By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Bobo recept: super lahodná květáková rýže

Protože květák je nové avokádo:-)

IMG_3801

 

Už jste slyšeli o květákové rýži? Ne?! No tak to musíme rychle napravit. Trend velí jasně: nahraďte sacharidy zdravější, celozrnnou variantou nebo je nejlépe úplně vyřaďte z jídelníčku a volte takzvané gluten free potraviny. Co vy na to? Protože diety bez lepku jsou teď strašně populární, všichni se snaží o osvědčené recepty ve variantě bez sacharidu. Musím přiznat, že jsem jich vyzkoušela už hodně, a ne všechny jsou zrovna povedené. Květáková rýže ale patří k výjimkám, ke které se ráda a pravidelně vracím. Mimoto květák se obsahem svých živin blíží superpotravině… 

 

IMG_3807

Když mě jednou za čas nohy zanesou směrem k čínskému bistru, moje nejoblíbenější jídlo je úplně obyčejná smažená rýže. Sice si k tomu vždycky dám ještě nějaké to maso, ale rýži vždycky vyjím až do posledního zrníčka, a ještě hladově koukám po ostatních strávnících. Tahle jednoduchá kombinace mražené zeleniny, vajíčka a sójové omáčky mě prostě dostala. A protože je vždycky lepší připravit si jídlo doma, začala jsem se pídit po domácí variantě a náhodou narazila na tento klasický rýžový pokrm; sice bez rýže, zato s květákem ?

Jde vlastně o nadrcený květák se zeleninou a je naprosto famózní. Přítel mi květák nejí, ale po téhle pochoutce se jen zaprášilo a když jsem mu s vítězoslavným úsměvem oznámila, že co to vlastně jedl, jen valil oči. Lehká a rychlá večeře se dá připravit jen tak nebo si navrch dát opečené tofu či kuřecí maso. A co je na tom nejlepší, zeleninovou a zdravou pochoutku si můžete dopřávat často a bez výčitek! Protože když se začne stmívat v pět a venku je zima jako v Rusku, kdo nemá chuť na nějaké to comfort food, že…

Ingredience:

(na 4 porce)

1 hlávka květáku

hrnek mraženého hrášku

hrnek na kolečka nakrájené mrkve

3 vajíčka

2 stroužky česneku

půl hrnku sójové omáčky se sníženým podílem soli

3 lžičky sezamového oleje

nadrobno nakrájená jarní cibulka (půl hrnku)

pepř a sůl na dochucení

sezam a nadrcené arašídy na posypaní

Postup:

  • Omytý a nalámaný květák vložte do kuchyňského robota a několika pulsy rozdrťte na malé kousky
  • Na teflonové pánvi udělejte míchaná vajíčka a odstavte
  • Nakrájejte česnek nadrobno a zpěňte na sezamovém oleji, přidejte mrkev a na středním plamenu smažte cca 3 minuty
  • Přidejte květák a pořádně zamíchejte, vařte cca 2 minuty, poté přidejte hrášek a vajíčka, dobře zamíchejte
  • Přilijte sójovou omáčku, zbytek sezamového oleje a jarní cibulku, vzniklou směs nechte na pánvi cca 4 minuty provařit
  • Posypte oříšky a sezamem a podávejte teplé přímo z pánve

Tipy:

  • Mrkev můžete použít i mraženou
  • Květák moc nedrťte, opravdu vám budou stačit 3-4 pulsy, nechceme květákovou kaši
  • Květák nevařte příliš dlouho, má trochu křupat
  • Podávejte ihned, přihřívání této ‚rýži‘ moc nesvědčí
  • Pokud máte rádi pálivá jídla, čili je pro tento pokrm to pravé

Dobrou chuť přeje Zuzka

 

IMG_3805

IMG_3804

IMG_3803

IMG_3802

ZUZANA
LATANÍKOVÁ

food blogerka
Zdroje: archiv

Vydáno: 10.12.2017 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist