By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Mňam! 5 skvělých receptů, které přidají do vašeho jídelníčku citrusy i v zimě

Skvělé jídlo a k tomu zvýšená dávka vitamínu C - tady jsou naše super snadné BoBo recepty.

V době, kdy je u nás zima, citrusové plody v oblastech svého pěstování dozrávají, a tak jsou citrony, mandarinky, pomela, grepy i pomeranče vlastně sezónním zimním ovocem… Navíc citrusy mají značné množství důležitých vitamínů a kromě toho přinášejí do organismu rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ruku na srdce, kdy jste si oloupali poslední pomeranč? Nepamatujete? Nevadí! Díky super snadným BoBo receptům světových foodblogerů to teď budete dělat daleko častěji! 

recepty citrusy

@loveandlemons

Jak lépe začít konzumovat vitamíny, než v grapefruitovém koktejlu 🙂 

Ingredience: 3/4 šálku čerstvé grapefruitové šťávy, 3 čajové lžičky čerstvé limetkové šťávy, 2 čajové lžičky agávového sirupu, panák tequilly, 3/4 šálku perlivé vody, čerstvý tymián na ozdobení

Postup: Ingredience smícháme dohromady a pro upravení sladkosti můžete přidat i agávový sirup. Na ozdobu přidejte stroužek grapefruitu a čerstvý tymián. Na zdraví!

cara

citrusy recepty

@whatgabycookin

Jednou vyzkoušíte a nebudete chtít jinak!

Ingredience: 3 až 4 druhy salátu (podle chuti), 2 pomeranče, 1 červený pomeranč, 2 mandarinky, okurka, 2 avokáda, sůl, pepř, balzamikový ocet

Postup: Odstraňte kůru z citrusů a nakrájejte je na přibližně centimetrová kolečka. Ta pak poklaďte na salátové listy. Přidejte nakrájenou okurku a avokádo, dochuťte solí a pepřem. K salátu podávejte jako zálivku balzamikový ocet.

cara

recepty citrusy

@kaleandcaramel

Detoxikační nápoj se spolehlivým nábojem energie!

Ingredience: 1/2 citronu, 1/2 limetky, 1 pomeranč, 1 grapefruit, 2 klementinky, špetka kurkumy, špetka kajenského pepře, 4 kostky ledu

Postup: Citrusy oloupejte a spolu s kurkumou a ledem je dejte do mixéru. Mixujte, dokud nápoj nebude jemný. Pro štiplavý nádech okořeňte kajenským pepřem.

cara

recepty citrusy

@howsweeteats

Klasický chia pudink dostane přelitím „krvavými“ pomeranči naprosto jiný rozměr!

Ingredience: 1 a 1/2 šálku mléka (například kokosové), 3/4 šálku řeckého jogurtu, 1/3 šálku Chia semínek, 1 lžíce medu, 2 lžíce vanilkového prášku, špetka soli, 1 červený „krvavý“ pomeranč, 1 klasický pomeranč, 50 dkg hořké čokolády (nasekané), 1/3 šálku mandlí, 1/2 šálku pomerančového džusu, 3/4 šálku cukru

Postup: Ve velké míse ušlehejte mléko, jogurt, chia semínka, med, vanilkový prášek a špetku soli. Mísu přikryjte fólií a nechte ji v lednici vychladit po dobu 2 hodin, ale klidně i přes noc. Připravte si 4 až 6 nádob na pudink a směs prokládejte nasekanými citrusový plody, hořkou čokoládou a mandlemi. Chcete-li oranžový sirup, nalijte pomerančovou šťávu a cukr do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud tekutina nezhoustne. Jakmile se začne vařit, odstavte a nechte vychladnout. Podle libosti jí přelijte pudink.

cara

recepty citrusy

@whatscookingoodlooking_

Pokud hledáte možnost, jak citrusy oživit jídlo, tohle je ten nejlepší způsob! 

Ingredience: 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, 1 velká žlutá cibule, 1/2 lžičky semínek fenyklu (hrubě mleté v hmoždíři), 1 lžička soli, 3 stroužky česneku, 1 plechovka bílých fazolí, růžičková kapusta, sůl, pepř, šťáva z poloviny citronu

Postup: Na mírném ohni rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, fenykl a vařte, dokud cibule nebude měkká a zlatavá. Přidejte česnek, sůl, pepř a povařte za stálého míchání. Přidejte fazole a 5 šálků vody. Přiveďte k varu, snižte plamen a vařte 30 minut. Zatím si předehřejte troubu na 200 stupňů a na plech připravte rovnoměrně kapustu. Tu ještě před vložením do trouby pokapejte olivovým olejem a citrónovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Pečte, dokud není kapusta křupavá a okraje začínají být hnědé, tedy zhruba 8 až 10 minut. Jakmile bude polévka uvařená, přidejte šťávu z poloviny citronu a ponorným mixérem rozmixujte do hladka. Pečenou kapustou pak ozdobte každý talíř s polévkou.

 

 

 

LUCIE
JANOTOVÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: instagram

Vydáno: 13.1.2019 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  •   Prohýřená noc, dlouhý pracovní týden, únava, stres nebo jste prostě máma :)? Kruhy pod očima jsou téma, které trápí ženy napříč věkem i ročními obdobími. Já osobně na ně nejčastěji aplikuji černé brýle! Ale přesto není od věci situaci[číst více]
  •   Tekuté rtěnky jsou poslední dobou oblíbenou záležitostí! A nejen mezi holkama v módní branži! Důvod je jasný: během několika vteřin si vykouzlíte svůdné rty, které vám budou všichni závidět. A nerozhodí vás ani oběd s klientem nebo rande s[číst více]
  • Miluju cuketové nudle! Poprvé jsem je koupila prakticky omylem a od té doby na ně nedám dopustit. Pokud jste na tom stejně jako já, potřebujete přidat do svého jídelníčku zeleninu, a přesto nechcete hladovět, jsou tzv. „zoodles” to pravé pro[číst více]

 



Wishlist