By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Boborecept: květákový burger s quinoou

Vegeburger je skvělým tipem, když k vám zavítá třeba větší návštěva..

 

IMG_6779

 

Pokud hledáte jídlo, které se dobře, snadno a rychle připraví a má dobré výživové hodnoty, vyzkoušejte květákový burger! Zn.: bezlepkový. 

Domácí burger je teď strašně v módě. A taky proč ne? Dávám palec nahoru každému trendu, který podporuje použití kvalitních surovin a vaření doma. Pokud nejste zrovna masomilec, určitě jste už narazili na tzv. vegetariánské burgery. I když si moc ráda dám i maso, tak vegetariánsky burger mi strašně chutná. Tyhle placičky jsou navíc ideální na nošení do práce, jsou dobré i studené. V lednici vydrží až 4-5 dní. 

Experimentovala jsem s mnoha různými druhy zeleniny, luštěnin, veganských a vegetariánských variant a musím říct, že květák se mi do burgeru hodí nejvíce. Jeho měkká konzistence je v něm až trochu nadýchaná, a karbanátky nejsou vysušené. Můžete si z něj připravit klasický burger v housce, s křupavou čerstvou zeleninou, dát si ho jen s přílohou nebo rozdrobit do salátu.

Ingredience:

polovina většího květáku, nebo jeden malý

hrnek růžiček brokolice

3 velká vejce

1 hrnek vařené quinoy

půl hrnku vloček bez lepku (můžete použít i normální vločky)

půl hrnku rozdrobeného sýru feta

2 hrsti nasekané jarní cibulky

2 stroužky česneku

2 lžičky římského kmínu

2 lžičky koriandru

šťáva z půlky citrónu

sůl a pepř

1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. V kuchyňském robotu si rozmixujte vločky s jarní cibulkou, česnekem, solí a kořením, dejte do velké mísy
  2. Květák a brokolici několika pulsy nadrťte na tzv. rýži (ne úplně na hladko, musí mít strukturu)
  3. Přisypte „rýži“ k suché směsi, přidejte vařenou quinou, vejce a fetu
  4. Zakápněte šťávou z citrónu
  5. Rukama dobře promíchejte a nechte 10-15 minut odpočinout v chladu
  6. Předehřejte si troubu na 160 stupňů, z vytvořené směsi rukama vytvarujte placičky a dejte na plech s pečicím papírem
  7. Lehce pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby
  8. Pečte cca 30 minut do zlatova (zaleží na velikosti karbanátku)

Dobrou chuť!

 

IMG_6772

IMG_6773

IMG_6774

IMG_6775

IMG_6776

IMG_6777

IMG_6778
IMG_6780

ZUZANA
LATANÍKOVÁ

food blogerka
Zdroje: zuzana

Vydáno: 11.2.2018 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  •   17. listopad je každoročně Světový den předčasně narozených dětí (World Prematurity Day). Každý rok se 15 milionů dětí narodí předčasně. Znamená to, že každé desáté dítě, každá desátá rodina ve vašem okolí, procházím obrovským traumatem. Porodit bez komplikací zdravé[číst více]
  • Přesto že nijak zvlášť nemusím zimu, hory naprosto zbožňuji! Nebudu vám nic nalhávat a přiznám, že spíš než olympijské výkony na sjezdovkách si je představuji v horském baru u zasněženého okna s výhledem na horizont, ale to mi nebrání neustále[číst více]
  • Mám trochu podivné koníčky. Tak třeba hledat ty nejlepší tvarohové knedlíky. Byla to dřina. Obejít to… Cítím absolutní povinnost podělit se o tyto národní (pražské) skvosty. Ovocné tvarohové knedlíky! Je jedno, že zrovna nejsou jahodové, teď je sezóna meruněk. Možná[číst více]

 



Wishlist