By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Vracíme se k potravinám našeho dětství?

BoBo Vibe a Olga Jasanovská vám přináší novinky v oblasti zdravého životního stylu.

potraviny nasich babiček

Můj otec, fyzik, mi kdysi vnutil myšlenku, že odšťavňovat zeleninu a pak si kupovat vlákninu v tabletkách, je nesmysl. Naše babičky nám říkaly, že lepší je sníst si jablko, než exotické kiwi, a my považovaly jejich rady za úplně ‚out‘. Cílem zdravé stravy ovšem skutečně je zjednodušovat, jíst čerstvé potraviny a co nejméně upravovat. Na tom se dnes už shoduje většina odborníků. Konečně, i zdravý rozum..  

Důkazem toho, že o této skutečnosti přemýšlí stále více lidí, je úspěch knih Doba jedová Dr. Strunecké. Ta vysvětluje, že vše, co se vyrábělo ve velkém, s minimálními náklady a průmyslově, s sebou nese menší nebo větší zdravotní rizika. Příkladem je umělé sladidlo aspartam, který byl původně využíván jako bojová látka. Nyní se nachází téměř ve všech dietních nápojích, nízkokalorických jogurtech, sušenkách, zmrzlinách a žvýkačkách. Zvyšuje přitom pravděpodobnost mozkových nádorů a poškození mozku, jak vysvětluje Strunecká.

Dalším problémem jsou nepřirozené materiály, které se nám postupem let dostaly do kuchyně, zvykly jsme si je užívat, ale v kuchyních našich babiček neměly místo.

“Mezi obyvatelstvem je rozšířena řada plísní, které nám snižují vitalitu a hlavně imunitu. Nejčastější plíseň je moučná – Candida albicans. Ta se objevuje již za 3 – 12 hodin na pečivu, které necháme uloženo v igelitu,” říká pediatr Petr Lukeš. “Plísně jsou zákeřné proto, že nám nedělají teploty, pouze je nám slabo a divně a snadno pak chytáme běžné infekce,” vysvětluje. Ten studuje zdravé, dlouhověké lidi a dochází ke stejným závěrům. Podstatný je návrat k jednoduchosti stravy našich předků. A ti rozhodně své zdraví neřešili konzumací potravinových doplňků.

„Pokud vitamíny suplementujete v potravě, vitamíny rozpustné v tucích se ve vás hromadí a je možné se jimi skutečně předávkovat. Takový nadbytek vitamínu A může způsobit i vrozené malformace plodů,“ říká MUDr. Jiří Bayer.

„V našich oblastech je při pestré stravě zbytečné potravinové doplňky si kupovat. Možné je se předávkovat i minerály, pokud člověk nemá v pořádku ledviny, což bohužel nemá řada lidí a neví o tom. Přirozenou stravou ale možné se předávkovat není,“ vysvětluje. Potraviny navíc obsahují další látky, které vstřebávání živin usnadňují.

 

OLGA
JASANOVSKÁ

editorka
Zdroje: archiv

Vydáno: 18.10.2015 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  •   Ten první rok utekl jako voda. Nevím, jestli to mají všechny maminky podobně, ale moje nadšení pár týdnů před oslavou zchladila návštěva hračkářství. To neuvěřitelné množství hraček mě naprosto odzbrojilo a já po 2 hodinách nebyla schopná koupit vůbec nic.[číst více]
  • Zapomeňte na minimalistické, bílé a hezké tenisky! Nová sezona patří „ugly shoes”. Čím budou větší, nápadnější a divnější, tím lépe. Tady je TOP výběr těch nejprofláknutějších z kolekcí SS18. Co vy na ně? Já tomuto trendu stále odolávám a na[číst více]
  • technika Než jsem otěhotněla, trávila jsem na cestách opravdu hodně času. A i přesto, že nejsem technický typ, je pár vychytávek, bez kterých jsem se prostě neobešla. Proto vám BoBo Vibe přináší nejnovější a nejstylovější doplňky, které vám pomohou třeba dobít[číst více]

 



Wishlist