By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Lehké saláty s tuňákem

Připravte si v létě lehké a zdravé jídlo podle jednoduchých BoBo receptů.

Ryby jsou ideálním jídlem pro všechny z nás, kteří se snaží jíst zdravě anebo shodit nějaké to kilo do plavek. S letním slunečným obdobím je vaření mnohem zábavnější, protože na zahrádkách rostou nejrůznější bylinky a dozrává zelenina. Všechny tyto ingredience se pak skvěle hodí k tuňáku. Saláty s tuňákem je vhodné do jídelníčku zařadit nejen proto, že představují lehké letní jídlo, ale především proto, že jsou zdravé. Tuňák totiž patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem omega-3 mastných kyselin. Ty mají blahodárné účinky na kardiovaskulární systém, snižování nevhodného cholesterolu, tlaku v arteriích a pozitivně ovlivňují mozkovou činnost. Chutné saláty tak potěší vaše oči i žaludek.

 

recepty tunak

Ingredience:

  • 1 filé z Calvo tuňáka ve vlastní šťávě ve skle
  • 500 g rukoly
  • 150 g kozího sýra
  • avokádo
  • černý rybíz – asi 100 g

Postup:

Rybíz omyjte, rozmixujte nebo propasírujte – tím se zbavíte slupek a semínek. Ke šťávě z rybízu přidejte vinný nebo balzamikový ocet, olej, sůl a pepř a podle chuti i cukr. Omyjte a osušte i rukolu, avokádo oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu i avokádo smíchejte, zalijte zálivkou z rybízu a přidejte kozí sýr a kousky tuňáka. Nechte si chutnat!

hudebni alba

recepty tunak

Ingredience:

  • 1 filé z Calvo tuňáka v olivovém oleji ve skle
  • 100 g sýru feta
  • 3 až 4 rajčata
  • 1 okurka
  • černé olivy
  • čerstvé oregano
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

Tento salát je rychle hotový, a přitom skvěle chutná. Do mísy nasypte nakrájená rajčata, okurku a sýr feta a promíchejte. Následně přidejte čerstvé oregano a černé olivy. Nakonec poklaďte filé z Calvo tuňáka. Dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.

hudebni alba

recepty tunak

Ingredience:

  • 3×80 g Calvo tuňáka v olivovém oleji
  • 1 brokolice
  • 4 výhonky zeleného chřestu
  • 4 mrkve
  • 100 g pistácií
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Vůbec to nebude složité. Očistěte brokolici, zbavte ji stonků a ponechte jen hlavičky, podobně zpracujte i chřest – například pomocí škrabky na brambory – oloupejte ho zhruba do třetiny výhonku (pazochu). Oloupanou mrkev podélně nakrájejte na tenké proužky. Všechny tři ingredience vhoďte do vařící osolené vody a vařte 6 minut, zalijte studenou vodou a poté sceďte. Následně můžete zeleninu vložit do mísy a promíchat s okapaným tuňákem a celé zakapat olivovým olejem. Nakonec posypte nadrcenými pistáciemi.

 

 

LUCIE
JANOTOVÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: archiv Calvo

Vydáno: 14.8.2016 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist