By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Mňam! 5 skvělých receptů, které přidají do vašeho jídelníčku citrusy i v zimě

Skvělé jídlo a k tomu zvýšená dávka vitamínu C - tady jsou naše super snadné BoBo recepty.

V době, kdy je u nás zima, citrusové plody v oblastech svého pěstování dozrávají, a tak jsou citrony, mandarinky, pomela, grepy i pomeranče vlastně sezónním zimním ovocem… Navíc citrusy mají značné množství důležitých vitamínů a kromě toho přinášejí do organismu rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ruku na srdce, kdy jste si oloupali poslední pomeranč? Nepamatujete? Nevadí! Díky super snadným BoBo receptům světových foodblogerů to teď budete dělat daleko častěji! 

recepty citrusy

@loveandlemons

Jak lépe začít konzumovat vitamíny, než v grapefruitovém koktejlu 🙂 

Ingredience: 3/4 šálku čerstvé grapefruitové šťávy, 3 čajové lžičky čerstvé limetkové šťávy, 2 čajové lžičky agávového sirupu, panák tequilly, 3/4 šálku perlivé vody, čerstvý tymián na ozdobení

Postup: Ingredience smícháme dohromady a pro upravení sladkosti můžete přidat i agávový sirup. Na ozdobu přidejte stroužek grapefruitu a čerstvý tymián. Na zdraví!

cara

citrusy recepty

@whatgabycookin

Jednou vyzkoušíte a nebudete chtít jinak!

Ingredience: 3 až 4 druhy salátu (podle chuti), 2 pomeranče, 1 červený pomeranč, 2 mandarinky, okurka, 2 avokáda, sůl, pepř, balzamikový ocet

Postup: Odstraňte kůru z citrusů a nakrájejte je na přibližně centimetrová kolečka. Ta pak poklaďte na salátové listy. Přidejte nakrájenou okurku a avokádo, dochuťte solí a pepřem. K salátu podávejte jako zálivku balzamikový ocet.

cara

recepty citrusy

@kaleandcaramel

Detoxikační nápoj se spolehlivým nábojem energie!

Ingredience: 1/2 citronu, 1/2 limetky, 1 pomeranč, 1 grapefruit, 2 klementinky, špetka kurkumy, špetka kajenského pepře, 4 kostky ledu

Postup: Citrusy oloupejte a spolu s kurkumou a ledem je dejte do mixéru. Mixujte, dokud nápoj nebude jemný. Pro štiplavý nádech okořeňte kajenským pepřem.

cara

recepty citrusy

@howsweeteats

Klasický chia pudink dostane přelitím „krvavými“ pomeranči naprosto jiný rozměr!

Ingredience: 1 a 1/2 šálku mléka (například kokosové), 3/4 šálku řeckého jogurtu, 1/3 šálku Chia semínek, 1 lžíce medu, 2 lžíce vanilkového prášku, špetka soli, 1 červený „krvavý“ pomeranč, 1 klasický pomeranč, 50 dkg hořké čokolády (nasekané), 1/3 šálku mandlí, 1/2 šálku pomerančového džusu, 3/4 šálku cukru

Postup: Ve velké míse ušlehejte mléko, jogurt, chia semínka, med, vanilkový prášek a špetku soli. Mísu přikryjte fólií a nechte ji v lednici vychladit po dobu 2 hodin, ale klidně i přes noc. Připravte si 4 až 6 nádob na pudink a směs prokládejte nasekanými citrusový plody, hořkou čokoládou a mandlemi. Chcete-li oranžový sirup, nalijte pomerančovou šťávu a cukr do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud tekutina nezhoustne. Jakmile se začne vařit, odstavte a nechte vychladnout. Podle libosti jí přelijte pudink.

cara

recepty citrusy

@whatscookingoodlooking_

Pokud hledáte možnost, jak citrusy oživit jídlo, tohle je ten nejlepší způsob! 

Ingredience: 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, 1 velká žlutá cibule, 1/2 lžičky semínek fenyklu (hrubě mleté v hmoždíři), 1 lžička soli, 3 stroužky česneku, 1 plechovka bílých fazolí, růžičková kapusta, sůl, pepř, šťáva z poloviny citronu

Postup: Na mírném ohni rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, fenykl a vařte, dokud cibule nebude měkká a zlatavá. Přidejte česnek, sůl, pepř a povařte za stálého míchání. Přidejte fazole a 5 šálků vody. Přiveďte k varu, snižte plamen a vařte 30 minut. Zatím si předehřejte troubu na 200 stupňů a na plech připravte rovnoměrně kapustu. Tu ještě před vložením do trouby pokapejte olivovým olejem a citrónovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Pečte, dokud není kapusta křupavá a okraje začínají být hnědé, tedy zhruba 8 až 10 minut. Jakmile bude polévka uvařená, přidejte šťávu z poloviny citronu a ponorným mixérem rozmixujte do hladka. Pečenou kapustou pak ozdobte každý talíř s polévkou.

 

 

 

LUCIE
JANOTOVÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: instagram

Vydáno: 13.1.2019 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • uvodni Sladká, holčičí, pudrová… Růžové šílenství. Začalo to v Paříži u Chanel a pokračovalo v Miláně u Gucci. A upřímně i když musím přiznat, že já osobně mám poměrně konzervativní dušičku a na milost jsem z výraznějších barev vzala snad jen[číst více]
  • sukne uvodni   Léto se blíží mílovými kroky a čas odhalených nohou je již tady. Buďte s Bobovibe o krok napřed a vyberte si ty nejlepší kousky z posledních módních kolekcí, které budou lichotit vaší postavě. Vybírat můžete z mini délek až[číst více]
  • sametove kozacky   Sametová revoluce začíná! Pokud byste si letos na podzim měli pořídit jen jeden výstřední doplněk, pak to rozhodně musí být tzv. velvet boots. Tento přepychový materiál je měkký, příjemný a v zimě navíc také zahřeje. Proto se také objevil[číst více]

 



Social Photos


Wishlist