By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Superpotraviny: mýtus nebo zázrak?

Jsme to, co jíme. Odhalte tajemství zdravého životního stylu s nutriční specialistkou Gabrielou Peacock.

superpotraviny gabina

 

Při prohlížení časopisů nebo projíždění webu jsme bombardování titulky jako ‚pijte zelený čaj a zhubnete‘, ‚třešňový džus vyléčí nespavost‘, nebo ‚celer okoření váš milostný život!‘ Každý týden se objevuje nějaká nová plodina nebo semínko, které je klíčové proti stárnutí, zaručuje dlouhověkost a podobně. Jsou tyto superpotraviny ale skutečně takovými „hvězdami“? 

superfoods gabina

Termínem superpotraviny se označují ty potraviny, které mají vysokou nutriční hustotu a nadprůměrné množství antioxidantů, které bojují proti nemocem. Experti věří, že dieta bohatá na tyto potraviny zlepší vaše celkové zdraví. Tento názor podložený je, antioxidanty jsou důležité v prevenci nemocí a pro celkovou kondici, ale pokud je většina produktů vydávaných za superpotraviny také prodávána za super ceny, jsou reklamní slogany pravdivé anebo jen chytrým marketingovým tahem?

superfoods gabina

Skutečnosti zjištěné v oblasti nejnovějších dietních objevů jsou málokdy tak jednoduché, jak žhavé titulky naznačují: přesné otestování způsobu, jak určitá potravina ovlivňuje naše zdraví, není přímé. Není nic špatného na propagování superpotravin, pokud nás to přinutí konzumovat více živin, důležité ale je si pamatovat, že studie za těmito proklamacemi jsou plné omezení, odchylek či variabilit. Například, účinky konkrétní látky se testují ve skleněné trubičce, naše těla ale reagují podstatně jinak. Některé vitamíny, například vitamín C, jsou ve vodě rozpustné, a veškerý jejich přebytek je vyloučen močí. Tím pádem jakmile dosáhneme denního příjmu, je úplně jedno, kolik borůvek sezobete, vitamín C se prostě odplaví pryč.

superfoods gabina

GPnutrition radí sestavit si nutriční program plný energie, živin a spousty prospěšných látek v každém soustu. Následujících sedm potravin zkuste zahrnout do vaší denní stravy: mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny, živin a fotochemikálií, které výrazně podporují zdraví a pokud se jich přejíte, výčitky stranou! 

  • AVOKÁDO

Nesčetné množství živin nacházející se v avokádu – kyselina olejová, lutein, foláty, vitamín E, nenasycené tuky, glutathion a další – tělo ochrání před nemocemi srdce, rakovinou a degenerativními onemocněními oka. Avokáda chutnají výborně a do denního jídelníčku je zařadíte snadno. Polovina avokáda například dodá krémovitou konzistenci smoothie a hlavně ho nutričně velmi posílí.

  • FAZOLE

Jsou hutné a výtečné a pomáhají zvýšit hladiny hormonu leptinu, zodpovědným za pocit plnosti, obsahují silnou kombinaci vitamínů skupiny B, vápníku, draslíku a kyseliny listové. Všechny tyto látky se nám starají o zdravý mozek, buňky a funkce pleti, a dokonce pomáhají snížit krevní tlak a riziko mrtvice. Abyste zvýšili jejich příjem, zkuste je jako sytou přílohu místo brambor nebo chleba. Fazole vám nedovolí se přejídat a také fungují jako výborný nesladký zdroj energie během celého dne.

  • BORŮVKY

Jsou chutné, sladké a plné fytochemikálií, flavonoidů a rozpustné vlákniny, látek, které bojují s vážnými onemocněními jako rakovina, cukrovka, nemoci srdce a vysoký krevní tlak. Také pomáhají při zánětu v těle a redukují škodlivý cholesterol. I když většina z nás jí borůvky k snídani, dají se výborně použít i do dezertů. Namísto zmrzliny si tak udělejte pohodlí s miskou mražených borůvek a přírodním jogurtem.

  • KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

Chcete snížit riziko rakoviny? Na nákupní seznam tak přidejte košťálovou zeleninu, konkrétně brokolici, květák, zelí, kapustu, růžičkovou kapustu a brukev čínskou. Výzkumy ukazují, že brukvovitá zelenina má schopnost potlačit růst některých typů rakovinných buněk a jiné dokonce zastavit tím, že snižuje tvorbu volných radikálů. Nečekejte až na večeři, a začněte den fresh juicem z vaší oblíbené zeleniny.

  • ŠPENÁT

Dokonce i Pepek námořník věděl, že špenát je truhlice plná vitamínů,  antioxidantů a fytonutrientů. Špenát je plný živin jako vitamín A, B2, B6, C, K a E, obsahuje taky proteiny, vlákninu, omega-3 nenasycené mastné kyseliny a draslík. Jinými slovy, špenát je neuvěřitelně bohatý na živiny a v podstatě se doporučuje ke každému jídlu, aby se postaral o vaše zdraví od hlavy k patě.

  • VLAŠSKÉ OŘECHY 

Nemusíte jich sníst tolik, abyste těžili z jejich síly. Jen pár denně vás zásobí omega-3 kyselinami, alfa-linolenovou kyselinou, melatoninem, mědí, manganem a vzácnou formou vitamínu E – gama tokoferolem, který chrání vaše srdce. Vlašské ořechy taky chrání váš mozek a zpomalují nástup Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Nechutnají vám ořechy? Rozdrťte je nebo nakrájejte do cereálií nebo ovoce nebo vmíchejte dvě polévkové lžíce bio ořechového másla do ovocných smoothie a užívejte jejich mocnou sílu!

  • DIVOKÝ LOSOS

Divoký losos je bohatý zdroj bílkovin, vitamínu D, selenu, B2, B3, B6, B12 a B3 a všech těch veledůležitých mastných kyselin omega-3. Divoký losos vás dokáže ochránit před rakovinou, kardiovaskulárními chorobami, depresí a kognitivními poruchami. Nejlepší losos je v přirozeném prostředí chycený aljašský losos, který má běžně nízký obsah kontaminantů a je bohatý na živiny. Ideální je ho jíst dvakrát týdně.

Chutné zdraví přeje Gabriela 

 

 

GABRIELA
PEACOCK

nutriční specialistka
Zdroje: archiv

Vydáno: 12.5.2016 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist