By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Boborecept: křupavé kuřátko s houbami

Patříte mezi milovníky omáček? My rozhodně ano!

IMG_6566.PNG

 

Kdo nemá rád smetanové omáčky? Ne vždy navíc znamenají kalorickou bombu, když se smetana použije ve správném množství, omáčka je jemná, hedvábná a v kombinaci s bílým vínem a houbami neodolatelná. Milovník masitých pokrmů nejsem, tady ale mileráda dělám výjimku. 

Tenhle recept patří k mým nejoblíbenějším. Je za pár minut hotový, jsou na něj potřeba běžné ingredience a v kombinaci s hnědou rýží nebo vařenou quinoou je vážně dobrý. Kuře je sice často častováno jako nejnudnější kus masa – když ho někdo neumí správně upravit, je opravdu tvrdé jak broky. Udělat ho dobře je umění samo o sobě, nesmí se podávat syrové, ale mělo by být stále šťavnaté, a krásně se při rozkrojení lesknout. Jak na to? Pár zásad je radno dodržet. S chutí do toho!

Dobrou chuť

Zuzka

 

Ingredience:

500 g kuřecích prsou

300 g žampionů

1 velká cibule

1 dcl kvalitního bílého vína

75 ml smetany na vaření (lze nahradit i rostlinnou smetanou)

hrst nasekané jarní cibulky

lístky čerstvé bazalky

sůl a pepř podle chuti

Postup:

  • Zkuste si kuřecí prsa vyndat z lednice alespoň 20 – 30 minut před přípravou, nikdy není dobré dávat na horkou pánev úplně studené maso 
  • Maso si nakrájejte na pokud možno stejně velké kousky, posolte, popepřete
  • Na dobře rozpálené pánvi na lžíci olivového oleje nejdřív zprudka na nejvyšší teplotě tzv. zatáhněte kuře z obou stran, asi 2 minuty z každé 
  • Teplotu snižte na polovinu a v závislosti na velikosti kousků pečte na každé straně ještě cca 2 – 3 minuty
  • Maso vyndejte z pánve na velký talíř a dobře přikryjte alobalem (každé maso musí před rozkrojením odpočívat)
  • Nakrájejte si cibuli na hrubší kousky, použijte stejnou pánev a s trochu olivového oleje ji nechte zesklovatět
  • Přidejte na plátky nakrájené žampiony, posolte, přilejte bílé víno a za stálého míchání vařte
  • Pomalu vlijte připravenou smetanu, dosolte, dopepřete a vlijte šťávu z odpočívajícího kuřete která z něho mezitím vytekla, pořádně promíchejte a nechte trochu zhoustnout cca 2 – 3 min,
  • Přidejte kuře, jarní cibulku, čerstvou bazalku, promíchejte, ale už nevařte. Ihned podávejte

 

IMG_6567.PNG

IMG_6568.PNG

IMG_6569.PNG

IMG_6570.PNG

 

 

 

 

ZUZANA
LATANÍKOVÁ

food blogerka
Zdroje: archiv

Vydáno: 28.1.2018 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • sametove kozacky   Sametová revoluce začíná! Pokud byste si letos na podzim měli pořídit jen jeden výstřední doplněk, pak to rozhodně musí být tzv. velvet boots. Tento přepychový materiál je měkký, příjemný a v zimě navíc také zahřeje. Proto se také objevil[číst více]
  • Vědci mají důkazy o tom, že emoční stres v kojeneckém věku má obrovský vliv na fyzické tělo a může vést až k onemocnění v pozdějším životě. Miminka vystavená psychologickému stresu dramaticky ztrácejí důležitý protein zvaný GABA receptor a jeho nedostatek pak ovlivňuje vývoj[číst více]
  • Nízké sebevědomí a nedůvěra v sebe sama snižuje šanci na úspěch. Změna perspektivy vám pomůže zvýšit sebevědomí a dosáhnout vašeho cíle. Jak na to?     Včera jsem si s mojí kadeřnicí povídala o situacích, kdy musíme o něco žádat a[číst více]

 



Wishlist