Bobo recept: super lahodná květáková rýže
Už jste slyšeli o květákové rýži? Ne?! No tak to musíme rychle napravit. Trend velí jasně: nahraďte sacharidy zdravější, celozrnnou variantou nebo je nejlépe úplně vyřaďte z jídelníčku a volte takzvané gluten free potraviny. Co vy na to? Protože diety bez lepku jsou teď strašně populární, všichni se snaží o osvědčené recepty ve variantě bez sacharidu. Musím přiznat, že jsem jich vyzkoušela už hodně, a ne všechny jsou zrovna povedené. Květáková rýže ale patří k výjimkám, ke které se ráda a pravidelně vracím. Mimoto květák se obsahem svých živin blíží superpotravině…
Když mě jednou za čas nohy zanesou směrem k čínskému bistru, moje nejoblíbenější jídlo je úplně obyčejná smažená rýže. Sice si k tomu vždycky dám ještě nějaké to maso, ale rýži vždycky vyjím až do posledního zrníčka, a ještě hladově koukám po ostatních strávnících. Tahle jednoduchá kombinace mražené zeleniny, vajíčka a sójové omáčky mě prostě dostala. A protože je vždycky lepší připravit si jídlo doma, začala jsem se pídit po domácí variantě a náhodou narazila na tento klasický rýžový pokrm; sice bez rýže, zato s květákem ?
Jde vlastně o nadrcený květák se zeleninou a je naprosto famózní. Přítel mi květák nejí, ale po téhle pochoutce se jen zaprášilo a když jsem mu s vítězoslavným úsměvem oznámila, že co to vlastně jedl, jen valil oči. Lehká a rychlá večeře se dá připravit jen tak nebo si navrch dát opečené tofu či kuřecí maso. A co je na tom nejlepší, zeleninovou a zdravou pochoutku si můžete dopřávat často a bez výčitek! Protože když se začne stmívat v pět a venku je zima jako v Rusku, kdo nemá chuť na nějaké to comfort food, že…
Ingredience:
(na 4 porce)
1 hlávka květáku
hrnek mraženého hrášku
hrnek na kolečka nakrájené mrkve
3 vajíčka
2 stroužky česneku
půl hrnku sójové omáčky se sníženým podílem soli
3 lžičky sezamového oleje
nadrobno nakrájená jarní cibulka (půl hrnku)
pepř a sůl na dochucení
sezam a nadrcené arašídy na posypaní
Postup:
- Omytý a nalámaný květák vložte do kuchyňského robota a několika pulsy rozdrťte na malé kousky
- Na teflonové pánvi udělejte míchaná vajíčka a odstavte
- Nakrájejte česnek nadrobno a zpěňte na sezamovém oleji, přidejte mrkev a na středním plamenu smažte cca 3 minuty
- Přidejte květák a pořádně zamíchejte, vařte cca 2 minuty, poté přidejte hrášek a vajíčka, dobře zamíchejte
- Přilijte sójovou omáčku, zbytek sezamového oleje a jarní cibulku, vzniklou směs nechte na pánvi cca 4 minuty provařit
- Posypte oříšky a sezamem a podávejte teplé přímo z pánve
Tipy:
- Mrkev můžete použít i mraženou
- Květák moc nedrťte, opravdu vám budou stačit 3-4 pulsy, nechceme květákovou kaši
- Květák nevařte příliš dlouho, má trochu křupat
- Podávejte ihned, přihřívání této ‚rýži‘ moc nesvědčí
- Pokud máte rádi pálivá jídla, čili je pro tento pokrm to pravé
Dobrou chuť přeje Zuzka

LATANÍKOVÁ
food blogerka
Zdroje: archiv
Vydáno: 10.12.2017 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
TOP pleťové masky na obličej, které jsou skvělé na cestování
Září je pro mě každoročně jeden z nejvíce rozcestovaných měsíců. Nechápejte mě špatně, já si nestěžuji… Jen jsem se za tu dobu už pasovala na odborníka v balení kufrů. Zásadně se snažím cestovat jen s malým palubním zavazadlem a proto[číst více]
-
Šperk pro dobrou věc
Místní projekty UNICEF spatřují výhodu přístupu UPSHIFT v praxi, například program „Dreamcatcher“ v Guatemale. Tento program pomáhá okrajovým skupinám mladých lidí, včetně původních obyvatel a lidí z venkovských oblastí, vrátit se do školy a rozvíjet dovednosti, které potřebují ke splnění[číst více]
-
Street style: Lucie & MBPFW
Miluji týdny módy! Maraton přehlídek od rána do večera, nové kolekce, setkání s návrháři, stylově oblečení lidé a řada doprovodných workshopů a přednášek. Upřímně si tyto svátky módy užívám, ať už jsem v Paříži, Londýně nebo v Miláně. O to větší[číst více]