Boborecept: křupavé kuřátko s houbami
Kdo nemá rád smetanové omáčky? Ne vždy navíc znamenají kalorickou bombu, když se smetana použije ve správném množství, omáčka je jemná, hedvábná a v kombinaci s bílým vínem a houbami neodolatelná. Milovník masitých pokrmů nejsem, tady ale mileráda dělám výjimku.
Tenhle recept patří k mým nejoblíbenějším. Je za pár minut hotový, jsou na něj potřeba běžné ingredience a v kombinaci s hnědou rýží nebo vařenou quinoou je vážně dobrý. Kuře je sice často častováno jako nejnudnější kus masa – když ho někdo neumí správně upravit, je opravdu tvrdé jak broky. Udělat ho dobře je umění samo o sobě, nesmí se podávat syrové, ale mělo by být stále šťavnaté, a krásně se při rozkrojení lesknout. Jak na to? Pár zásad je radno dodržet. S chutí do toho!
Dobrou chuť
Zuzka
Ingredience:
500 g kuřecích prsou
300 g žampionů
1 velká cibule
1 dcl kvalitního bílého vína
75 ml smetany na vaření (lze nahradit i rostlinnou smetanou)
hrst nasekané jarní cibulky
lístky čerstvé bazalky
sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Zkuste si kuřecí prsa vyndat z lednice alespoň 20 – 30 minut před přípravou, nikdy není dobré dávat na horkou pánev úplně studené maso
- Maso si nakrájejte na pokud možno stejně velké kousky, posolte, popepřete
- Na dobře rozpálené pánvi na lžíci olivového oleje nejdřív zprudka na nejvyšší teplotě tzv. zatáhněte kuře z obou stran, asi 2 minuty z každé
- Teplotu snižte na polovinu a v závislosti na velikosti kousků pečte na každé straně ještě cca 2 – 3 minuty
- Maso vyndejte z pánve na velký talíř a dobře přikryjte alobalem (každé maso musí před rozkrojením odpočívat)
- Nakrájejte si cibuli na hrubší kousky, použijte stejnou pánev a s trochu olivového oleje ji nechte zesklovatět
- Přidejte na plátky nakrájené žampiony, posolte, přilejte bílé víno a za stálého míchání vařte
- Pomalu vlijte připravenou smetanu, dosolte, dopepřete a vlijte šťávu z odpočívajícího kuřete která z něho mezitím vytekla, pořádně promíchejte a nechte trochu zhoustnout cca 2 – 3 min,
- Přidejte kuře, jarní cibulku, čerstvou bazalku, promíchejte, ale už nevařte. Ihned podávejte

LATANÍKOVÁ
food blogerka
Zdroje: archiv
Vydáno: 28.1.2018 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Tyhle plakáty ocení všichni milovníci „art vintage“ stylu
Budu se stěhovat!!! Juuuuchuuu! Tedy… budu se stěhovat za půl roku, takže nadšení už je menší, ale očekávání veliké. Proto jsem vyměnila sledování oblíbených online obchodů s lodičkami (!!!!) za story s designem. Nový byt je totiž jako nepopsaný[číst více]
-
8 tajemství perfektní postavy
Základní informace o hubnutí zná každý: zdravě jíst, dopovat se superfoods a hodně cvičit. Tak a teď se vraťme zpátky do reality a doby pokušení, rozptýlení a ztráty motivace. Výsledkem nám bude jediné: hubnutí zase až tak snadné není! I[číst více]
-
Jak vytvořit outfit, který bude „vypadat draze“
Víc než kdo jiný mám ráda marnotratnost, ale co si budeme nalhávat, oblékat se od hlavy k patě v designových buticích a návrhářských úlovcích se může pěkně prodražit. Pokud jste na tom stejně a limit vaší kreditní karty je omezený,[číst více]