By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

3 lahodné recepty, které se vaří pomalu a jsou ideální na zimu

Zachumlejte se pod peřinu, pusťte si dobrý film a mezitím si uvařte něco dobrého k snědku!

V zimě se kalorie nepočítají, že jo? Správně! Tělo prostě potřebuje svoji dávku energie a jídla vařená pomalu v jednom hrnci jsou přesně to pravé ořechové. Proto jsem vybrala svoje tři nejoblíbenější, které vám nezaberou tolik času (většinou se jen hodí do trouby nebo na sporák na málo stupňů) a výsledek rozhodně stojí za to! 

 

Snímek obrazovky 2017-12-10 v 6.53.24

 

Krémové kuřecí kari

Jednoduchý recept, který si zamilují všichni milovníci asijské kuchyně!

Ingredience:

2 středně velké cibule

1 čajová lžička rozmačkaného česneku

2 čajové lžičky čerstvě vymačkané limetkové šťávy

1 čajová lžička olivového oleje

2 kuřecí prsa

1/2 litru kuřecího vývaru

1/2 lžičky kajenského pepře

2 čajové lžičky mletého oregana

1 čajová lžička chilli prášku

2 čajové lžičky kari

2 čajové lžičky kari pasty

1 paprika nakrájená na kousky

koriandr

2 smetany na šlehání

sýr na posypání

avokádo a opečená tortilla na ozdobení

Postup:

Cibuli a kuřecí maso nakrájejte na kostičky a ve velkém hrnci nechte zezlátnout na oleji. Přidejte papriku, koření (oregano, kajenský pepř, kari, chilli, …), čerstvě vymačkaný česnek a zalijte kuřecím vývarem. Povařte, dokud se vývar nezredukuje. Přidejte smetanu a kari pastu. Nechte opět vařit, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr vmíchejte sýr, přidejte koriandr nakrájený na kousky. Před podáváním zakápněte šťávou z čerstvé limetky. Talíř ozdobte třeba avokádem nebo tortillou, kterou necháte na pánvičce zezlátnout a pak nakrájíte na proužky.

overaly

Snímek obrazovky 2017-12-10 v 6.55.47

 

Beef Bourguignon aneb hovězí po burgundsku

Tahle klasika vám nejen provoní celý byt, ale když je venku sychravo a lezavo, je tím nejlepším jídlem na světě!

Ingredience:

1 kg hovězího masa (kýta, zadní, přední nebo třeba i kližka, ořech nebo krk) – nakrájené na větší kostky

100 g slaniny nakrájené na kostičky

1 cibule

2 mrkve

2 bobkové listy

pár lžic hladké mouky

pár snítek tymiánu

200 g žampionů – mělo by jich být tak cca. 15

15 maličkatých cibulek nebo šalotek

láhev dobrého červeného vína

300 ml hovězího vývaru

2 lžíce rajčatového pyré

olivový olej a máslo na opékání

sůl, pepř

plátek másla

Postup: 

1. Troubu předehřejete na 160°C. V těžkém hrnci na olivovém oleji opečte kostky masa, které jste před tím obalili v hladké mouce. Pečte postupně, masa je opravdu hodně. Když je hotovo, orestujte v hrnci cibuli, slaninu a mrkev do hněda, nakonec přidejte rajčatové pyré. Všechno maso naskládejte zpátky do hrnce, osolte a opepřete. Vše zalijte větší částí vína a vývaru (aby bylo maso potopené), přidejte bobkový list a tymián. Vše v hrnci na plotýnce přiveďte k varu.

2. Hrnec přiklopte poklicí, dejte do trouby a nechte pozvolna dusit, a to minimálně! 2,5 hodiny (Julie Child říká 3 – 4). Správnou konzistenci masa poznáte tak, že ho krásně lžící nebo vidličkou můžete krájet, je úplně měkké. Výsledný čas hodně záleží na druhu a kvalitě masa a také na velikosti kostek. Asi v polovině pečení podlijte zbylým vínem a vývarem.

3. Půl hodiny před koncem pečení si v pánvi na olivovém oleji a másle opečte žampiony, a potom zvlášť také cibulky. Přidejte do hrnce a pečte ještě další půl hodiny. Do hotového ještě zamíchejte plátek másla a nechte rozpustit.

overaly

Chicken-Noodle-Soup-Whole-Chicken-8

 

Poctivá kuřecí polévka

Na podzim, v zimě a vlastně kdykoliv jindy zahřejte na duši i v žaludku.

Ingredience:

1 celer

sůl

2 hrsti petrželky

1 mrkev

2 l vody

1 petržel

1 bujón v kostce (pokud vaříte vývar krátce)

6 plátků bobkového listu

1 hrst nového koření

1 hrst černého pepře celého

8 kuřecích křídel

pepř drcený

Postup:

1. Do velkého či vysokého kastrolu nalijeme studenou vodu, tolik, kolik chceme polévky a jak silnou, většinou 2 litry. Do studené vody vhodíme umyté kuřecí maso. Přidáme pepř celý, bobkový list a nové koření. Pokud nechceme později lovit kuličky, použijeme síťku na koření. Já nepoužívám, později vyberu malým sítkem. Ohřejeme vodu do varu, poté ztlumíme a necháme probublávat. Minimálně do doby, než se nám na povrchu objeví mastná oka a kuře bude uvařené.

2. Mezi vařením vývaru si nastrouháme mrkev, petržel a 1 menší celer. Když je toho moc, dáme do sáčku a zamrazíme na příště.

3. Po uvaření vývaru vyndáme kuřecí křídla, necháme chviličku vychladnout, vybereme kuličky pepře, nového koření a bobkové listy, vývar necháme stále malinko ohřívat, ať probublává. Pokud jste vařili krátkou dobu a vývar je slabý, přidáme kuřecí bujón, ale ten je nezdravý a trošičku umělý :), tak raději ne. Přidáme nastrouhanou zeleninu.

4. Vhodíme obrané maso, osolíme, opepříme, vhodíme petrželku, celé to zamícháme a jakmile je zelenina uvařená, tak je poctivá kuřecí polévka na světě.

LUCIE
JANOTOVÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: instagram

Vydáno: 14.1.2018 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  •   Jeho první spolupráce se značkou Adidas se celosvětově vyprodala za 2 hodiny. A od té doby jakýkoliv módní kousek, na který americký raper a hudební producent sáhne, chtějí módní fajnšmekři po celém světě vyvažovat zlatem. Proto nový model oblíbených[číst více]
  • Pokud se chystáte na nákupy nebo vánoční procházku do Pařížské ulice, nezapomeňte na Tiffanyho, kde si kromě zářivých dárečků v modrých krabičkách můžete prohlédnout i zábavné vánoční výlohy. Každý rok je Tiffany promění v malá umělecká díla, která vás jako kouzelná okna[číst více]
  • veronika nahledova uvodni V dnešní části svého ‚seriálu‘ o Bienále se zaměřím na expozice umístěné do prostor starobylých paláců. V paláci Mora je to oficiální expozice Filipín, Seychel a Mongolska i kurátorský projekt “Crossing Border” (Překročení hranice) spojující jak umělce známé, tak ty[číst více]

 



Wishlist