By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Ochutnejte! Pomerančová marmeláda z hor

Skvělá pochoutka i báječný dárek, který můžete s láskou připravit svým blízkým.

“Marmelády z citrusů jsou především anglosaskou doménou. Neobvyklé chutě v sobě spojují sladkost a nakyslost s mírnou hořkostí. Tu naší pomerančovou marmeládu jsme zjemnili pravou vanilkou. Hodí se na chléb, palačinky nebo ji vyzkoušejte na toustíku s plátkem kvalitního ementálu,” říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

 

pomerancova marmelada

 

Ingredience:

6 – 8 větších pomerančů

krupicový cukr (cca 1,5 kg podle chuti)

citrusový pektin

lusk z pravé vanilky

Postup:

Oloupejte kůru z jednoho pomeranče na velmi tenké proužky (pokud nemáte bio pomeranče, kůru předtím důkladně očistěte kartáčkem). Kůru dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byla úplně ponořená, zasypte cca 300 g cukru a nechte povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijete následně do marmelády.

Oloupejte ostatní pomeranče, odstraňte případně pecky. Polovinu pomerančů rozmixujte v mixéru najemno. Druhou polovinu nakrájejte na kostičky.

Přendejte obojí do hrnce, přidejte k dužině kandovanou kůru a přiveďte k varu. Do misky odsypte cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmíchejte ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na vás, jak chcete mít marmeládu sladkou. Vařte cca 20 minut, občas promíchejte a dávejte pozor, ať vám nevypění ven z hrnce.

Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 litr) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smíchejte potřebné množství pektinu. Vmíchejte metličkou do mírně bublající směsi a povařte cca 5 minut. Na závěr přidejte naškrábanou vanilku. Kápněte marmeládu na malý talířek a dejte do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat.

Tajný tip: Hotovou marmeládu vložte do čistých suchých sklenic, zašroubujte a obraťte víčkem dolů (nechte je v této poloze až do vychladnutí). Pro jistotu můžete ještě sterilovat. Nejlépe v troubě na plechu s trochou vody při teplotě devadesát stupňů zhruba třicet minut,” radí Sabina Kmecová.

Nebespán café & apartments v Kašperských horách je kavárna, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna a můžete se zde i ubytovat – v levnějších útulných bed and breakfast pokojích či v komfortních apartmánech.

 

pomerancova marmelada

 

LUCIE
JANOTOVÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: www.nebespan.cz

Vydáno: 25.2.2016 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  •   Po sezóně ugly shoes je tento trend jako závan čerstvého vzduchu. Pokud si na léto toužíte pořídit nové sandály, pak musí být trendy minimalistické. Stačí pár pásků, podpatek ano i ne, jemná barva… nic víc, nic míň! Podmínkou úspěchu[číst více]
  • bree     Pokud jste na tom stejně jako my, sledujete, co se děje na světové blogerské scéně. A v ten okamžik vám značka Bree prostě nemohla ujít. Poslední dobou se totiž objevuje na instagramu snad všech známých blogerek napříč celým[číst více]
  •   Nová sezóna, nová kabelka od Jeremyho Scotta. Tyhle limitky módního návrháře Moschino mají vážně styl. Proto vám exkluzivně přinášíme ukázku nejnovější spolupráce s Longchamp. Stala by se Marilyn Monroe hollywoodskou hvězdou první velikosti bez existence televize? Kouzelná moc médií[číst více]

 



Wishlist