By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Boborecept: květákový burger s quinoou

Vegeburger je skvělým tipem, když k vám zavítá třeba větší návštěva..

 

IMG_6779

 

Pokud hledáte jídlo, které se dobře, snadno a rychle připraví a má dobré výživové hodnoty, vyzkoušejte květákový burger! Zn.: bezlepkový. 

Domácí burger je teď strašně v módě. A taky proč ne? Dávám palec nahoru každému trendu, který podporuje použití kvalitních surovin a vaření doma. Pokud nejste zrovna masomilec, určitě jste už narazili na tzv. vegetariánské burgery. I když si moc ráda dám i maso, tak vegetariánsky burger mi strašně chutná. Tyhle placičky jsou navíc ideální na nošení do práce, jsou dobré i studené. V lednici vydrží až 4-5 dní. 

Experimentovala jsem s mnoha různými druhy zeleniny, luštěnin, veganských a vegetariánských variant a musím říct, že květák se mi do burgeru hodí nejvíce. Jeho měkká konzistence je v něm až trochu nadýchaná, a karbanátky nejsou vysušené. Můžete si z něj připravit klasický burger v housce, s křupavou čerstvou zeleninou, dát si ho jen s přílohou nebo rozdrobit do salátu.

Ingredience:

polovina většího květáku, nebo jeden malý

hrnek růžiček brokolice

3 velká vejce

1 hrnek vařené quinoy

půl hrnku vloček bez lepku (můžete použít i normální vločky)

půl hrnku rozdrobeného sýru feta

2 hrsti nasekané jarní cibulky

2 stroužky česneku

2 lžičky římského kmínu

2 lžičky koriandru

šťáva z půlky citrónu

sůl a pepř

1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. V kuchyňském robotu si rozmixujte vločky s jarní cibulkou, česnekem, solí a kořením, dejte do velké mísy
  2. Květák a brokolici několika pulsy nadrťte na tzv. rýži (ne úplně na hladko, musí mít strukturu)
  3. Přisypte „rýži“ k suché směsi, přidejte vařenou quinou, vejce a fetu
  4. Zakápněte šťávou z citrónu
  5. Rukama dobře promíchejte a nechte 10-15 minut odpočinout v chladu
  6. Předehřejte si troubu na 160 stupňů, z vytvořené směsi rukama vytvarujte placičky a dejte na plech s pečicím papírem
  7. Lehce pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby
  8. Pečte cca 30 minut do zlatova (zaleží na velikosti karbanátku)

Dobrou chuť!

 

IMG_6772

IMG_6773

IMG_6774

IMG_6775

IMG_6776

IMG_6777

IMG_6778
IMG_6780

ZUZANA
LATANÍKOVÁ

food blogerka
Zdroje: zuzana

Vydáno: 11.2.2018 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Social Photos


Wishlist