By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

2 sladké recepty na neděli

Oslaďte si tenhle čas, tyhle recepty mají i vitamíny! :-)

Pečené hrušky s gorgonzolou

Suroviny: 2 hrušky William nebo Kaiser • 4 lžíce medu • 150 g gorgonzoly dolce  • hrst vlašských ořechů • tymián • sůl  • pepř

Příprava: Hrušky podélně rozpulte, vykrojte jádřinec a řez pokapejte trochou medu. Položte je na plech řezem nahoru a pečte asi 15 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Vyjměte je z trouby, do důlku po jádřinci dejte vrchovatou lžíci gorgonzoly a dejte opět do trouby na krátkou chvíli jen tak, aby gorgonzola získala krémovou konzistenci. Po vyjmutí z trouby hrušky opepřete, přidejte čerstvý tymián, ještě trochu medu a nasekané ořechy. Ihned podávejte.

Citronový koláč z ricotty

Suroviny:

Na těsto: 250 g hladké mouky plus trocha na poprášení • 50 g moučkového cukru • 80 ml extra panenského olivového oleje • 80 ml bílého vína • 1 sáček vanilkového cukru • špetka mořské soli

Na náplň: 5 velkých bio citronů (170 ml citronové šťávy) • kůra ze 2 bio citronů • 1 kg ricotty • 2 vejce • 170 g cukru krupice • 35 g bramborového škrobu • 1 lžíce octu balsamico • špetka mořské soli

Na ozdobu: 200 g zakysané smetany • 2 lžíce moučkového cukru • 1 lžíce šťávy z bio citronu • čerstvé sezónní ovoce, bylinky, jedlé květy

Příprava:

Dejte mouku, cukr a špetku mořské soli do velké mísy a jemně promíchejte. Přidejte olej, víno, vanilkový cukr a v mixéru nebo ručně vypracujte kouli těsta. Těsto zabalte do folie a vložte na 30 minut do ledničky. Poté těsto vyválejte válečkem a vložte do 26 cm dortové formy s volným dnem, která je vespod vyložena pečicím papírem, a opatrně těsto vymačkejte po dně a po stranách formy (stačí do poloviny výšky). Nerovnosti srovnejte polévkovou lžící. Těsto propíchejte vidličkou, přikryjte fólií a dejte na 1 hodinu do mrazničky. Dno a okraj dortové formy obalte vrstvou alobalu a vložte na plech. Troubu předehřejte na 180 stupňů a těsto pečte cca 20 minut, dokud nezezlátne. Mezitím do mísy dejte ricottu, přidejte šťávu a kůru z citronu a se zbylými surovinami vyšlehejte směs do hladka. Náplň vlijte do formy na předpečené těsto a vložte do trouby. Na plech k dortové formě nalijte vlažnou vodu (1 větší hrnek) a pečte dalších 30 minut.  V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a citronovou šťávou a touto směsí potřete už vychladlý dort (měl by chladnout alespoň 30 minut – musí zůstat stále ve formě) a poté dort vložte do lednice minimálně na 5 hodin, ideálně přes noc.  Dort před vytažením z formy ještě opatrně ořízněte od formy tenkým nožem a přendejte jej na servírovací talíř. Okraje dortu uhlaďte nožem. Dort ozdobte čerstvým ovocem a bylinkami, případně i jedlými květy. Je výborný s jakýmkoliv ovocem, jako jsou maliny, borůvky, jahody a jiné.

EVA
JASANOVSKÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje:

Vydáno: 23.11.2020 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • Milí milovnící umění a přidružených forem (MUPF), dlouho jsem nepsala, protože když realita dopadne, jemné éterické vlákno a celé to umělecké chvění je narušeno brutálním vstupem barbarské reality a jejím pragmatickým diktátem. Vše je pak najednou v …. Ve zkratce.[číst více]
  • Čas od času je prostě fajn vrátit do šatníků, kosmetických kufříků i našich životů špetku romantiky. U mě je letos volba jasná – sladce růžové lesky na rty, které jsou v kolekcích SS2017 snad všech kosmetických firem. Proto jsem zapátrala[číst více]
  • Velmi často, když muži (žijícímu vedle pracující schopné ženy) docházejí argumenty při nějaké domácí diskuzi, vytáhne něco ve stylu, že se žena dostatečně nestará o domácnost, či dokonce že není v pořádku, že za ni úklid dělá někdo jiný… A[číst více]

 



Wishlist