By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Kyselice– dodá vám vitamíny i energii!

jedno z našich top jídel!

V kuchyni jsme teď více než kdy jindy, mnohdy se nám už ani nechce vařit a času není nikdy nazbyt… Vyzkoušejte rychlou a zdravou valašskou kyselici – je plná energie, vitamínů a navíc hezky zahřeje! O svůj osvědčený recept se s námi podělil šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Josef Tydlačka.

„Vaříme tradiční valašskou kuchyni, ale v moderním pojetí a s důrazem na čerstvé regionální suroviny. Mnohdy čerpáme z prověřených receptů našich rodinných kuchařek a pro Valašsko jsou typické právě různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacená o brambory, uzené maso, a někdy i o klobásy. Tato nejtradičnější valašská specialita nechybí ani v nabídce našeho Spa hotelu Lanterna, kde je mezi hosty velice oblíbená,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a přidává recept:


Potřebujeme:

400 g uzené křížové kosti, 300 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 50 g hladké mouky, 2 větší brambory, 1 cibule, 1 česnek (podle chuti), olej nebo sádlo, celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl

Postup:

  1. Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a vaříme tak dlouho, dokud maso nezačne odpadávat od kosti.
  2. Scedíme kost a koření, přidáme pokrájené a dle kyselosti propláchnuté zelí a oloupané a na kostičky pokrájené brambory.
  3. Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou, vlijeme do polévky a 10 minut povaříme.
  4. Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Na tuku na pánvi osmažíme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme.
  5. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 3.11.2020 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  •   Je úplně jedno, jestli jste duší romantička nebo v běžném stylingu volíte více rockové kousky. Tyhle boty si prostě zamilujete! Vypadají totiž skvěle s volánovými tylovými šaty i rebelsky roztrhanými džínami. A navíc perfektně fungují do aktuálního počasí. Já[číst více]
  • nostress   Ať už svátek svatého Valentýna slavíte nebo vás nechává chladnými, vyrazit ven a pochutnat si na skvělém jídle je vždycky dobrý nápad 🙂 A pokud jste na tom stejně jako my a čas od času potřebujete inspiraci, pak čtěte dál… Naše[číst více]
  • multi beauty uvodni Nevím, jestli to máte stejně, ale já poslední dobou řeším jeden závažný problém – čas! Když máte diář nabitý k prasknutí, a přesto chcete stíhat svůj soukromý život, rodinu, přátele, děti nebo si třeba jen nalakovat nehty, je pro váš[číst více]

 



Wishlist