ty totiž obsahují příliš vody), 1 menší vejce, 150 g dětské krupičky (nebo polohrubé mouky), špetka soli

Na náplň: miska lesního ovoce (např. směs borůvek, malin, ostružin a lesních jahod)

Na vaření: 1,5 l vroucí vody a 1 lžíce soli

Na posyp a polevu: moučkový cukr, skořice a ghí od Českého Ghíčka

Postup: V míse promícháme tvarohy s vejcem, solí a polovinou dětské krupičky. Uhněteme tužší nelepivé těsto, které rozdělíme na vále posypaném trochou krupičky na čtyři díly. Z každého dílu vytvarujeme váleček o průměru 3 cm.

Dáme vařit vodu do většího hrnce a osolíme ji dvěma lžičkami soli.

Válečky nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm, ze kterých tvoříme na vále malé placičky. Do nich zabalíme ovoce. U lesního ovoce a drobných plodů pokládáme jen menší množství náplně na střed placičky. Každý knedlík důkladně zabalíme, aby nikde nezůstala skulina, kterou by mohla vytéct šťáva nebo vyklouznout ovoce.

Knedlíky zavaříme do velmi vroucí vody, přitom je odebereme ode dna, aby se nepřilepily. Takto je necháme vařit na mírnějším ohni asi 8 minut.

Následně knedlíky vylovíme děrovanou naběračkou, přeložíme na mělký talíř a hned propíchneme vidličkou, aby mohla uniknout přebytečná pára.

Mezitím si na pánvičce rozpustíme ghí (na 4 porce postačí 2 lžíce ghí od Českého Ghíčka).

Knedlíky rozdělíme na talíře, porce posypeme moučkovým cukrem, poprášíme skořicí a přelijeme rozpuštěným ghí.

Tip: Vyzkoušejte ghí se skořicí a vanilkou

Knedlíky můžete posypat jen cukrem a místo skořice použít ghí obohacené skořicí a vanilkou, které nejen výborně chutná, ale také krásně voní. Stejně dobře se hodí i na palačinky nebo třeba na sladké kaše. Ghí se skořicí a vanilkou koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč (220 ml).

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 15.7.2020 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • Pokud na něčem letošní léto opravdu záleží, pak je to vaše obočí. Do hry ho vrátily topmodelky Cara Delevingne a Lily Collins a upřímně mohu napsat, že tento trend naprosto zbožňuju. Proto jsme zapátraly v našich kosmetických taštičkách, online novinkách[číst více]
  •   Kdykoliv mi přijdou informace o nové kolekci Tiffany & Co., nadšeně je ukazuji svému muži. Ten už prý “Ježíška” vybraného má, tak novou kolekci Tiffany T ukážu alespoň vám 🙂 Vznikla jako pocta jménu Tiffany a je inspirovaná městem[číst více]
  •   Pokud se staráte o své obočí, pak jste určitě alespoň jednou byla u Tetiany v salonu. The Brow Bar otevřela před pár lety a od té doby se tam dveře netrhnou. Češky naučila, že krásné obočí je základ. A[číst více]

 



Wishlist