By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

BOBO tip: fermentace

Hit sezony

Poměrně nenáročná i rychlá příprava a spousta živin prospěšných pro tělo. Fermentace se v posledních letech vrací zpátky na výsluní a vzhledem k pozitivům, která přináší, se vůbec není čemu divit! Mezi nejčastěji kvašené potraviny u nás sice patří tradiční zelí nebo okurky, nemusíte ale zůstat jen u nich. Vyzkoušejte třeba fermentovaný květák s kurkumou i jablka s medem, a objevte nové možnosti uskladňování potravin na zimu.

Metoda kvašení potravin vznikla už před mnoha tisíci lety, kdy lidé hledali vhodné způsoby, jak uchovávat potraviny na delší dobu. Po další roky pak sklízela úspěch téměř ve všech světových kulturách, na ústup se dala až s příchodem prvních ledniček a dalších moderních technologií. V poslední době se tento trend ovšem opět vrací zpátky do popředí a čím dál tím častěji se můžeme setkat nejen s fermentovanou zeleninou, ale také s méně častým ovocem nebo třeba limonádami.

Kouzlo fermentace

Kvašené potraviny jsou doslova zázračným elixírem pro organismus, a to kvůli jejich lepší stravitelnosti, příznivému účinku na funkci střev, mikroflóru nebo výživově bohatšímu složení, díky živým kulturám. Vedlejší produkty fermentace, jako jsou kyseliny nebo alkohol, navíc zajišťují, že zpracované potraviny vydrží skutečně dlouho, a sáhnout tak po nich můžete v podstatě kdykoliv!

Dodržujte hlavní zásady

V první řadě dbejte na to, abyste pracovali pouze s čistými a sterilovanými sklenicemi. Také suroviny by měly být dostatečně vyzrálé a bez náznaků hniloby. Myslete i na to, aby byly po celou dobu fermentace ponořeny ve šťávě a v neposlední řadě pak pamatujte, že čím více soli přidáte, tím kyselejší bude finální výsledek.

Kvalita základ úspěchu

Jedním z důsledků fermentace je vedle dlouhé doby trvanlivosti a vzniku prospěšných látek i zvýraznění chuti potravin. A aby byla skutečně prvotřídní, radíme zaměřit se na produkty ekologického zemědělství, které zaručují vysokou kvalitu a v obchodech nesou označení biolistu a biozebry. Během nákupu biopotravin si můžete být jisti, že při pěstování nebyla použita nežádoucí chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy, a zároveň svojí volbou podpoříte zemědělce, kteří pomáhají zachovat přírodu v dobrém stavu nejen pro nás, ale i budoucí generace. Více o ekologickém zemědělství, ale také spoustu tipů k vaření, najdete na stránkách myjsmebio.cz.

Využijte posledních letních dnů a pro kvalitní biopotraviny se vydejte na nejbližší ekofarmu! Mrkněte třeba na stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde si vyberete tu, která vám zrovna padne do oka, a zároveň zjistíte, jaká je její aktuální nabídka.

Fermentovaný květák s kurkumou

  • 1 kg bio květáku
  • 1 l vody
  • lžička bio mořské soli
  • lžíce bio kurkumy

Do hrnce nalijte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte sůl, kurkumu. Pak hrnec odstavte a nechte vodu vychladnout. Mezitím si připravte sterilované sklenice a do nich naskládejte květák nakrájený na růžičky. Vodou květák přelijte a sklenice důkladně uzavřete. Uložte je na temné místo a při pokojové teplotě nechte kvasit alespoň týden.

Náš tip: Chcete mít jistotu, že si květák během procesu fermentace zachová svoji dokonalou křupavost? Zkuste do sklenice přidat jeden rybízový nebo vinný list!

Fermentovaná jablka s medem

  • 1,5 kg bio jable k
  • 200 g bio medu
  • 1,5 l vody
  • 1 lžička mořské soli

Vodu převařte ve větším hrnci, nechte vychladnout, přidejte do ní med, sůl a důkladně promíchejte. Teplota vody by neměla přesahovat 40 stupňů, aby med neztratil nic ze svých prospěšných látek. Do sterilovaných sklenic vkládejte celá jablka a poté je zalijte medovým nálevem. Nádobu pořádně zašroubujte a na tmavém místě ji při pokojové teplotě fermentujte 2 až 3 týdny. Kvašená jablka s medem si můžete vychutnat v nejrůznějších koláčích, originálních salátech nebo jen tak samotná.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 8.9.2022 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • Nejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvede Balet Národního divadla na jevišti Státní opery. Klasické baletní představení na hudbu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie,[číst více]
  •   Leonardo Di Clemente působí jako šéfkuchař v hotelu Four Seasons Prague a restauraci CottoCrudo od října 2015. V průběhu těchto prvních měsíců vytvořil řadu jedinečných pokrmů založených na tradiční italské kuchyni a svých dlouholetých zkušenostech z gastronomického prostředí Itálie, Švýcarska, Velké[číst více]
  • Čištění je alfou a omegou krásné pleti. Záleží jen na vás, jestli dáváte přednost čistícím ubrouskům, gelům nebo krémům. Já jsem rozhodně milovník micerálních a jiných čistících vod. Proto jsem zapátrala na internetu a našla svoje vyzkoušené a oblíbené produkty.[číst více]

 



Wishlist