Boborecept: Muffiny podle Zuzky
K novému roku patří už tradičně i novoroční předsevzetí. Jedno z oblíbených je „já zhubnu“ nebo „budu jíst jenom zdravě“. Ale ruku na srdce, kolik z nás ho opravdu dodrželo po celý rok? Nemělo by totiž být o odpírání toho, co máme rádi. Pokud vás honí po práci chuť na sladké nebo z únavy sáhnete po čokoládě, není to hřích. Když nejde o tři šlehačkové dorty, tak se vaší figuře nic nestane. Pro dlouhodobější plán je ale lepší zásobit se recepty, kterých si můžete užívat takřka bez výčitek. Navíc pečení je úžasný relax, do kterého můžete zapojit celou rodinu.
Muffiny patří ke snadnějším receptům, a to je na nich právě tak báječné. Jsou rychlé, mohou vám s nimi pomoci i děti a báječně chutnají. Ovocné jsou navíc úžasně vláčné a v zimě je možné využít sezonního ovoce – jablek. Je důležité je vybrat trochu sladší, abychom nemuseli použít tolik cukru a pevnější, aby držela tvar. Pokud jste tedy unaveni z klasického štrůdlu, vyzkoušejte tyto bleskurychlé muffiny; kombinace jablek a pořádné dávky skořice s vlašskými ořechy je osvědčenou chuťovou bombou. A pokud jako já milujete drobenku, ta se na tyhle mini dortíčky úžasně hodí. Ale není povinná.
Ingredience:
- 280 g špaldové mouky (můžete použít i celozrnnou)
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 110 g třtinového cukru
- 300 g jablek
- 2 vejce
- 250 ml jogurtu (nebo zakysané smetany)
- několik kapek vanilkové esence
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g nadrcených vlašských ořechů
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů
- Muffinové košíčky vymažte trochou másla
- Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience
- Polovinu jablek nastrouhejte a polovinu nakrájejte na malé kousky a vmíchejte k suché směsi
- Ve větší misce rozmíchejte vejce, přidejte jogurt, zchladlé máslo a vanilkovou esenci
- V sypké směsi udělejte důlek a nalijte tekutý mix
- Velmi opatrně těsto promíchejte, jen tak, aby se ingredience spojily
- Těsto naplňte lžící do připravených košíčků a pečte cca 20 minut (záleží na velikosti formiček)
- Muffiny nechte ve formě vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť
Zuzka

LATANÍKOVÁ
food blogerka
Zdroje: archiv
Vydáno: 7.1.2018 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Globální ikona, globální nebezpečí
Velký bariérový útes, též Velká útesová bariéra, se táhne podél pobřeží Queenslandu a je přes 2 000 km dlouhý. Patří mezi sedm divů světa, protože jde o největší žijící strukturu na světě pokrývající neuvěřitelných 344 440 km2, což je asi[číst více]
-
Přejete si léto o chvilku dřív? BoBo pro Vás vybírá nejlepší destinace
Několik měsíců regulérně mrznu, těžko vybírám oblečení, ve kterém by mi bylo teplo a navíc vypadalo stylově a každé ráno řeším, jestli si chci ty krásné semišové kozačky zničit v jarních aprílových plískanicích. Zima ve městě zkrátka není nic pro[číst více]
-
Gabriela Peacock: 5 zázračných pleťových masek přímo ze spíže
Jestliže je vaše pleť po zimě trochu mdlá, ke změně a rychlému zkrášlení vám bude stačit projít vaše kuchyňské skříňky. Našich pět zcela přírodních, supernabitých receptů totiž pleť nejen rozjasní, stáhne i zregeneruje, ale vytáhne z ní jen to nejlepší. Každá[číst více]