By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Boborecept: křupavé kuřátko s houbami

Patříte mezi milovníky omáček? My rozhodně ano!

IMG_6566.PNG

 

Kdo nemá rád smetanové omáčky? Ne vždy navíc znamenají kalorickou bombu, když se smetana použije ve správném množství, omáčka je jemná, hedvábná a v kombinaci s bílým vínem a houbami neodolatelná. Milovník masitých pokrmů nejsem, tady ale mileráda dělám výjimku. 

Tenhle recept patří k mým nejoblíbenějším. Je za pár minut hotový, jsou na něj potřeba běžné ingredience a v kombinaci s hnědou rýží nebo vařenou quinoou je vážně dobrý. Kuře je sice často častováno jako nejnudnější kus masa – když ho někdo neumí správně upravit, je opravdu tvrdé jak broky. Udělat ho dobře je umění samo o sobě, nesmí se podávat syrové, ale mělo by být stále šťavnaté, a krásně se při rozkrojení lesknout. Jak na to? Pár zásad je radno dodržet. S chutí do toho!

Dobrou chuť

Zuzka

 

Ingredience:

500 g kuřecích prsou

300 g žampionů

1 velká cibule

1 dcl kvalitního bílého vína

75 ml smetany na vaření (lze nahradit i rostlinnou smetanou)

hrst nasekané jarní cibulky

lístky čerstvé bazalky

sůl a pepř podle chuti

Postup:

  • Zkuste si kuřecí prsa vyndat z lednice alespoň 20 – 30 minut před přípravou, nikdy není dobré dávat na horkou pánev úplně studené maso 
  • Maso si nakrájejte na pokud možno stejně velké kousky, posolte, popepřete
  • Na dobře rozpálené pánvi na lžíci olivového oleje nejdřív zprudka na nejvyšší teplotě tzv. zatáhněte kuře z obou stran, asi 2 minuty z každé 
  • Teplotu snižte na polovinu a v závislosti na velikosti kousků pečte na každé straně ještě cca 2 – 3 minuty
  • Maso vyndejte z pánve na velký talíř a dobře přikryjte alobalem (každé maso musí před rozkrojením odpočívat)
  • Nakrájejte si cibuli na hrubší kousky, použijte stejnou pánev a s trochu olivového oleje ji nechte zesklovatět
  • Přidejte na plátky nakrájené žampiony, posolte, přilejte bílé víno a za stálého míchání vařte
  • Pomalu vlijte připravenou smetanu, dosolte, dopepřete a vlijte šťávu z odpočívajícího kuřete která z něho mezitím vytekla, pořádně promíchejte a nechte trochu zhoustnout cca 2 – 3 min,
  • Přidejte kuře, jarní cibulku, čerstvou bazalku, promíchejte, ale už nevařte. Ihned podávejte

 

IMG_6567.PNG

IMG_6568.PNG

IMG_6569.PNG

IMG_6570.PNG

 

 

 

 

ZUZANA
LATANÍKOVÁ

food blogerka
Zdroje: archiv

Vydáno: 28.1.2018 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  •   Těžko byste hledali ikoničtější podzimní vzor než jsou právě kostky. Nezáleží na tom, co se právě nosí nebo nenosí, kostky budou zkrátka v kurzu stále. Jediné, co se bude měnit je styling. Proto jsme na Instagramu vypátrala, jak kostky[číst více]
  • Zcela bez mučení přiznám, že nosit péřovou bundu ve městě je pro mě výzva. Nemám problém obléknout ji na horách, na procházku s kočárem nebo při jakékoliv jiné volnočasové aktivitě, ale když jde o elegantní styling, jsem v koncích. Na[číst více]
  •   Leonardo Di Clemente působí jako šéfkuchař v hotelu Four Seasons Prague a restauraci CottoCrudo od října 2015. V průběhu těchto prvních měsíců vytvořil řadu jedinečných pokrmů založených na tradiční italské kuchyni a svých dlouholetých zkušenostech z gastronomického prostředí Itálie, Švýcarska, Velké[číst více]

 



Wishlist