By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Flat white či french press? Vyznáte se v kávě?

Káva – co o ní (ne)víme

Káva nás provází po celý den. Pro někoho je ranní nezbytností, pro někoho společenskou událostí. Určitě se ale stala součástí našich životů.

 

Ale co o kávě jako takové víme?

Dle legendy kávu objevil v 9. století etiopský pastevec, když uviděl svoji kozu tančit poté, co okousala plody kávového keře. Je pravdou, že rostlina kávovníku pochází z Etiopie, ale nejstarší důkazy o pití kávy se objevily v Jemenu v 15. století, kam byla semena dovezena z Afriky. O první cílené pěstování kávy se zasloužili holandští kolonisté, kteří převezli kávovník na Jávu, kde ji začali pěstovat. V Evropě se káva rozšířila v druhé polovině 17. století. Na začátku 20. století Luigi Bezzera vynalezl přístroj na přípravu espressa.

 

Druhy kávy

Komerčně jsou využívány dva poddruhy kávovníku – arabica a robusta. Každý z druhů má své specifické vlastnosti.

„Arabica má přirozenou aciditu, nižší obsah kofeinu a její konkrétní vlastnosti zásadně ovlivňuje oblast pěstování. Robusta má větší obsah kofeinu, tvoří intenzivnější cremu (pěnu) a v kávových směsích je nositelem výrazné chuti,“ vysvětluje Jan Číhal, autor kávového konceptu v největší tuzemské hotelové síti OREA Hotels & Resorts.

Chuť kávy

Chuť a kvalitu kávy ovlivňují 4 faktory: kávovar, mlýnek, kvalitní kávové zrno a práce baristy. Ani nejlepší barista nedokáže připravit kvalitní nápoj bez kvalitního kávového zrna.

 

Základem každého kávového nápoje je espresso

*espresso – 7-9 g kávy a 20-30 ml vody o teplotě 90-92 °C

*espresso lungo – porce kávy a 60-80 ml vody

*cappuccino – espresso a 80-140 ml celistvé směsi mléčné pěny a horkého mléka

*caffè latte macchiato – směs mléčné pěny a horkého mléka, do které po oddělení přidáme porci espressa. Zpravidla podáváme ve sklenici.

 

Kávové speciality

*ristretto – porce kávy a ⅔ obsahu espressa

*espresso doppio – dvojité espresso

*espresso macchiato – espresso s trochou mléčné pěny

*caffè americano – 1-3 espressa podle obsahu vody. Cca jedno espresso na 100 ml vody

*flat white – dvojité espresso se stejným množstvím mléka jako na cappuccino

*french press – příprava spočívá v oddělení sedliny a kávového nápoje

*filtrovaná káva – překapávaná káva

 

Dobrá káva jako základ snídaně

S novým konceptem snídaňové kávy přišli v OREA Hotels & Resorts, který je založen na kvalitní zrnkové kávě servírované profesionálním baristou.

 

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: orea

Vydáno: 29.5.2020 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist