By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

3x salát se slávkami

zkuste projednou něco jiného....

Thajské seafood kari se slávkami, citronovou trávou a thajskou bazalkou

Thajská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších kuchyní na světě. Jídla jsou kreativní, pikantní, ale také velmi zdravá. A to i proto, že velmi často sázejí na čerstvé mořské plody. Za chutí Thajska samozřejmě nemusíte jen cestovat, díky tomuto receptu si ji vychutnáte i ve vlastní kuchyni. Recept vznikl při akci KU Young Chef pod taktovkou šéfkuchaře Zdeňka Křížka.

Co budete potřebovat na 4 porce?

 

1 600 g čerstvých slávek

1 ks citronové trávy

1 hrst stonků thajské bazalky

4 polévkové lžíce kari pasty (viz níže)

250 ml kokosového mléka

Kari pasta:

2 stroužky loupaného česneku

3 ks sladkých chilli paprik bez jadřince

2 ks citronové trávy

5 ks šalotky

1 polévková lžíce celého koriandru

2 polévkové lžíce krevetové pasty

2 polévkové lžíce mleté kurkumy

1 polévková lžíce rybí omáčky

½ polévkové lžičky palmového cukru

500 ml kokosového mléka

Jak na to?

Nejprve si připravíme kari pastu. Semínka koriandru orestujeme na sucho a rozdrtíme v hmoždíři. Na tuku orestujeme najemno nakrájenou šalotku, česnek, citronovou trávu a sladké chilli. Přidáme nastrouhaný palmový cukr, krevetovou pastu, důkladně promícháme a zaprášíme mletou kurkumou. Takto připravený základ důkladně promícháme a podlijeme rybí omáčkou a kokosovým mlékem. Lehce provaříme 15 minut a poté důkladně vymixujeme v jemnou kari pastu.

Ve wok pánvi orestujeme najemno nakrájenou citronovou trávu a překrájené stonky thajské bazalky. Přidáme předem připravenou kari pastu a lehce promícháme. Přisypeme čerstvé slávky a podlijeme kokosovým mlékem. Přiklopíme pokličkou. Mušle provaříme maximálně 4 minuty. Po uvaření mušle vybereme a přendáme do hlubokého talíře. Zbylou omáčku lehce svaříme do krémové konzistence. Před konzumací přelijeme mušle omáčkou, dozdobíme snítky thajské bazalky. Chuť můžeme zvýraznit čerstvě nasekanými chilli papričkami. Jako přílohu podáváme tapiokový chléb.

Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou

Jakkoliv exoticky mohou na českých stolech mušle vypadat, mají pokrmy se slávkami řadu výhod. Jsou mimořádně zdravé, velmi chutné a jejich příprava bývá velice často opravdu rychlá a jednoduchá. Ověřit si to můžete třeba na receptu šéfkuchaře Karla Kaše, který rovněž vznikl při akci KU Young Chef.

 

Co budete potřebovat na 1 porci?

 

400 g čerstvých slávek

60 ml olivového oleje

2 stroužky česneku

100 ml bílého vína

150 ml rybího vývaru

10 g hladkolisté petržele

½ citronu

Jak na to?

Do rozehřáté pánve nalijeme olivový olej, který necháme zahřát, a poté do něj přidáme rozmáčknuté stroužky česneku. Do oleje s česnekem nalijeme víno a necháme odvařit alkohol, pak přilijeme polovinu množství rybího vývaru, zakápneme citronem a necháme krátce zredukovat.

Do hrnce s vývarem přidáme mušle, nalijeme zbytek rybího vývaru a necháme je pod pokličkou podusit, dokud se neotevřou. Přidáme nasekanou hladkolistou petržel, promícháme a dochutíme citronem. Na závěr zakápneme extra panenským olivovým olejem. Servírujeme s opečenou bagetou.

 

 

Slávky na bílém víně s kořenovou zeleninou

Bílé víno si se slávkami opravdu dobře rozumí. Vyberte si takové, které vám osobně nejvíce chutná. Aromatická petržel jemné chuti slávek dodá pikantnější protiváhu. Recept pro vás připravil šéfkuchař mušlové špičky Les Mousel Tomáš Malíšek.

Co budete potřebovat na 2-3 porce?

 

1 kg čerstvých slávek

150 ml bílého vína

100 ml smetany

20 g plocholisté petržele

20 g libečku

100 g šalotky

150 g celeru

150 g brambor

1 citron

 

Jak na to?

Do rozpáleného hrnce vložíme slávky, zalijeme bílým vínem, přiklopíme pokličkou a dusíme 5 až 7 minut, dokud se slávky neotevřou. Vývar scedíme. Brambory a celer nakrájíme na asi centimetrové kostičky a blanšírujeme v osolené vodě. Otrháme listy z petržele a libečku, stonky si dáme stranou. Vývar ze slávek s bílým vínem doplníme šalotkou, ořezem brambor a celeru a stonky petržele a svaříme na polovinu. Poté přecedíme a přidáme smetanu v poměru asi 1:1 k vývaru. Slávky vyskládáme na talíř, přelijeme omáčkou, přidáme bramborové a celerové kostky, libeček a petržel. Zakápneme citronem a můžeme podávat.

 

Slávky Bruxx

Belgická brasserie z pražských Vinohrad je vyhlášená nejen skvělými hranolky a opravdu širokým výběrem belgického piva, ale také výtečnými pokrmy z mořských plodů. Slávky Bruxx, signature dish šéfkuchaře Jana Pípala, si nyní můžete zkusit připravit i doma.

Co budete potřebovat (porce pro 2 osoby)?

 

1 kg čerstvých slávek

4 polévkové lžíce olivového oleje

1 polévková lžíce belgické či dijonské hořčice

1 polévková lžíce petrželové natě

30 g uzené slaniny

50 g karotky

30 g másla

1 velká banánová šalotka

2 stroužky česneku

1 loupané masové rajče

150 ml pšeničného piva (Hoegaarden White)

100 ml crème fraîche

Černý pepř (zatočit 3x mlýnkem)

Sůl (dle chuti)

 

 

Jak na to?

Slávky několikrát vyperte ve studené vodě a odtrhněte případné fousky. Čisté slávky uložte do lednice. V hrnci si rozpalte olivový olej, přidejte nakrájenou šalotku, slaninu, česnek, karotku nakrájenou na tenká kolečka, špetku soli a černý pepř. Přibližně 2 minuty orestujte, zalijte pivem, přidejte slávky, přikryjte poklicí a zprudka zavařte. Po 4 minutách slávky promíchejte, přidejte nakrájené loupané rajče, crème fraîche, hořčici, máslo a nasekanou petrželovou nať. Vařte ještě další 3 minuty, promíchejte a můžete podávat. Jako přílohu doporučujeme čerstvě rozpečenou bagetu nebo smažené bramborové hranolky s majonézou.

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 2.10.2020 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • Thajské seafood kari se slávkami, citronovou trávou a thajskou bazalkou Thajská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších kuchyní na světě. Jídla jsou kreativní, pikantní, ale také velmi zdravá. A to i proto, že velmi často sázejí na čerstvé mořské plody. Za chutí[číst více]
  •   Pražské jaro…  Jaro přišlo jako vždy v poslední pár letech zbrkle a razantně, ze zimy rovnou do kraťasů, lidi v parcích na dekách, kam se jen podívám. A tak Hynku, Viléme, Jarmilo… holky, kluci ahoj. Stejný nájezd pocítila po[číst více]
  • Zdravá svačina je důležitá nejen pro dobré soustředění, ale také zabraňuje přejídání. Stále více dětí má problémy s nadváhou či dokonce obezitou. Častou příčinou bývá právě absence svačin, která pak vede k večernímu přejídání a mlsání. „Správná svačina by měla[číst více]

 



Wishlist