By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Lahodné domácí burgery

Využijte posledních teplých dnů a připravte si na venkovním grilu lahodný burger podle Evy Markové.

 

burger 1

 

Základem každého burgeru je kvalitní hovězí maso, které si buď doma sami namelete nebo o to požádáte přímo v řeznictví (z vlastní zkušenosti vím, že lepší varianta!)

Určitě nezkoušejte namleté maso už ze supermarketu, nemůže být snad už nic horšího (kromě toho, že si z mletého ze supermarketu uděláte tatarák!:))

Hodně lidí burgery podceňuje, ale když je připravený dobře a poctivě, je to skvělé plnohodnotné jídlo.

 

11898619_10207082598844147_2345896100996179186_n

 

Ingredience:

Hovězí maso přední (okolo 20% tuku)

Čedar

Pancetta

Cibule

Rajče

Rukola

Kečup (Zkuste si udělat domácí, sezóna dobrých rajčat je v plném proudu!)

Hořčice

Česnek

Houska na burgery (ty já kupuji)

Recept:

Maso namelte nahrubo, ne moc jemně. Stroužek česneku posekat najemno a přidáme do masa. Podle pravidel „jak udělat správný burger“ je tento krok úplně špatně, uznávám, ale česnek miluju a v jiném kroku už dát do burgru moc nelze, takže já takto maso ochucuji a myslím, že to není žádná tragédie.

Ale klidně vynechte. Maso by se nemělo solit, s masem na burger se zachází podobně jako na steaky. Takže jakmile máte namleto, maso lehce načechrejte, žádné hňácání a uplácávání – nepokoušejte se krávu znovu zabít : ) Jedině tak zůstane v masu vzduch a nebude tuhé.

Vytvarujte placku cca 2-3 cm vysokou s trochou olivového oleje v rukách. Položte na rozpálený gril nebo grilovací pánev a nechte cca 2 minuty z obou stran. Stejně jako u steaku, ideální volba je medium – střed zůstane růžový.

Maso osolte a nechte pár minut odpočívat.

Zatím si rozpečte na grilu také housky, ogrilujte na cca 0,5 cm tlusté plátky rajče a cibuli. Uvidíte, že takto připravená zelenina je v burgeru mnohem chutnější, než studená. To samé s pancettou.

Na housku namažte kečup, hořčici nebo obojí, maso, čedar, plátky rajčete, cibuli a rukolu. Pořadí může být víceméně libovolné, ale sýr vždy k masu.

Jako přílohu zvolte domácí hranolky.

Dobrou chuť!

 

EVA
MARKOVÁ

food blogerka
Zdroje: Eva Marková

Vydáno: 22.9.2015 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist