3 skvělé chřestové recepty, které si zamilujete
Jarní rizoto
Suroviny:
½ kg vyloupaného čerstvého hrášku
svazek mrkve
svazek chřestu
1,5 l kuřecího vývaru
2 dc bílého vína (La formaggeria)
500 g rýže arborio (La formaggeria)
1 nadrobno nakrájená šalotka
extra panenský olivový olej (La formaggeria)
sůl a pepř dle chuti
100 g sýru Gran Moravia (La formaggeria)
štáva z 1 citronu
Příprava:
Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá.
V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z ohně, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké obložené zeleninou.
Chřest se sýrem Gran Moravia
Suroviny:
1 svazek zeleného chřestu
100 g strouhaného sýru Gran Moravia (La formaggeria)
100 g italského specku nakrájeného na tenké plátky (La formaggeria)
Extra panenský olivový olej na vytření pekáčku (La formaggeria)
Příprava:
Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu obalte v tyrolském špeku. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Zasypte bohatě sýrem Gran Moravia a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě na 180°C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou.
Gratinovaný chřest se sýrem Gran Moravia
Suroviny:
1 kg zeleného chřestu
50 g másla La formaggeria
50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia La formaggeria
strouhanka
sůl
Příprava:
Očistěte chřest, svažte ho do několika svazků a povařte asi 10 minut ve slané vodě. Svazky do hrnce postavte tak, aby jeho špičky byly nad vodou. Poté nechte vychladnout. Vychladlý chřest rozložte do máslem vymazané pečicí formy, přidejte zbývající, předem rozpuštěné máslo, a posypte strouhankou a sýrem. Osolte a zapečte v troubě při 200 stupních asi 10 minut. Podávejte horké.

JANOTOVÁ
zakladatelka Bobovibe
Zdroje: archiv
Vydáno: 22.5.2020 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
BIO – jak se vyznat a kupovat správně
Farmářský, přírodní nebo třeba domácí. Na obalech výrobků se můžete setkat s nepřeberným množstvím líbivých názvů, ve kterých rozhodně není jednoduché se vyznat. Mějte ale na paměti, že skutečnou bio kvalitu zaručí pouze správné značení nebo certifikát. Poradíme, jak si při[číst více]
-
Bobo Mama: Jana Štumpová Konicarová
Maminka 3 synů Jana je jedna z inspirativních žen, která i přes rodičovskou vytíženost založila svůj byznys. A krásný… První krůček byl osobní dárek kamarádce a jógové guru, které věnovala na míru namíchaný aromasprej na podložku. Kamarádka byla nadšená,[číst více]
-
Zeptej se mě na cokoliv (2. část)
… a Lucie odpovídá! Lucko, ty máš práci, která je doslova snem. Píšeš o módě, jsi zvána na ty nejexkluzivnější prezentace, firmy se předhánějí, abys napsala to, co chtějí, jsi zvána na fashion weeky, jezdíš po světě… Jak bys[číst více]