3 lahodné recepty, které se vaří pomalu a jsou ideální na zimu
V zimě se kalorie nepočítají, že jo? Správně! Tělo prostě potřebuje svoji dávku energie a jídla vařená pomalu v jednom hrnci jsou přesně to pravé ořechové. Proto jsem vybrala svoje tři nejoblíbenější, které vám nezaberou tolik času (většinou se jen hodí do trouby nebo na sporák na málo stupňů) a výsledek rozhodně stojí za to!
Krémové kuřecí kari
Jednoduchý recept, který si zamilují všichni milovníci asijské kuchyně!
Ingredience:
2 středně velké cibule
1 čajová lžička rozmačkaného česneku
2 čajové lžičky čerstvě vymačkané limetkové šťávy
1 čajová lžička olivového oleje
2 kuřecí prsa
1/2 litru kuřecího vývaru
1/2 lžičky kajenského pepře
2 čajové lžičky mletého oregana
1 čajová lžička chilli prášku
2 čajové lžičky kari
2 čajové lžičky kari pasty
1 paprika nakrájená na kousky
koriandr
2 smetany na šlehání
sýr na posypání
avokádo a opečená tortilla na ozdobení
Postup:
Cibuli a kuřecí maso nakrájejte na kostičky a ve velkém hrnci nechte zezlátnout na oleji. Přidejte papriku, koření (oregano, kajenský pepř, kari, chilli, …), čerstvě vymačkaný česnek a zalijte kuřecím vývarem. Povařte, dokud se vývar nezredukuje. Přidejte smetanu a kari pastu. Nechte opět vařit, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr vmíchejte sýr, přidejte koriandr nakrájený na kousky. Před podáváním zakápněte šťávou z čerstvé limetky. Talíř ozdobte třeba avokádem nebo tortillou, kterou necháte na pánvičce zezlátnout a pak nakrájíte na proužky.
Beef Bourguignon aneb hovězí po burgundsku
Tahle klasika vám nejen provoní celý byt, ale když je venku sychravo a lezavo, je tím nejlepším jídlem na světě!
Ingredience:
1 kg hovězího masa (kýta, zadní, přední nebo třeba i kližka, ořech nebo krk) – nakrájené na větší kostky
100 g slaniny nakrájené na kostičky
1 cibule
2 mrkve
2 bobkové listy
pár lžic hladké mouky
pár snítek tymiánu
200 g žampionů – mělo by jich být tak cca. 15
15 maličkatých cibulek nebo šalotek
láhev dobrého červeného vína
300 ml hovězího vývaru
2 lžíce rajčatového pyré
olivový olej a máslo na opékání
sůl, pepř
plátek másla
Postup:
1. Troubu předehřejete na 160°C. V těžkém hrnci na olivovém oleji opečte kostky masa, které jste před tím obalili v hladké mouce. Pečte postupně, masa je opravdu hodně. Když je hotovo, orestujte v hrnci cibuli, slaninu a mrkev do hněda, nakonec přidejte rajčatové pyré. Všechno maso naskládejte zpátky do hrnce, osolte a opepřete. Vše zalijte větší částí vína a vývaru (aby bylo maso potopené), přidejte bobkový list a tymián. Vše v hrnci na plotýnce přiveďte k varu.
2. Hrnec přiklopte poklicí, dejte do trouby a nechte pozvolna dusit, a to minimálně! 2,5 hodiny (Julie Child říká 3 – 4). Správnou konzistenci masa poznáte tak, že ho krásně lžící nebo vidličkou můžete krájet, je úplně měkké. Výsledný čas hodně záleží na druhu a kvalitě masa a také na velikosti kostek. Asi v polovině pečení podlijte zbylým vínem a vývarem.
3. Půl hodiny před koncem pečení si v pánvi na olivovém oleji a másle opečte žampiony, a potom zvlášť také cibulky. Přidejte do hrnce a pečte ještě další půl hodiny. Do hotového ještě zamíchejte plátek másla a nechte rozpustit.
Poctivá kuřecí polévka
Na podzim, v zimě a vlastně kdykoliv jindy zahřejte na duši i v žaludku.
Ingredience:
1 celer
sůl
2 hrsti petrželky
1 mrkev
2 l vody
1 petržel
1 bujón v kostce (pokud vaříte vývar krátce)
6 plátků bobkového listu
1 hrst nového koření
1 hrst černého pepře celého
8 kuřecích křídel
pepř drcený
Postup:
1. Do velkého či vysokého kastrolu nalijeme studenou vodu, tolik, kolik chceme polévky a jak silnou, většinou 2 litry. Do studené vody vhodíme umyté kuřecí maso. Přidáme pepř celý, bobkový list a nové koření. Pokud nechceme později lovit kuličky, použijeme síťku na koření. Já nepoužívám, později vyberu malým sítkem. Ohřejeme vodu do varu, poté ztlumíme a necháme probublávat. Minimálně do doby, než se nám na povrchu objeví mastná oka a kuře bude uvařené.
2. Mezi vařením vývaru si nastrouháme mrkev, petržel a 1 menší celer. Když je toho moc, dáme do sáčku a zamrazíme na příště.
3. Po uvaření vývaru vyndáme kuřecí křídla, necháme chviličku vychladnout, vybereme kuličky pepře, nového koření a bobkové listy, vývar necháme stále malinko ohřívat, ať probublává. Pokud jste vařili krátkou dobu a vývar je slabý, přidáme kuřecí bujón, ale ten je nezdravý a trošičku umělý :), tak raději ne. Přidáme nastrouhanou zeleninu.
4. Vhodíme obrané maso, osolíme, opepříme, vhodíme petrželku, celé to zamícháme a jakmile je zelenina uvařená, tak je poctivá kuřecí polévka na světě.

JANOTOVÁ
zakladatelka Bobovibe
Zdroje: instagram
Vydáno: 14.1.2018 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
Four Seasons představuje dvojici pop-up restaurací
Pražský hotel Four Seasons uvádí tuto letní sezónu dvě pop-up restaurace, MIRU a Piazzetta. Na dvou terasách, které hostům nabídnou neopakovatelné výhledy na Prahu, se odehrají dva různé kulinářsko-designérské příběhy ze dvou odlišných, a přesto propojených světů. Díky netušeným kombinacím[číst více]
-
„Nail art” pro každou vaši halloweenskou party
Svátek všech svatých se blíží. Nechte stranou svoji minimalistickou dušičku, kterou v sobě schováváte, a ukažte svoje „odvážné” já. Strašidelná manikúra je ideální příležitostí! Měsíc říjen je k tomu jako stvořený!
-
#BoBoBaby aneb moje cesta k vytouženému miminku
Jsem těhotná! A ano… nezbláznila jsem se a je mi jasné, že to všichni už dávno víte. Přesto mám pořád touhu to vykřikovat do světa 🙂 Pochopte mne… moje cesta k vytouženému těhotenství totiž nebyla tak jednoduchá, jak jsem[číst více]