Chuťovky se sezónní zeleninou
Plánujete rodinnou oslavu, čekáte návštěvu nebo jste dostali pozvání na posezení s přáteli? Spousta z nás si často láme hlavu nad tím, jaké dobroty v takových chvílích připravit. Pokud byste rádi oslnili něčím nevšedním, myslete na to, že podzimu vévodí barevné sezónní dobroty. Z nich můžete snadno a rychle vykouzlit skvělé chuťovky.
Zamysleli jste se někdy nad tím, jaké potraviny vkládáte během nákupu v supermarketu do svého nákupního košíku? Prvotřídní kvalitu vám totiž zaručí jedině produkty ekologického zemědělství, které jsou v obchodech vždy viditelně označené logy biolistu a biozebry. Takové potraviny byly vypěstovány v souladu s principy ekologické produkce, nebyly použity žádné postřiky nebo umělá hnojiva. To pak ovlivňuje i jejich výslednou cenu, jelikož pěstování potravin pouze s využitím biologických prostředků je pro ekologické zemědělce jak časově, tak finančně mnohem náročnější.
Opečené bagetky s pečenou dýní
- 400 g bio dýně Hokkaidó
- 160 g bio kozího sýra
- hrst bio dýňových semínek
- šťáva z bio citronu
- bio oregano
- sůl, bio pepř
- bio bagetka
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni nakrájejte na menší kostky, promíchejte s olivovým olejem a sušeným oreganem. Podle chuti osolte, opepřete a rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem. Pečte v troubě asi 20 minut, dokud dýně dostatečně nezměkne. Mezitím smíchejte kozí sýr, citronovou šťávu, sůl a pepř. Bagetku nakrájejte na plátky, lehce potřete olivovým olejem a krátce opečte na pánvi. Následně plátky pečiva natřete kozím sýrem, poklaďte pečenou dýní, posypte dýňovými semínky a podávejte.
Jednohubky s červenou řepou a oříšky
- 400 g bio červené řepy
- 150 g bio zakysané smetany
- 100 g bio pistácií
- 100 g bio piniových oříšků
Řepu omyjte a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Následně ji oloupejte, nastrouhejte najemno do mísy, přidejte zakysanou smetanu, pepř, sůl a důkladně promíchejte. Nechte minimálně půl hodiny odležet v lednici. Mezitím si najemno namelte pistácie a na suché pánvi opražte piniové oříšky. Pomazánku natírejte na celozrnné pečivo nebo například krekry, posypte mletými pistáciemi, piniovými oříšky a podávejte.
Náš tip:
Řepu, dýně, ale také další druhy zeleniny v bio kvalitě najdete třeba na Ekofarmě Pařilovi, která se nachází v Olomouckém kraji. Kromě toho zde chovají také ovce, kozy, krávy nebo také koně. O zábavu pro celou rodinu je zde zkrátka královsky postaráno!

JASANOVSKÁ
zakladatelka Bobovibe
Zdroje:
Vydáno: 2.11.2022 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Zdravé svačinky, díky kterým si zamlsáte a ještě zhubnete!
Ze své zkušenosti vím, že nejhubenějším jsem byla v době, kdy jsem opravdu jedla. Je to paradox, ale je to tak! Proto jsou pro mě při shazování poporodních kil tak důležité svačinky. A co si budeme povídat, čím jsou zajímavější,[číst více]
-
Veronika a její novoroční kulturní tipy
Milí/milé čtenářky našeho blogu, nálada je teď po volbách všelijaká, ale co se dá dělat…”Show must go on” a že těch shows je nyní v Praze k vidění docela hodně. Já jsem udělala takový namátkový subjektivní výběr, těch z mého[číst více]
-
5 zdravých pomazánek
Celerovo-mrkvová pomazánka s tofu Ingredience: 1/2 bulvy celeru 3 střední mrkve 1 uzené tofu 2 lžíce nízkotučného jogurtu 2 lžíce sójové majolky pepř Postup: Celer i mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Uzené tofu také nastrouháme na jemném[číst více]