By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Bobo recept: italská focaccia s rozmarýnem a česnekem

Užijte si italské prázdniny, ať už jste v Praze nebo kdekoliv v Čechách!

IMG_9870

 

Kdyby mi někdo před rokem řekl, že si budu jednou péct vlastní chleba, asi bych si poklepala na čelo. Obávaná kategorie pečení, které jsem se dlouho úspěšně vyhýbala, je teď mou nejmilejší a upřímně si už neumím představit, že chleba nepeču. Jednoduchou, křupavou a hlavně rychlou focacciu si zamilujete stejně jako já.

Nejlepší je začít s jednoduchým receptem a pomalu se s výrobou chleba seznámit. Nebojte se kynutí nebo hnětení, tento recept vyjde hezky, i když děláte vše ručně. Na focacciu používám silikonovou nízkou dortovou formu, dá se použít prakticky cokoliv, obyčejný plech, dortová forma ale i pánev (která může do trouby). Nejvíc mě baví nepřeberná škála chutí, která se dá do téhle placky dostat. Já jsem zvolila kombinaci voňavého rozmarýnu a česneku, skvělá jsou ale i sušená rajčata a olivy. Servírujte nejlépe čerstvou, ještě teplou, s olivovým olejem a balsamikem nebo dobrým kusem sýra. No nemáte chuť?

Ingredience:

500 g hladké mouky

15 g soli

1 balíček instantního droždí (dá se použít i čerstvé)

1 lžíce olivového oleje (plus olej na potření)

375 ml vlažné vody

2 stroužky česneku

snítka rozmarýnu

Postup

  • Nejprve si přes husté síto prosejte mouku. Focaccia tak bude nadýchanější
  • Sůl vsypte k mouce, na druhou stranu vsypte instantní droždí (pokud používáte droždí čerstvé, je lepší si ho nejdříve rozdrobit do trochy vody a nechat 10 – 15 min aktivovat na teplém místě). Sůl a droždí by se neměly přímo smíchat, přidejte lžíci olivového oleje
  • Teplejší vodu si připravte do odměrky (ne horkou, to by zabilo kvasinky) a pomalu přilévejte k mouce
  • Pokud máte robot s hnětacím hákem, nebojte se ho použít, ušetří to trochu námahy. Míchejte cca 5 minut na střední rychlost, těsto by se mělo začít odlepovat od stran, být hladké a mít krásný lesk. Pokud robot nemáte, směs nejdříve promíchejte rukou, překlopte na rovnou plochu a hněťte, dokud nebude hezky hladké (cca 10 – 15 min)
  • Jedná se o lepivé těsto, proto nikdy nevytvoříte pevný bochánek. Při ručním zpracování se vám bude lepit, a i když budete mít chuť přidat víc mouky, vydržte a hněťte, popřípadě si ruce potřete trochou olivového oleje, lépe se s ním potom manipuluje
  • Hotové dejte do mísy, přikryjte buď potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte na teplejším místě vykynout (40 min – 1 hod). Dobře vykynuté těsto zvětší svůj objem skoro 2x
  • Vyklopte do pečící formy, hezky prsty umačkejte do placky, potřete olivovým olejem (s ním nešetřit), vymačkejte do těsta důlky. Nakrájejte česnek a posypejte jím focacciu společně s rozmarýnem
  • Hotovou placku nechte na chvilku odpočinout, rozehřejte troubu na 220 stupňů
  • Pečte 20 – 25 min, dozlatova
  • Chléb opatrně vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce (chleba, který chladne přímo v pečící formě, se snadno zapaří), pokud nemáte mřížku, postačí vám dvě vařečky
  • Pokapejte olivovým olejem, posypte hrubozrnnou solí, nalejte si skleničku italského vína a dobrou chuť!

Vaše Zuzana 

 

IMG_9871

IMG_9872

IMG_9873

 

ZUZANA
LATANÍKOVÁ

food blogerka
Zdroje: archiv

Vydáno: 13.8.2017 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist