By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Jak vytunit krupicovou kaší?

aneb sladké „antidepresivum“, které vždycky funguje

Chcete si zlepšit náladu, zavzpomínat na dětství nebo prostě přemýšlíte, jaké jídlo uvařit, když už jste celý svůj repertoár vystřídali? Krupicová kaše je skvělý tip. Jen je třeba dodržet několik zásad, aby byla skutečně jemná, hladká, zkrátka hedvábná.

 

„Málokteré jídlo v nás dokáže vyvolat tak silné vzpomínky na dětství jako krupicová kaše. Aby výsledek skutečně odpovídal tomu, co si pamatujeme z maminčiny nebo babiččiny kuchyně, je třeba dodržet při přípravě některá pravidla. Především je nutné dopřát krupičce čas, aby v mléce dobře nabobtnala, a nezůstala tvrdá. Osvědčilo se mi namočit si ji předem do poloviny odměřeného množství mléka – minimálně na půl hodiny, ale klidně tak může stát v lednici už od rána, i když ji plánuju až k večeři. Druhou zásadou je neodcházet od sporáku a míchat. To znamená, od okamžiku, kdy kaši začnete vařit, vydržte ji neúnavně míchat vařečkou, aby se neudělaly žmolky a hmota zůstala hladká. A pravidlo číslo tři – hned ve chvíli, kdy kaši odstavíte z plotny, do ní zamíchejte polévkovou lžíci ghíčka. Právě přepuštěné máslo totiž dodá krupicové kaši typickou jemnou chuť a přispěje k její hedvábné konzistenci,“ doporučuje Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko.

 

Recept: Jemná krupicová kaše s ghíčkem

Suroviny na 4 porce:

1 l mléka

8 polévkových lžic dětské krupičky

1 pol. lžíce ghí od Českého ghíčka (+ trochu ghí na vymazání hrnce)

sůl

Na dochucení:

4 lžíce cukru moučka

4 lžíce strouhané hořké čokolády

2 lžíce ghí od Českého ghíčka

 

Postup:

  1. Do nádoby si odměřte půl litru mléka a nasypte do něj 8 lžic dětské krupičky a přidejte špetku soli. Promíchejte a nechte minimálně 30 minut stát, aby krupička měla možnost nasát tekutinu a nabobtnat.
  2. Když je krupička připravená, nalijte zbylý půl litr mléka do mlékovaru, jehož stěny jste předtím vymazali ghíčkem (není to nutné, ale kaše se tak nebude přichytávat k hrnci a ten také půjde následně lépe vymýt). Přiveďte mléko k varu.
  3. Ve chvíli, kdy se mléko začíná vařit, opatrně vlijte krupičku rozmíchanou v mléce, a to za stálého míchání. Vařte minimálně 10 minut, klidně i déle, a přitom nepřestávejte kaši míchat.
  4. Sundejte kaši z plotýnky, hned do ní přidejte polévkovou lžíci ghíčka a celý obsah znovu důkladně promíchejte.
  5. Kaši rozdělte na talíře nebo do misek, posypte cukrem a nastrouhanou hořkou čokoládou a přelijte ghíčkem, které jste předtím rozpustili v hrnku na plotýnce.

 

Tip od Andrey Dostálové: Krupicovou kaši samozřejmě můžete posypat kakaem, ale nastrouhaná hořká čokoláda z ní udělá naprostou delikatesu!

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: www.ceskeghicko.cz

Vydáno: 13.4.2021 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • denim uvodni Její největší výhodou je, že ji můžete nosit prakticky celoročně. A ať už si ji vezmete k šatům, oblíbeným kalhotám nebo třeba i k baletní sukýnce, prostě to bude fungovat. Já ji v zimě nejraději nosím k huňatým svetrům a[číst více]
  • veronika     Drazí Bobo čtenáři, tento příspěvek chci věnovat umění, které se vztahuje k Francii, tedy francouzským souvislostem/kontextům, k čemuž mi nahrává i dění zde v Praze… Tento měsíc jsem si na pozvání Hermès foundation udělala krátký, ale intenzivní výlet[číst více]
  •   Ze sociálních sítí mám trošku pocit, že lodičkám odzvonilo. Nebudeme si nic nalhávat, v rámci výzvy #zustavamdoma je přece jen příliš neužijeme. Na druhou stranu o to víc se o slovo v našich šatnících (a botnících) hlásí tenisky. A[číst více]

 



Wishlist