By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

5 receptů z čaje Matcha, které musíte vyzkoušet

Máte rádi zelený čaj? Pak si nesmíte nechat ujít výběr těch nejlepších receptů z japonského Matcha!

Mletý čaj Matcha patří mezi nejstarší odrůdy japonských čajů, které se tradičně, a více než 800 let, používají při zenových buddhistických ceremoniích. Matcha – rozemletá na žulových mlecích kamenech na jemný žlutozelený prášek – se našlehá s vodou, aby vznikl jedinečný nápoj s bohatou chutí a vůní. A jelikož je plná antioxidantů a je pro naše tělo prospěšná i díky posilování metabolismu nebo snižování nervozity, našly jsme pro vás chutné recepty, které nejenže uspokojí vaše chutě, ale ještě pomohou tělu! 

matcha

Ingredience:

2 lžičky čaje Matcha

1 šálek bezlepkové mouky (díky které budou vaše vafle jemnější)

1 lžička prášku do pečiva

1/4 lžičky jedlé sody

1 lžíce kokosového oleje

1,5 šálku kokosového mléka (klidně i více, pokud je textura příliš hutná)

přírodní sladidlo dle výběru – například javorový sirup

ovoce dle výběru – například borůvky, maliny, jahody atd.

Postup:

Ve velké míse smíchejte kokosové mléko a všechny suché přísady a směs promíchejte dohladka. Předehřejte si vaflovač a pomažte ho kokosovým olejem. Jakmile bude rozpálený, nalijte směs na plát a pečte podle návodu (přibližně 5 minut). Na závěr ozdobte oblíbeným ovocem.

www.encha.com

hudebni alba

matcha

Ingredience na gnocchi:

1 kg upečených, oloupaných, jemně nastrouhaných brambor

1/2 šálku mouky

1 vajíčko (našlehané)

1 lžička čaje Matcha

špetka soli

Ingredience pro pomerančovo-zázvorové máslo:

6 lžiček másla

1 lžička nastrouhaného zázvoru

šťáva z 1/2 pomeranče

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a jakmile zchladnou, nastrouhejte je najemno na struhadle. Promíchejte s vejcem a Matcha čajem. Přidejte mouku a vypracujte v hladké těsto. Z něj poté vytvarujte rovnoměrně velké noky (přibližně velké jako palec). V hrnci si k varu přiveďte vodu a osolte ji. Jakmile bude vřít, přidejte noky a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. V menším kastrolku si pak rozehřejte máslo spolu s pomerančovou šťávou a zázvorem. Za stálého míchání nechte přejít varem a jakmile bude máslo hotové, ochuťte jím noky.

www.epicmatcha.com

hudebni alba

matcha

Ingredience:

1/2 šálku ovesných vloček

1 šálek neslazeného vanilkového mandlového mléka

1 lžička čaje Matcha

1 lžička Chia semínek

pár kapek vanilkového extraktu

špetka skořice

Postup:

Smíchejte ovesné vločky, Matcha prášek a Chia semínka v uzavíratelné nádobě a pečlivě protřepejte. Přidejte vanilku, skořici a opět promíchejte, dokud směs nebude rovnoměrně hladká. Přes noc nechte v ledničce a vychutnejte k snídani!

www.ohmyveggies.com

hudebni alba

matcha

Ingredience:

1 kg oloupaných brambor

1 kg tresky (nakrájené na 4 kusy)

2 lžíce čaje Matcha

4 lžíce másla

pár snítek čerstvého tymiánu

4 plátky čerstvého citrónu

1 čajová lžička soli

Postup:

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Vezměte 4 archy pečícího papíru a přeložte je tak, aby vznikly 4 kapsy (kornouty). Do nich nasypte pár oloupaných brambor nakrájených na hranolky a tresku, kterou předtím ještě posypete čajem Matcha a tymiánem. Do kornoutu přidejte zároveň máslo a plátek citrónu. Nakonec přidejte sůl a kornout pečlivě uzavřete. Pečte přibližně 20 minut a poté nechte ještě 5 minut mimo troubu odpočinout.

www.tv3.ie

hudebni alba

matcha

Ingredience:

1 plechovka kokosového krému nebo plnotučného kokosového mléka

1 lžíce Matcha čaje

1 balení želatiny v prášku

1/2 lžíce vanilkového extraktu

1/4 šálku horké vody

med nebo cukr podle chuti

mátu, maliny nebo šlehačku na ozdobu

Postup:

V malé misce rozpusťte čaj Matcha spolu s horkou vodou. Dobře promíchejte, dokud se čaj úplně nerozpustí. Ve středně velké pánvi smíchejte kokosový krém, vanilkový extrakt a med nebo cukr a na mírném ohni míchejte, dokud směs nedosáhne varu. Odstavte z ohně, přidejte želatinu a důkladně promíchejte. Směs nalijte do malých skleniček a dejte do ledničky na minimálně 4 hodiny (nejlépe přes noc). Ozdobte šlehačkou, malinami a lístky čerstvé máty.

www.millennielle.com

Dobrou chuť!

 

 

LUCIE
JANOTOVÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: archiv, instagram

Vydáno: 23.9.2018 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist