By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

5x bezlepkové valentýnské dobrůtky

Když už sedíme doma, tak upečte něco svému milovanému:-)

Láska prochází žaludkem, to je známá pravda. Tak připravte na Valentýna svému miláčkovi třeba romantickou snídani do postele. Ale netravte v kuchyni moc času, ať zbyde nějaký také na tu lásku 😊 Proto přinášíme recepty na rychlovky se 100% výsledkem.


Valentýnské tartaletky

Potřebujete:

Linecké cukroví bez lepku Labeta, 100 g másla, 1 vejce, Puding čokoládový bez lepku Labeta, 300–400 ml mléka, 2-3 lžíce cukru, ovoce na ozdobení

Postup:

Připravíme si těsto na linecké cukroví dle návodu na krabičce (připravenou směs vymícháme s vejcem a máslem). Těsto vyválíme, ale nebudeme vykrajovat, místo toho jím vyložíme formičky na tartaletky. Těsto ve formičkách propícháme vidličkou, ze zbytků těsta vykrojíme malá srdíčka a vše dáme péct na 10 min při teplotě 180 °C. Mezitím si nachystáme čokoládový puding podle návodu na sáčku – použijte jen polovinu mléka, aby byl hustý. Hotový puding rozdělíme do předpečených tartaletek, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 10-15 min. Ozdobíme ovocem a lineckými srdíčky.

Zamilované muffiny

Potřebujete:

Kakaové muffiny bez lepku Labeta, 75 g měkkého másla, 120 ml mléka, 1 vejce, 200 g mražených malin, 3–4 lžíce cukru krupice, 250 g mascarpone, 4 lžíce krupicového cukru, 200 ml 40% smetany ke šlehání, čerstvé maliny a cukrové sypání ve tvaru srdíček na ozdobení

Postup:

Jako první si musíme připravit malinové pyré. Maliny dáme s cukrem do kastrůlku a necháme společně chvilku povařit. Ještě teplé přepasírujeme přes síto, abychom odstranili zrníčka. Z uvedeného množství malin vznikne asi 120–140 g pyré, hodně záleží na tom, kolik vody maliny pustí a jak intenzivně budeme pasírovat. Přikryjeme folií a dáme chladit do lednice. Pyré musí být studené, abychom ho mohli vyšlehat s mascarpone a smetanou, takže si ho můžeme připravit den předem a uchovat v lednici. Obsah balení kakaových muffinů smícháme se 75 g měkkého másla, 120 ml mléka a 1 vejcem. Směs šleháme do hladkého těsta. Těstem naplníme košíčky cca do 3/4 objemu. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C po dobu 25-30 minut. Zkontrolujeme pomocí špejle, zda jsou muffiny již propečené. Mascarpone promícháme s malinovým pyré a cukrem. Pak vlijeme smetanu a společně vyšleháme do tuhého krému. Ke konci je lepší šlehat pomalu, abychom nepřešlehali. Dle chuti přisladíme. Krém přendáme do zdobicího sáčku a nastříkáme na vychladlé muffiny. Posypeme srdíčky a dozdobíme malinou.

 

 

 

 

Panna Cotta

Potřebujete:

500 ml smetany ke šlehání, 10 g Želatiny čiré Labeta (tj. půl balení), 2 Vanilinové cukry, čerstvé maliny nebo jiné (ideálně červené) ovoce

Postup:

Smetanu přivedeme k varu a rozpustíme v ní vanilinový cukr. Promícháme a odstavíme z plotny. Do horké smetany vmícháme želatinu a šleháme ručním šlehačem asi 1-2 minuty. Hotovou směs rozlijeme do studenou vodou vypláchnutých mističek a dáme ztuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny. Hotový dezert ozdobíme rozmačkanými čerstvými malinami nebo jakýmkoliv jiným čerstvým ovocem.

 

Bezlepkové kukuřičné lívanečky se zakysanou smetanou a ovocem

Potřebujete:

Na lívance:

490 ml mléka, 350 g Kukuřičné mouky Labeta, 1 Instantní droždí Labeta, špetka soli, 1 vejce, 50 g cukru, trocha vanilky a citronové kůry na dochucení

Na ozdobu:

200 g zakysané smetany, čerstvé ovoce, Toping s příchutí jahoda Labeta, čerstvá máta

Postup:

Smícháme všechny sypké ingredience potřebné na lívance, přidáme vejce a teplé mléko a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Z nakynutého těsta smažíme lívance dozlatova na olejem vymazaném lívanečníku. Zdobíme je zakysanou smetanou, čerstvým ovocem, topingem či lístky máty. V zimě můžeme na ozdobu použít ovoce mražené, které prohřejeme a případně zahustíme škrobem.

Kakaové bábovičky bez lepku

Na 6 mini báboviček potřebujete:

Na těsto:

180 g rýžové mouky Labeta, 2 lžíce holandského kakaa, 80 g cukru, 75 ml plnotučného mléka, 75 ml rostlinného oleje, 1 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta, ¼ lžičky jedlé sody Labeta, špetka xantanové gumy, špetka vanilky

Na čokoládovou polevu: 

40 g 70% čokolády, 80 ml 33% smetany, lžíce másla

Na ozdobu:

lyofilizované ovoce a sušené květy

 

Postup:

Troubu předehřejeme na 160 °C a formičky na mini bábovky vymažeme olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly (skvělým pomocníkem je olej ve spreji). V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do pěny poté zašleháme olej a postupně vmícháme také sypkou směs z první mísy a mléko. Spojíme v hladké těsto, které vlijeme do báboviček. Pečeme na 160 °C po dobu 18-20 minut. Před vyklopením otestujeme špejlí, zda jsou bábovky propečené. V hrnci ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Poté vmícháme máslo a necháme lehce zchladnout. Čokoládovou polevou polijeme bábovičky a dozdobíme sušeným ovoce a květy.

 

Náš tip:

množství surovin v receptu odpovídá polovině běžné bábovky. Pokud zdvojnásobíme množství všech surovin, můžeme upéct jednu velkou bábovku. Pozor však na dobu pečení, bude delší.

 

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: labeta

Vydáno: 10.2.2021 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • taska plaz Konečně dovolená! Prodloužený víkend (týden nebo dokonce dva) zaslouženého nicnedělání! Achhhhh! Nepochybuji o tom, že nové plavky a opalovací krémy už máte nakoupeny. Přesto já během každé dovolené až na pláži zjistím, co všechno mi vlastně chybí ke spokojenosti a[číst více]
  • C.E.O. C + E Protect + Repair Moisturizer – obnovující hydratační krém s vitamíny C + E Krém C.E.O. obsahuje vitamín C, hydratuje pleť, rozjasňuje ji, bojuje proti jejímu vysychání a dalším nedokonalostem a vyvíjí ochranný antioxidační účinek. Cena: 1[číst více]
  • guccimanie Pokud bych měla vybrat kolekci, o které se v módním světě letos nejvíc mluví, pak je to italská značka Gucci. Módní návrhář Alessandro Michele ji totiž během roku povýšil doslova na kult! S nadsázkou můžeme říci, že kdo nemá ve[číst více]

 



Wishlist