By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Kuřecí špízy s teriyaki omáčkou

Ode dneška recepty s novou přispěvatelkou Zuzkou! Už se moc těšíme.

Taky tak milujete léto? Patří k němu spousta čerstvé zeleniny, ovoce, koupání a hlavně grilování. Jenže grilovat pořád ty stejné řízky je nuda, ne?

Recept, který se dá připravit jak venku na grilu, tak i v troubě a zabere jen 20 minut, je na letní večeři ideální. Já jsem zvolila variantu v troubě, neumím moc s naším novým grilem a nechtěla jsem zapálit dům : ) Pokud máte čas, omáčka se dá připravit i předem a maso v ní naložit, chutě jsou pak krásně rozleželé a maso křehké! I tak je sladko-kyselá kombinace teriyaki špízů s lehce pálivým nádechem návyková… Skvěle se k nim hodí rýže, salát, nebo jen třeba sklenička vína. Dobrou chuť!

IMG_9222

 

 

Ingredience:

 

500 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)

svazek jarní cibulky

1 lžička kukuřičného škrobu

½ hrnku studené vody

½ hrnku cukru

2 lžíce rýžového octa (lze použít i vinný)

½ hrnku sójové omáčky

2 stroužky česneku

1 lžička nasekaného čerstvého zázvoru (lze použít i sušený)

chilli

sůl, pepř

 

IMG_9221

 

Postup:

 

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, nebo rozpálíme gril.
  1. Nejdříve si připravíme teriyaki omáčku. V menší pánvi (či hrnci) smíchejte všechny tekuté ingredience. Dobře promíchejte. Přidejte nadrcený česnek a zázvor, zbylé koření a cukr. Prohřívejte na středním plamenu za stálého míchání.
  2. Odlejte díl omáčky do hrnečku a rozmíchejte v něm kukuřičný škrob, vzniklou směs dobře rozmíchejte ve zbylé omáčce, přiveďte k varu. Aby se na mase dobře držela, měla by být trochu lepivá.
  3. Kure nakrájejte na kostičky. Jarní cibulku nakrájejte na menší špalíčky, ze střední části. Jemné zelené konce by se nám spálily a zhořkly. Na dlouhé špejle (můžete je předtím namočit 20 min. ve vodě, nevezmou vám šťávu z masa) napíchněte střídavě kuře a cibulku.
  4. S pomocí úplně obyčejné mašlovačky, která se mi osvědčila nejvíc, natřete pěkně špízy ze všech stran a nešetřete! Nevadí, když bude omáčky všude kolem plno. Hotové špízy naskládejte na gril (nebo do pekáčku). Na rozpáleném grilu nebo v troubě pečte 7 – 15 min. dozlatova.
  5. Až bude kuřátko hotové, můžete ze zbylé omáčky udělat druhý nátěr, použít jako extra dip nebo si ji v dobře utěsněné nádobě schovat na příště 😊

 

IMG_9224

 

Dobrou chuť přeje Zuzka!

ZUZANA
LATANÍKOVÁ

food blogerka
Zdroje: archiv

Vydáno: 25.6.2017 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist