Boborecept: křupavé kuřátko s houbami
Kdo nemá rád smetanové omáčky? Ne vždy navíc znamenají kalorickou bombu, když se smetana použije ve správném množství, omáčka je jemná, hedvábná a v kombinaci s bílým vínem a houbami neodolatelná. Milovník masitých pokrmů nejsem, tady ale mileráda dělám výjimku.
Tenhle recept patří k mým nejoblíbenějším. Je za pár minut hotový, jsou na něj potřeba běžné ingredience a v kombinaci s hnědou rýží nebo vařenou quinoou je vážně dobrý. Kuře je sice často častováno jako nejnudnější kus masa – když ho někdo neumí správně upravit, je opravdu tvrdé jak broky. Udělat ho dobře je umění samo o sobě, nesmí se podávat syrové, ale mělo by být stále šťavnaté, a krásně se při rozkrojení lesknout. Jak na to? Pár zásad je radno dodržet. S chutí do toho!
Dobrou chuť
Zuzka
Ingredience:
500 g kuřecích prsou
300 g žampionů
1 velká cibule
1 dcl kvalitního bílého vína
75 ml smetany na vaření (lze nahradit i rostlinnou smetanou)
hrst nasekané jarní cibulky
lístky čerstvé bazalky
sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Zkuste si kuřecí prsa vyndat z lednice alespoň 20 – 30 minut před přípravou, nikdy není dobré dávat na horkou pánev úplně studené maso
- Maso si nakrájejte na pokud možno stejně velké kousky, posolte, popepřete
- Na dobře rozpálené pánvi na lžíci olivového oleje nejdřív zprudka na nejvyšší teplotě tzv. zatáhněte kuře z obou stran, asi 2 minuty z každé
- Teplotu snižte na polovinu a v závislosti na velikosti kousků pečte na každé straně ještě cca 2 – 3 minuty
- Maso vyndejte z pánve na velký talíř a dobře přikryjte alobalem (každé maso musí před rozkrojením odpočívat)
- Nakrájejte si cibuli na hrubší kousky, použijte stejnou pánev a s trochu olivového oleje ji nechte zesklovatět
- Přidejte na plátky nakrájené žampiony, posolte, přilejte bílé víno a za stálého míchání vařte
- Pomalu vlijte připravenou smetanu, dosolte, dopepřete a vlijte šťávu z odpočívajícího kuřete která z něho mezitím vytekla, pořádně promíchejte a nechte trochu zhoustnout cca 2 – 3 min,
- Přidejte kuře, jarní cibulku, čerstvou bazalku, promíchejte, ale už nevařte. Ihned podávejte

LATANÍKOVÁ
food blogerka
Zdroje: archiv
Vydáno: 28.1.2018 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Devadesátky slaví comeback! Co letos rozhodně musíte mít?
Nikdy neříkej nikdy! Tohle pravidlo platí v módě víc než kdekoliv jinde. Protože jinak byste (a samozřejmě ani já) nemohli vyzkoušet všechny tyhle kousky inspirované devadesátými léty. Co třeba ledvinka? Věřte mi, že tu, kterou jsem pro vás našla já,[číst více]
-
Bobo představuje: Fann Beauty Atelier
Nechodím na moc otvíraček a večírků, tedy pokud se nejedná o dětské party. Jako maminka dvou dětí zkrátka nemůžu. Na tuhle jsem ale moc chtěla. Ten koncept zněl úžasně už z pozvánky. Můj syn Adrian, který po mamince kosmetiku miluje,[číst více]
-
Začaly slevy! Co nás baví v obchodech světových značek?
A je to tady! Každoroční období šílenství! A tentokrát nemyslím to vánoční. Začaly novoroční slevy! Juuuu 🙂 Máte je rádi? Já ano! Člověk tak snadno uloví věci, které během Vánoc ustoupily dětským stavebnicím (maminky pochopí :). Jenže co si[číst více]